KARS

"Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü"ne katılmak üzere ilçede bulunan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Kalp ve Damar Cerrahisi Doktoru Prof. Dr. Bingür Sönmez, Gaziler Meydanı'nda gezdiği esnada silahlı saldırıya uğradı. Kolundan ve bacağından yaralanan Prof. Dr. Sönmez, Sarıkamış Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Alınan bilgiye göre, Gaziler Meydanı'nda gezdiği esnada kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından uğradığı silahlı saldırıda kolundan ve bacağından yaralanan Prof. Dr. Sönmez, Sarıkamış Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Kars'a sevk edildi.

"Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü"ne katılan Sönmez'e yönelik silahlı saldırıyla bağlantısı olduğu iddiasıyla Sarıkamış eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen gözaltına alındı.

Özbilen'in, ifadesi alınmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü belirtildi.

Sönmez'in sağlık durumu

Uğradığı silahlı saldırıda yaralanan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in, şuurunun açık olduğu, sol kolunun uyluk iç yüzeyinde ve sol kol iç yüzeyde hasar oluştuğu belirtildi.

Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesinde ameliyata alınan Sönmez'in sağlık durumuyla ilgili doktorlardan bilgi alan Vali Günay Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Sönmez'e "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Sönmez'in hayati tehlikesinin bulunmadığını vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

"Allah'a şükür sağlığı yerinde, herhangi bir hayati tehlikesi yok. Bu şekilde atlatmasından dolayı şükrediyoruz. Ciddi bir problem olmadan atlatması bizi bir noktada sevindirdi. Zanlı şu anda gözetim altında ve ifadesi alınıyor. Zanlı ise Sarıkamış eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen. Biz burada bütün tetkikleri yaptık. Ne tür tedbir alınacaksa her türlü tedbiri aldık. Şu anda burada yapacağımız bütün işlemleri yaptık. Kendisinin İstanbul'daki hastaneye gitmesi konusunda talepleri oldu. Biz de İstanbul'a gitmesi konusunda kendilerine yardımcı oluyoruz."

Hastane başhekimi Yrd. Doç. Dr. Miktat Kaya ise Sönmez'in şuurunun açık olduğunu, kolunda damar ve sinir yaralanması olmadığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Hocamızın şuuru açık herhangi bir tehlike yok. Geldiğinde sol kol uyluk iç yüzde ve sol kol ön iç yüzde ateşli silah yaralamasına bağlı hasar vardı. Gerekli müdahaleyi yaptık. Yanında profesör arkadaşlarıyla gelen hocamız, kendi hastanesine gitmesi konusunda talepte bulundu. Hastanemizin bu konuda herhangi bir eksikliği yok. Saat 16.00 gibi ambulans uçak bekliyoruz, hocamızı göndereceğiz. Şu anda odasında istirahat ediyor. Hocamız bundan sonra da cerrahisine devam edecektir. Hocamızı Allah korumuş."

Görgü tanıkları saldırının nasıl gerçekleştiğini anlattı

AKUT görevlisi Bünyamin Akbulut, Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, gazetecilere yaptığı açıklamada, zanlının, tabancayla 3 el ateş ettiğini söyledi.

Saldırıyı gerçekleştiren şahsın arkadan gelerek "Bingür" diye seslendiğini belirten Akbulut, "Başkanım sizi buraya alalım. Sıkıntı olabilir. O da 'bir şey olmaz, gerek yok' dedi. Bizim çocuklar zaten etrafındaydı. Şahıs geldi ve 'Bingür' diye seslendikten sonra bir el ateş etti. Üzerine gittim ikinciyi sıktı, üçüncüyü de bana sıktı. Daha sonra bizim çocuklar arkadan tuttu" diye konuştu.

Saldırı anında olay yerinde bulunan Kars Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy da olayın sebebini bilmediğini ve kendisinin de olayın şokunu üzerinden atamadığını söyledi.

Sönmez'in, kendisine, meydanda yürümek istediğini ve bunun üzerine olayın gerçekleştiği meydana gittiklerini bildiren Toksoy, şöyle konuştu:

"Olay zaten meydandan oldu. Emniyet oradaydı. Sebebini bilemiyoruz. Hocam 90 bin şehit için top yolu yürüyüşünü organize etmişti. Programlarını tamamlamışlardı ve bugün saat 12.00 gibi ayrılacaklardı. Daha sonraki program Kars'ta yapılacaktı ve akşam uçakla buradan ayrılacaktı. Tahmin ediyorum 3 mermi atıldı. İkisinin isabet ettiği ortada."

İstanbul'a gönderildi

Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Her şey yolunda, hiçbir şeyim yok. Normal kurşun yaralanması sıyırmış geçmiş" dedi.

Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yapılan tedavisinin ardından anjiyo olan Sönmez, yaptığı açıklamada, sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Görünmez bir kaza yaşadığını ifade eden Sönmez, "Her şey yolunda, hiçbir şeyim yok. Normal kurşun yaralanması sıyırmış geçmiş" dedi.

Sönmez, bir gazetecinin silahlı saldırının neden düzenlendiği yönündeki sorusunu da "Husumet' diye yanıtladıktan sonra ambulans uçakla İstanbul'a götürüldü.