Kıbrıs’ta Rumlar bilindiği gibi soydaşlarımızı yok etmek için 21 Aralık 1963’te katliama başlamışlardı. Hıristiyanların, İsa’nın doğum gününü kutladıkları, Noel Yortusu’na rastladığı için bu uğursuz-kötü gün, Kıbrıs Tarihinde KANLI NOEL olarak anılmaktadır. 

Kanlı Noel’le, üç yıl önce kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, eli kanlı Papaz Makarios ve Rum çeteleri tarafından işgal edilmiş, Lefkoşa’da başlatılan Türk katliamı süratle bütün Ada’ya yayılmıştı. 

Adanın her yanında silahsız, savunmasız kahraman soydaşlarımız; daha uygun alanlarda bir araya gelerek azgın Rum çetelerinin insanlık dışı, akıl almaz baskı, işkence ve zulmüne karşı direndiler. Canını kurtarabilenler evlerini, işlerini, hayallerini her şeylerini terk edip güvenli bölgelere göç ettiler. Aç kaldılar, açıkta kaldılar gaddar papaz Makarios’un ambargosu altında hiç pes etmediler. 

Bu insanlık dışı, dayanılmaz, acı ve ızdırap dolu günleri inceleten BM, yayınladığı Ortega Raporu ile bütün dünyaya duyurmuştu. 

Temmuz 1964 tarihli anılan raporla belirlenen, Kıbrıs Türklerinin hazin ve acıklı hali aşağıdaki gibi idi. 

- 109 Türk köy ve kasabasında 527 evin tahrip edildiği, 2000 evin de hasar gördüğü belirlenmiş. 

- Saldırılar sonucu 18357’si silah zoru ile olmak üzere 25 bin Türk’ün göç ettiği saptanmış. 

- Rumların 103 Türk köyünü işgal ettiği, 703 Türk’ün şehit, 203’ü başkasının desteğine muhtaç bir halde, yüzlercesinin yaralandığı tesbit edilmişti. 

Rapor sadece yayınlanmakla kaldı. Hiçbir noksanlık giderilememiş, hiç bir husus düzeltilememişti. Bu tahammül edilmez ve yaşanması mümkün olmayan şartlar altında soydaşlarımız, ırklarının asaletine yakışan bir şekilde 1974 Mutlu Barış Harekâtına kadar tam 11 yıl direndiler. 

Biz Emekli Subaylar Derneği ve Kıbrıs Gazileri; her yıl KANLI NOEL’i, Kıbrıslı Kahraman Mücahit ve Mücahidelerimizin de katılmaları ile düzenlediğimiz etkinliklerle, unutmamak için anmakta ve halkımıza anlatmaktayız. 

Bu yıl da 26 Aralık Çarşamba günü saat 12:30’da, Kadıköy Kozyatağı Kozzy Kültür Merkezi’nde yapılacak anma programı aşağıya çıkarılmıştır. 

12:30 Açılış

12:40 TESUD İstanbul İl Başkanı E.Alb. Erol HATUNOĞLU’nun açış konuşması

12:50 E.Tümg. Mustafa ÖZBEY’in Kıbrıs’ta Son Gelişmeler konulu konferansı 

13:20 E.Tümg.Cumhur EVCİL’in yönetiminde; TMT Mücahitler Derneği Genel Sekreteri Çetin SEREZ, Gazi Magusa Mücahitler Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden A.Fahri ALTINAY ve Soner ZORLU ile Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şube Başkanı Zehra Bilge ERAY ve Genel Sekreter Hünalp SABİT’ten anılar ve görüşler. 

15:00 Kapanış 

Programı tiyatro sanatçısı Altın Akışık sunacaktır. 

Aynı gün daha sonra TESUD İstanbul TSM Korosu; E.Hv.Plt.Kur.Alb. Aydın ALAGAŞ yönetiminde saat 19:30’da Bakırköy Tarık Akan Kültür Merkezi’nde günün anlamına uygun eserlerden oluşan bir konser verecektir. 

Her iki etkinliğe de halkımız davetlidir. 

Bu efsane direnişin kahraman şehitlerini, ebediyete intikal eden gazi mücahitlerini saygı ile anıyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum. 

Ruhları şad, mekanları cennet olsun.