Kadın-Erkek farklılıklarının bilinmesi eşlerin birbirlerini anlayabilmesi sağlıklı aile ortamının oluşmasında oldukça önemlidir.
“Kadın-Erkek Farklılıkları” konusu 2 hafta sürecektir.
*Kadın ve erkek arasında duygu, davranış ve düşünce biçimlerinde beynin işleyişinden kaynaklanan benzerlikler ve farklılıklar vardır.  Temel konu cinsiyettir. Örneğin kadınlar erkeklere göre karşısındakinin hislerini anlama becerisi daha yüksektir.  Kadınlar erkekler gibi çözüme değil anlamaya yönelik yönleri daha güçlüdür.
Adres sorunca erkek 100 metre sonra sağa dönün derken kadın az ilerde karşına çıkan eczane den sağa dön der. Erkek sayılar kadın resimlere odaklanır.
Kadın ve Erkek beyni
Duygu kontrol bölgesi kadınlarda daha büyüktür ve 1-2 yıl daha erken olgunlaştığı için kadın daha sabırlı daha uzlaşmacıdır. Soruna odaklanır doğru yargılamayı yapar dürtülerini kontrol etmeyi tepkisel davranmayı daha iyi bilir.
*Diğerlerinin davranış ve mimiklerinden düşünce ve duygularını çözmede erkeklere göre oldukça üstündür.
 *Tehdit tehlike korku anlarında daha güçlü ve etkin olan erkektir. Duygusal ve anlık tepkiler verir.
*Kadınlar duygusal konuları daha da ayrıntılı hatırlamada daha güçlüdür.
*Sorun çözen düşünsel empati, stres yaratan sorunların çözümünde diğerlerinin bakış açılarının dikkate alınması erkeklerde daha güçlüdür ve sorun çözümüne daha hızlı erişir.
* Dış tehlikeler karşısında kendi savunma güdüsünü harekete geçiren saldırılara karşı daha duyarlı olan erkektir.
* Onaylanma onaylanmamaya karşı daha duyarlı olan erkektir. Erkekler ergenlik dönemlerin de yüz ifadelerini saklamayı daha etkin öğrenirler.
*Motivasyon merkezi daha güçlü olan erkektir. Motive olan ödül peşinde koşan erkek bu konuda kadına göre daha öndedir.
*Duygusal süreçlerde olduğu gibi beynin fiziksel olarak olgunlaşması kadınlarda erkeklerden daha öncedir. Okuma yazma öğrenme hızı daha fazla kelime haznesine sahip olma sözel yetenek kadınlarda daha güçlüdür.
*Karar alma sürecinde birisini dinlerken erkekler beynin sol kısmını daha çok kullanırken kadınların her iki yarım küreyi de kullanabildikleri gözlemlenir. Yani erkekler mantığını öne çıkarırken kadın hem duygu hem mantık kullanılır. 
*Kadınların çok parçalı ve çok boyutlu konuları ve işleri erkeklerden daha çabuk planlayarak sonuçlandırmaları mümkündür. Örneğin düğün ve cenaze vb çok yönlü karmaşık işleri daha etkili organize edebilirler.
*Kadın anlamayı empati kurmaya yönelik çalışırken erkek ise konuyu analiz ederek sistematize etmeye yönelir.
*Kadınların ruh bilimleri filoloji de daha fazla görürken erkekleri mekanik düşünmeyi gerektiren mühendislik alanlarında daha yoğun görürüz.
*Erkeğin beyninde ki sinir iletim hızının kadınlarınkinden % 4 daha fazla olması tepki verme süresinin kadına göre daha kısa sürede oluşmasını sağlar.
*Kadınlar ise aşk şefkat yakınlık ve konuşmak ister.
*Kadınlar eyleme daha geç yönelirler çünkü daha çok veri toplama eğilimdedirler.
*Erkekler daha yarışmacı, hükmetme ve saldırganlık gösterirler bu yönleri testosteron yüksekliği ile ilgilidir. Rekabete açıktırlar. Eyleme çözüme çabuk yönelirler.
Hormonlar
*hem kadın hem de erkeklerde testosteron ve östrojen bulunur. Testosteron erkeklerde, östrojen ise kadınlarda daha fazladır. Kadınlarda östrojen artması kadınların daha şefkatli sevecen ve annelik duygularını arttırır. Östrojen kadınları iletişime uyumlu ilişkiler kurmaya kurulmuş olanları koruyup geliştirmeye duygu paylaşıma yönlenmesine neden olur.  Ergenlik döneminde erkekler hakkında daha fazla düşünmeye görünüşüne dikkat etmeye daha fazla gerilime duygulanmaya neden olur.
*Ergenlik döneminde ise erkek te daha fazla artan testosterondan dolayı spor yarışmaları cinsellik konularına yönelir. Konuşma sosyalleşme isteği azalır. Testosteron sayısal zeka artışına neden olur. Erkeklerde saat içerisinde 5-7 arasında değişen testosteron seviyesi duygu durumlarında değişimlere neden olur. Kadınlarda değişim gün içerisinde sadece 2 kez yaşanır.
*Erkeklerde serotonin seviyesi kadınlara göre daha düşüktür. Bu durum davranış kontrolü anlık daha çabuk risk almayı kolaylaştırır.
*Kadınlarda daha yüksek olan serotonin seviyesi sosyal ilişkilerde daha anlayışlı olmayı sağlar. İletişim yardımlaşma sosyal hizmetlerde daha etkilidirler.
*Erkeklerde dopamin seviyesi daha düşüktür. Dikkat toplama uzun süre konsantre zorlukları yaşar. Dopamin olumlu duygu yaratan konsantre olmayı sağlayan endorfin üretir. Endorfin eksikliği erkeğin daha gergin huzursuz  mutsuz stresli ve her an patlamaya hazır olmasına neden olur.
*Dil gelişimi kızlarda daha hızlıdır. Kekemelik benzeri konuşma bozuklukları erkeklerde daha yaygındır. 1 yaşında kelime haznesi en az üç kat fazladır. Gülük ortalama kadınlar 20 bin erkekler 7 bin civarı kelime kullanırlar.
*Kadınlar söylenenleri anlamada erkeklerden daha başarılıdırlar.