Kanunun yetkili kıldığı kimsenin eylemde bulunması gerekir.

Kanunun öngördüğü şekilde davranılmış olmalıdır 

Kanun hükmünün yerine getirilmesi halinin hukuka uygunluk nedeni olması için şu koşulların bulunması gerekir: Kanunun yetkili kıldığı kimsenin eylemde bulunması gerekir, Kanunun öngördüğü şekilde davranılmış olmalıdır, 

Kanunun öngördüğü sınır asılmamalıdır.

HAKKIN KULLANILMASI 

Türk Ceza Kanununa göre hakkını kullanan kimseye ceza verilmez. (evinin bahçe duvarına Dikkat Köpek Var uyarısı bulunan ev sahibi M nin, geceleri konutuna gelebilecek tehlikelere karşı kendini koruması söz konusudur. Eve hırsızlık amacıyla gece gelen hırsızın köpek tarafından yaralanması durumundan ev sahibi M nin ceza-i sorumluluğu yoktur. Çünkü̈ hakkını kullanmıştır.)

Hakkın kullanılmasının hukuka uygunluk nedeni olması için kötüye kullanılmamış̧ olması gerekir. 

Tıbbi müdahaleler de de bir mesleğin icrası hukuka uygunluk nedenidir. 

Tıbbi müdahalelerde hastanın rızası şarttır. Ancak hasta rıza beyan edebilecek durumda değil ise sağlığını düzeltmek için (yüksek bir menfaat) rıza aranmadan müdahale edilebilir. Yine üstün kamu menfaati için yapılan eylemlerde de rıza aranmaz. Bu eylemler hukuka uygun sayılırlar. 

İLGİLİNİN RIZASI 

Mağdurun rızasının hukuka uygun olarak kabul edilmesi için öncelikle ehil olması ve ayırt etme gücüne sahip olması gerekir. 

Rıza kişinin üzerinde mutlak surette tasarruf edebileceği bir hakka ilişkin ise hukuka uygunluk nedenidir. Eğer böyle bir hak söz konusu değil ise rıza hukuka uygunluk nedeni değildir. Rıza sözlü, yazılı olarak açıkça verilebileceği gibi susmak suretiyle de verilebilir. Örneğin, bir başkasının kendisine ait olan kalemi aldığını gören fakat ses çıkarmayan kimsenin durumu zımnen rıza göstermektir. 

Kişi kendisinin öldürülmesine veya yaralanmasına rıza göstermesi söz konusu değildir. Çünkü bu haklar üzerinde mutlak tasarruf yetkisi yoktur. Ancak kişi malvarlığı üzerinde serbestçe tasarruf etmek hakkına sahiptir. Bir kimse malının alınmasına rıza gösterirse hırsızlık suç oluşmaz. 

Rızanın hukuka uygunluk nedeni olabilmesi için. Eylemden sonra verilen rıza hukuka uyguluk nedeni değildir. Eylemden sonraki rıza şikayetten vazgeçme hükmündedir. 

Bir kimse bir eşyasının bir başkası tarafından alınmasına o kişi eşyayı almadan önce veya en geç aldığı anda rıza göstermelidir. Eğer eşya alınmış ise artık hırsızlık suçu oluşmuştur. Bundan sonra gösterilen rıza hukuka uygunluk nedeni değildir. Bu tür bir rıza şikayetçi olmamak şeklinde tezahür edecektir. 

HUKUKA UYGUNLUK NEDENLERİNDE SINIRIN AŞILMASI 

Hukuka uygunluk nedenlerinde sınırın aşılmasında iki durumda söz konusudur: 

Kasten aşılması

Sınır kasten aşılmış ise suç oluşur. Örneğin saldırgan saldırıyı bitirmiş ve arkasını dönüp gider iken ona karşı öldürme fiili gerçekleştirilirse kasten öldürme suçu oluşur. 

Taksirle Aşılması 

Eğer sınır dikkatsizlik ve özensizlik sebebiyle aşılmış ise eylem taksirli olduğunda cezalandırılıyorsa taksirli halden ceza verilir. Örn: Kendisine saldıran saldırgan a karşı savunmada bulunurken onun aşarı şekilde yaralanmasına neden olan kimse sınırı taksirle aşmış ise taksirle yaralama suçundan sorumlu olur. 

Saygıyla