Müşfiq Ceferov

Azerbaycan Respublikası Milli Meclisi

Millet Vekili

Son dönemlerde ordumuzun terörle mücadele operasyonu başarıyla davam etmektedir. Halihazırda ordumuz ana vatanımızı, bizden hiyle ve zorla koparılan topraklarımızı faşist ruhlu düşmanlardan kurtarmak için durmadan mücadele vermektedir. Biz bölgede barış istikrarını isteyen tarafız. Bizim için barış ve güvenlik ana faktörlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da defalarca söylediği gibi, bizim hiçbir ülkenin topraklarında gözümüz yok ve kimseye de toprak vermeyeceğiz. Ordumuzun başarısına gölge düşürmek isteyen düşman, bizi farklı ülkelerin desteğini almakla suçluyor, ancak Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Azerbaycan'a karşı savaşmak için Suriye'den Ermenistan'a asker götürüldüğünü doğruladı. Son zamanlarda Ermenistan Savunma Bakanlığı oldukça absürt açıklamalarda bulunmaktadır. Bunun temel nedeni düşman ülkenin hissettiği ve içinde bulunduğu çaresizliktir. Ordumuzun uluslararası hukuk çerçevesinde, sivil halkı hedef almadan, hatta teröristlerle bile insan haklarına uygun şekilde mücadele ettiği aşikardır. Türkiye'yi çatışmaya katılmakla suçlayan ve başka ülkeleri de dahil etmek isteyen Ermenistan'ın Türkiye ve Azerbaycanın kardeş ülke olduğunu da bilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin manevi desteği bizim için büyük bir güç anlamına gelmektedir. Bu iki devlet, sadece şimdi değil, tarih boyunca birbirlerini desteklemiş ve desteklemeye devam edecektir. 

Azerbaycan'ı ateşkese davet eden uluslararası kurum ve teşkilatların, aynı zamanda devletlerin bilmesi gerekir ki, bu süreç 30 yıl önce sonuçlanmalıydı. Bu şekilde bölgenin istikrarı sağlanabilirdi. Bizim amacımız kendi topraklarımızı işgalden kurtarmaktır. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, işgalcilerin topraklarımızdan tamamen çıkarılması şartıyla barış sağlanacaktır. 

Ermenistan işgalinden sonra Azerbaycan tüm arabuluculuk misyonlarına sahip çıkarak sorunun AGİT ilkeleri çerçevesinde çözümüne desteğini her zaman göstermiştir. Çatışmanın barışçıl çözümüne yönelik Minsk Grubu içindeki müzakerelerde çelişkilerin sürmesi, özellikle Ermenistan'ın yapıcı olmayan konumu ve büyük üye devletler arasındaki uzlaşma eksikliği, barış sürecinin uzamasına ve çatışmanın mevcut duruma gelmesine yol açmıştır. 

Ülkemizde 50’den fazla siyasi parti bulunmaktadır ve bunların hepsi topraklarımızın işgalden kurtulması konusunda devletimizi ve ordumuzu desteklemektedir. Toplum olarak askeri operasyonların devam etmesini istemekteyiz. Halkımız sevinçli bir şekilde evlatlarını vatanın düşman işgalinden kurtarılması için harbe yollamaktadırlar. 

Vatandaşlarımız bir Türk`e yakışan şekilde davranmaktadırlar.