İstanbullu, Zühtü Paşa ve Mehmet Ziya Paşa’nın efradından olmasına rağmen, cennet mekan Babam Orman Y. Mühendisi Cevat Ziya Maruflu ilk tayin yeri olan İzmir’i çok sevmiş, adeta kendini İzmir’e adamıştır. Annem de İzmir Karşıyaka Cumhuriyet Okulunun efsanevi öğretmenlerinden Neriman Hocanım’dır. Kendilerini Atatürk’e, Atatürk İlke ve İnkılaplarına adayan, Büyük Önder ile aynı gün 10 Kasım’larda hayata vedan eden, Karşıyaka Soğukkuyu Mezarlığı’nda uyuyan, güzide insanlardı. Nurlar içinde yatsınlar. 

Geçenlerde İzmir’e gittiğimde, kaldığım Vilayetler evine gelen, gene bir İzmir sevdalısı, adına Karşıyaka’da sokak olan Kardeşim Sancar, “Ağabey, sana bir şey anlatmak istiyorum” dedi ve şunları paylaştık; “Karşıyaka Orman Fidanlığı ve KSK Tesisleri, önceleri bataklık ve sazlık, kullanılamaz durumdayken, ilk görev yeri olarak İzmir’e atanan Babamız Cevat Bey’in, çalışma ve gayretleri ile Karşıyaka’ya kazandırılmıştır. Annesi Zübeyde Hanım’ı, İzmirlilere emanet eden, Büyük Atatürk bu çalışmaları yakinen izlemiş, Babama her türlü katkının verilmesi için, Vali Kazım Dirik’e ve Belediye Reisi Behçet Uz’a talimatlar vermiştir. Karşıyaka’da, etrafa sivrisinek, pislik, kirlilik saçan 260000 m2’lik bu alandaki kurutma, geri kazanım çalışmalarında, Giritli Ömer Buldan’ın, Niyazi Ersoy’un, Orman Müdürü Ali Rıza Aydınlık, Mimarlar Ulvi Başman’ın Necmi Emre’nin, Ferruh Önel’in, Salih Pekon’un, Orman Mühendisleri, Hamdi Göktürk, Niyazi Tanay, Kemal Gençspor’un, Tuğlacı Mehmet Ali Karcıoğlu’nun, Selim İlmek gibi birçok isimsiz kahramanın büyük katkıları olmuştur. Hepsine rahmetler, minnetler ve şükranlar... Bilhassa Ömer Usta olarak bilinen, fedakar insan, Babam Fidanlık Müdürü iken, kendisini bırakmamış, hizmete devam etmiştir. İlk adı Fahrettin Altay olan, Karşıyaka Yalı Caddesi, sağında 1740  Çamlık Sokağı vardı. Bu sokak, mis gibi kokan yaseminler, çiçekler, cam ve selvi palmiye, hurma, meyve ağaçları ile bezenmişti. Denize bakan kısımda, Kapanilerin köşkü, yanında Vander Zee Köşkü vardı. O dönemde acımasız yapılaşma başlamamış, nefis bahçeler içnide köşkler insanı büyülerdi. Dr. Fikret Tahsin’in, Pirientelerin, Hasan Pınarcan’ın, Dominikin, Süha Sükuti Tükel’in, Markoviç’in, Durmuş Yaşar’ın, İttihat ve Terakkili Talat Bey’in, İkbal’in, Sadi İplikçi’nin, Muhettin İşçimenler’in, Azade Hanım’ın, Tahir Bor’un, Lütfü Krom’un, Ali Kemal Karadayı’nın, Dr. Halim Bayer’in köşkleri, harika park gibi çiçek bahçeleri ile çok meşhurdu.  

Babam, Orman Mühendisi Cevat Bey, 1936 tarihinde Orman Tesis Müdürü olarak işe koyulur, geceli-gündüzlü çalışmalarla, o zamandaki kısıtlı araç-gereç imkanları ile bataklıklar kurutulur, ortaya Karşıyaka Orman Fidanlığı ve KSK Tesisleri çıkar. Fidanlık açılışı ve Ağaç Bayramı töreni ile tesisler, hizmete girer. Büyük Atatürk’ün desteği olan (Kuruluşu 1912), Karşıyaka Spor Kulübü, bir spor kompleksinden mahrumdu. 1937 yılında, Vali Dirik, Atıf İnan, Reşat Leblebicioğlu, Dr.Behçet Uz’un, Babam Cevat Bey’in hazır bulunduğu törenle, KSK Tesislerinin temeli atılmış, bizim de akrabamız olan Başbakan Şükür Saraçoğlu, Dr. Refik Saydam’ın destekleri ile inşaat tamamlanmış, 1940 tarihinde, Karşıyakalı sporcuların hizmetine sunulmuştur. Karşıyaka’ya büyük katkıları olan başta Başbakanımız Adnan Menderes’i, İzmir Milletvekili Fazlı Arınç’ı (Benim nikah şahidim), Sezai Akdağ’ı, Dr. Mustafa Bozoklar’ı, Belig Beler’i, özellikle Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ı, hasreten anmak, şükranlarımızı belirtmek gerekir. 

Karşıyaka Kulübü’nün yeşil-kırmızı renkleri, Türklüğü ve İzmir’i sembolize eder. Karşıyaka’nın unutulmaz Başkanlarından Sadi İplikçi, vefat ettiği 88 yaşına dek, hep kırmızı-yeşil giysiler giymiştir Ben babamın görev yaptığı İzmir’de doğmuşum. Karşıyaka Lisesi mezunuyum. Mülkiye hocalarından Prof. Dr. Atilla Karaosmanoğlu ve Prof. Dr. Necdet Serin de benim gibi Karşıyaka Lisesi mezunudurlar. Biliyorsunuz, Atilla Bey, Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı ve Nihat Erim Hükümetinde Başbakan Yardımcılığı görevinde bulundu. Lisede, Asım Kupasında, KSK’da, yani Babamın yaptırdığı tesislerde, sahalarda futbol oynadım. KSK Camiası, Türk sporuna birçok sporcu kazandırmıştır. Puşkaş Ergün, Niyazi, Nusret, Cengiz Kocatoros (Gode), Bulut, Ogün, Moto Özcan, Erol Baş, Cevat, Ahmet Tuna, Zallaklar, Yıldırım ve Atakan Karakaplanlar, Güngör Mengi, Sema Aksu, Melek Aydınoğlu, Kalaycılar, Sele Yılmaz bunlardan birkaçıdır.  Ayrıca sanat ve kültür insanları olan Atilla İlhan, Samim Kocagöz, İsmet Kültür, Rakım Elkutlu, Salah Birsel, Baha Pars, Yusuf Nalkesen, Şeref Bigali Karşıyaka’dan yetişmiştir. 

Karşıyaka bu müstesna tesisleri kazandıranları, minnet ve şükranla anıyoruz. Keşke o biblo gibi köşkleri, konakları, misler gibi ful ve yaseminlerle bezenmiş bahçeleri, rant uğruna tarumar etmeyip, koruyabilseydik. Keşke mazisi şan ve şerefle dolu, Kaf Sin Kaf, layık olduğu, Süper Lig’te, İzmir’i temsil edebilseydi. Ben, Mülkiye eğitimi, arkasından İngiltere ve ABD’deki tahsilim, DPT’deki, siyasetteki görevlerim nedeniyle Karşıyaka’dan uzak kaldım. Ancak her vesile ile İzmir’e, Karşıyaka’ya gittim. Bana gören dünyanın en güzel, en iyi yetişmiş, Atatürk’e, Atatürk İlke ve İnkılaplarına yürekten bağlı, medeni ve modern kafalı insanlarının yaşadığı şehri, saygı ile selamlıyorum. Kardeşim Sancar Maruflu, bizim eksiğimizi, kendisini İzmir’in her sorununa koşarak, hiç bir karşılık beklemeden İzmir’e sahip çıkarak gideriyor...  


Selçuk ve Sancar Maruflu. Babalarının emeği ile yapılan KSK Karşıyaka tesislerinde