Merhabalar sevgili dostlar,
Türk Mutfağının tatlılar kategorisine bakıldığında ''REVANİ'', Osmanlı döneminde Ermenistan ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine saray aşçıları tarafından icat edilen ve Erivan zaferi sebebiyle REVANİ adı verdikleri bir tatlıdır.
4. Murat Han zamanından günümüze kadar gelen ve gerek bayramların gerekse yemek üstü tatlı ikramlarının sıkça talep gördüğü bir tatlıdır.
Her ne kadar yapımı kolay görünse de şerbetinin verilmesi ve pişme kıvamının iyi ayarlanması ile gözenekli hamurun tamamen şerbeti çekmesi önemlidir.
Yani anlıyacağınız biraz sabır ve özen ister. Gelin sizlere bugün revaniyi tel kadayıf ilavesi ile daha da lezzetli hale getiren bir tarif ile denemenizi tavsiye edeyim. İnanın bu revani de çok sevilerek tüketilecektir.
Hepinize şimdiden kolay gelsin.
• MALZEMELER:
• HAMURU İÇİN:
• 3 ad yumurta
• 1/2 su bardağı toz şeker
• 1/2 su bardağı zeytinyağ
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 su bardağı irmik
• 1 su bardağı un
• 1 orta boy çorba kasesi iri doğranmış ceviz
• 1, 5 su bardağı kavrulmuş tel kadayıf
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
• HAZIRLANMASI:
• Yumurtalar ve toz şekeri mikser ile çırparak köpük haline getirin.
• Zeytinyağ ve yoğurdu ilave ederek karıştırın.
• Tel kadayıfları kavrulmuş olarak almadıysanız, şehriye boyutunda keserek küçültün ve tavada kavurun.
• Hamur karışımına kuru malzemeleri, cevizi ve kadayıfları ilave ederek karıştırın.
• Kare yada dikdörtgen borcamı yağlayın ve karışımı yerleştirin.
• Eşit dağılımını sağlayın.
• 160 derece de ısıtılmış fırında takribi 20 dakika pişirin. (kürdan testi yapın)
• Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra yani ilk sıcağı çıktıktan sonra oda sıcaklığında bekletilerek ılık hale gelen şerbetini gezdirin.
• Dilimleyin ve üzerini srtech ile kapatarak dinlendirin.
• ŞERBETİ İÇİN:
• 4 su bardağı toz şeker
• 3 su bardağı su
• 1 dilim limon
• HAZIRLANMASI:
Toz şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynamaya bırakın.
• Şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limon ekleyin ve 10 dakika kaynatın.
• Şerbeti başka bir kaseye alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
• Pişen hamura şerbeti ılık kıvamda vereceğiz.
• SERVİS ZAMANI:
• Tamamen şerbetini çeken ve soğuyan tatlımızın üzerine ister toz antep fıstığı isterseniz hindistan cevizi serperek ikram edebilirsiniz.
• Afiyet olsun. . .
• Sevgiyle. .