Merhabalar,

Türk Mutfağının ''KÖFTELER''bölümüne bakıldığında ,1844 tarihli Melceü't-Tabbahin (Aşçıların Sığınağı) adlı eser de KADINBUDU adıyla verilen köfte tarifi farklı usülde pişirilen,18 ve 19.yüzyılda pirinç veya bulgurun köfte harcını zenginleştirmek,harcın kıvamının koyulaşmasını sağlamak için yaygın olarak kullanıldığı dönemlerdir.

Anneanneler ve babaanneler döneminde daha sık sofralarımıza gelen,aslında misafir ağırlarken de tercih ettiğimiz bir köfte çeşididir.

Yanında sunduğumuz bol tereyağlı ve sütlü patates püresi de o dönemlerden hafızamız da kalan en leziz akşam yemeklerinden biridir.

Gelin bu hafta eğer unuttuysanız tekrar hatırlıyalım ve haftalık yemek listemize bu lezzetli köfteyi ekleyelim.

Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 12 ad köfte içindir.
  • 400 gr dana kıyma
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 7*8 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 3 yemek kaşığı haşlanmış pirinç
  • Tuz
  • Karabiber
  • KIZARTMAK İÇİN:
  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • KÖFTELERİ BULAMAK İÇİN:
  • 2 ad yumurta
  • 1 çorba kasesi un
  • YAPILIŞI:
  • Kıymanın 100 gr kadarını ayırın ve küçük bir tavaya alarak orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu süzerek bir kaseye alın.
  • İyice kavrulan kıymayı soğanlara ekleyin.
  • Kalan kıymayı,haşlanmış pirinci,maydanozu,tuz ve karabiberini ilave ederek güzelce yoğurun.
  • Köftelerinizi büyükçe oval olarak şekil vererek hazırlayın ve 1/2 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Kızartma tavanıza sıvıyağını alın ve kızdırın.
  • Yumurtaları bir tabakta çırpın.
  • Ayrı bir tabağa da unu alın.
  • Köfteleri önce una daha sonra çırpılmış yumurtaya batırarak kızgın yağda kızartın.
  • Kızarma esnasında sık sık çevirerek içlerinin güzel pişmesini sağlayın.
  • Bir kağıt havlu üzerine çıkaracağınız köfteleri sevis tabağına yerleştirin.
  • Yanına tereyağı ve sütle hazırlayacağınız patates püresi çok güzel yakışacaktır.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...