Kanseri önlemek ister misiniz? Kim istemez ki…. Aşağıda yazılan önerilerle kansere yakalanma riskinizi mimimuma indirmek sizin elinizde. Ne yazık ki, kanseri önlemek için yapabileceğimiz şeyler konusunda yazılanlar da çok çelişkili. Bir söylenen diğerini tutmuyor. Ancak, bu yazıda yazdıklarım şüphesiz kanser riskinizi azaltacak öneriler.

Sigara İçmeyin

Sigara içmek birçok çeşit kanser tipine yol açıyor- akciğer, baş-boyun kanserleri, pankreas, böbrek, mesane, rahimağzı kanseri gibi. Tütün çiğnerseniz de dudak, ağız içi kanser riskiniz artıyor. Siz sigara içmeseniz bile, sürekli sigara içenlerin yanına bulunmak sizin de akciğer kanser riskinizi arttırıyor. Sigarayı bırakmak kendiniz için yapabileceğiniz en önemli şey.

Sağlıklı Yiyin

Sağlıklı ve organik ürünler tüketmek kansere yakalanmamak için bir garantör olmasa da, kanser riskinizi azaltacağı kesin. Bol bol taze sebze ve meyve, tam tahıl ürünleri ve baklagiller tüketin. İdeal kilonuza ulaşın. Rafine şekerli ve yağlı hayvansal gıdalardan uzak durun. 

Eğer alkol alacaksanız, haftada 3 kadeh şarabı geçmeyecek şekilde tüketin. Aşırı alkol almak, meme kanseri, kalın bağırsak, akciğer, böbrek ve karaciğer kanserleri riskini arttırır.

İşlenmiş et ürünleri, yemek borusu, pankreas ve kalın bağırsak gibi kanserlerin riskini arttırıyor. Salam, sosis, sucuk benzeri işlenmiş et ürünlerini hiç tüketmeyelim. Çocuklarımız ne kadar çok isteseler de zararlarını anlatıp, vermeyelim.

Kanseri sevmeyen yiyecekleri, yani, brezilya yemişi, brokoli, samon balığı, avokado, karnabahar, soğan, sarımsak bol bol tüketelim.

Spor Yapalım ve İdeal Kiloda kalalım

İdeal kiloya sahip olmak meme kanseri, prostat, akciğer, kalın bağırsak ve böbrek kanseri riskinizi azaltıyor. Haftada 150 dakika aerobik egzersiz yapmanızın sayısız faydası var. 150 dakikayı günlük orta seviye zorlukta yapılan 30 dakikalık egzersizlere bölebilirsiniz. Ne kadar çok aktif olursanız, o kadar çok sağlıklı olursunuz. Hem bedenen, hem ruhen…

Güneş ışığından korunun

Deri kanseri sanıldığından daha sık rastlanılan bir kanserdir ve önlenmesi en kolay kanser de denilebilir. Gündüz saat 10:00-14:00 arası güneş ışığından uzak duralım. Mümkün değilse gölgede kalalım veya uzun kollu t-shirtler ve pantolonlar giyinip örtünelim, geniş bir şapka ve güneş gözlüğü takalım. En önemlisi de en az 30 koruma faktörlü güneş koruyucu sürelim. Bronzlaşmak için güzellik salonlarına gitmek son derece tehlikeli…

Aşılarınızı ihmal etmeyin

Hepatit B: Hepatit B virüsü karaciğer kanserine sebep olabiliyor. Özellikle sağlık sektöründe çalışanların, birden fazla kişiyle ilişkiye girenlerin, çocukların, uyuşturucu ilaç kullananların, homoseksüellerin hepatit B virüsü aşısı yaptırması son derece önemlidir.

Human papillomavirus (HPV): HPV rahimağzı kanseri, genital organların kanserleri ve baş-boyun bölgesindeki kanserlere sebep olabilir. HPV aşısı hem erkek hem de kız çocuklarında 11-12 yaşlarına geldiklerinde öneriliyor. Eğer çocukken bu aşıyı olmadıysanız, halen geç kalmış sayılmazsınız istediğiniz yaşta vurulabilirsiniz. 

Riskli Davranışlardan Uzak Durun

Kanseri önlemek için yapabileceğiniz önemli bir şey de tehlikeli davranışlardan uzak durmaktır. Örneğin, tehlikeli cinsel ilişkilere girmekten kaçının. Çok sayıda partnerle beraber olmak veya cinsel ilişki sırasında kondom kullanmamak kanser riskinizi arttırır. HPV ve HIV virüsleri cinsel ilişkiyle bulaşır ve bu virüsler rahim ağzı kanseri, karaciğer kanseri, baş-boyun kanseri, genital bölgelerin kanserleri (anüs, penis, vulva, vajen), sarkom, lenfoma ve akciğer kanserine sebep olabilirler. Uyuşturucu gibi bir beladan uzak durun dememe bile gerek yok sanırım.

Düzenli doktor kontrollerinizi yaptırın

Bazı kanserlerin erken evrede yakalanabilmesi taramalarla mümkündür. Bunlar: meme kanseri, rahimağzı kanseri, akciğer kanseri, kalın bağırsak kanseri ve deri kanseridir. Erken evrede yakalanan kanserlerin tedavisi hem çok kolaydır hem de tedavinin başarılı olma şansı çok yüksektir. 

Bu kanser önleyici önerilerimi yerine getirdiğinizde kansere yakalanmamayı bir kenara bırakın, yaşam kalitenizin ne kadar yüksek olacağını düşünemiyorum bile. Faydalarını bir ömür boyu göreceksiniz.

Sağlığınızı elinize almanın zamanı…