21 Aralık 1963, Rumların Kıbrıs’ta Türkleri imha ederek adayı Yunanistan’a bağlamak (Enosis) için kadın-erkek, yaşlı-çocuk demeden silahsız soydaşlarımıza saldırdıkları gündür. Bu saldırı Hristiyanların bayram olarak kutladıkları Noel’e rastladığı için, o meşum günler 50 yıldır Kanlı Noel olarak anılmaktadır.
Rumların Lefkoşa’da başlattıkları bu planlı saldırı, kısa sürede adanın her yerine sıçramış, Enosis hedefli Akritas Planı gereği Rumlar Türk yerleşim alanlarını kuşatıp dünya ile irtibatlarını kesmişti. Ve o günler Türkler, anayasa gereği bulundukları Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meclisi ve bakanlar kurulu dahil bütün kurum ve kuruluşlarından kapı dışarı edildiler.
O güzelim yeşil ada kana bulanmış, Rum çetelerinin, Türk ev ve mallarını, köy ve kasabalarını yağma ve talanı başlamıştı.
Adada devam eden vahşetin durdurulması ve anayasal düzenin iadesi için Türkiye’nin çağrılarına anayasal düzenin garantörü İngiltere kulaklarını tıkamıştı. Diğer garantör devlet Yunanistan ise zaten bu vahşetin asıl sorumlusu idi.
Türkiye 25 Aralık 1963’te Lefkoşa üzerinde jetlerle ihtar uçuşu yaparak katliamı durdurabildi.
Ancak bu adada düzeni sağlamaya yeterli değildi. Rum vahşeti ve katliam ada sathında devam edip gitti. Çaresiz kalan soydaşlarımız 103 köyü terk etmek zorunda kaldı. Adanın % 32’sine sahip Türk halkı adanın sadece % 3’ü kadar bir alanda, Rumların her türlü ambargosu altında, tam bir açık hava hapishanesinde yaşamaya mahkum edildi. Türk bölgelerine ilaç, yiyecek, benzin, iğne, iplik, hatta çocuk mamasının bile girmesi ve Türklerin ada içinde seyahatleri yasaklandı. Yollarda yakalanan Türkler insanlık dışı muamelelere maruz bırakılıyor, direnenler tutuklanıyor ve yok ediliyordu.
İki buçuk ay içinde şehit sayısı 209’a, yaralı sayısı 1200’e ulaşmış bir çok soydaşımız da kaybolmuştu.
50 yıl önce cereyan eden bu insanlık dışı vahşeti, soykırımı lanetlemek için Türkiye Emekli Subaylar Derneği İstanbul Teşkilatı olarak Kıbrıs’tan kahraman mücahit dostlarımızın da katıldığı bir ANMA GÜNÜ tertipledik.
Kadıköy’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde 24 Aralık 2013 Salı günü, yani yarın saat 13 00- 18 00 saatleri arasında yapılacak etkinliğe bütün halkımız davetlidir. Anma gününe çocuklarınızı, torunlarınızı ve komşularınızı da alarak geliniz. Bu vahşeti, katliamı hep beraber lanetleyelim.