Yıllar öncesiydi bir kabahatler yasası çıkmış, yüreğimiz sevince boğulmuştu. Öylesi bir sevinç idi ki çağdaşlığa, medeniyete susamışlığımız gideceği içindir ki bi ayrı mutlu ve bahtiyar olmuştuk. 

Sayın Cumhur başkanımızın Bu ülkeye yaptığı ve tartışmasız herkes tarafından takdirle karşılanan hizmeti  hiç şüphesiz ki DUMANSIZ HAVA SAHASI oluşturma ile ilgili çalışmalarıdır.

Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda, 4207 sayılı kanun ile tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu yerlerde gerekli denetimleri yapmak üzere her ilde denetim ekipleri oluşturulmuştur. Bu ekipler özellikle vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde giriş çıkış yaptıkları; lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, alışveriş merkezi, ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi gibi yerlerin yanı sıra kuaför ve berber dükkanları gibi işletmelerde 7/24 saat kesintisiz olarak denetimler yapmaktadır.

Ne hak; akıp giden zaman bizim kanun uygulayıcılarının kıllarını kıpırdatmadı. Ülkemiz kentlerinin  vitrini konumundaki hemen her yerde, yegane yaya yürüyüş caddelerimizde Mesire yerlerimizde ve bu mekanlardaki çekirdek ve kuruyemiş sigara tüketilerek kesmik batmasına dönüştürülmüş Kamelyalar ve çevresindeki utanç veren atık ve görüntü kirliliği oluşmuştur.

İşte bu kirlenmedir ki bu mübarek Ülkede yaşayan insanların gerçek inanç ve medenilik derecelerini gözler önüne sermektedir. Bu sergilenmedir ki  inancı bütün, ahlakı tam, medeni ve kültürlü halkımız birde bunlara hakkı olmadığı halde dükkanının önünü alabildiğine işkal eden bedbahtlara baktıkça nerde bizi yönetenler,nerde bizim sağlığımızdan sorumlular? Sorusunu dudaklarından dökülen dizelerle ifade etmekten bıkıp usanmışlardır. Yayasınız ve yolda kaldırım üzerinde yürürken size ait olan kaldırımın üzerinde park halinde bir oto görüyorsunuz .Üstelik oto leş gibi kirli ve pislik içinde …Yayalara geçecek yer bile bırakmamış o pis araca sürtünmeden geçmek için ip cambazı olmak gerek…

Şimdiler de ; Dumansız günler adını koyduğumuz Sigara Yasaklı günler bu gün başlamış bulunuyor.Ama ben üzülerek ifade ediyorum ki medeniyet ve kültürden yoksun ve hele inancı kıt olanlar yasaklanan her yerde ve genelde yine sigaralarını tüttürecekler, İzmaritlerini de bizim gözümüz önüne, ayağımız altına fütursuzca  atacaklar, bizler kanun ve kural tanımayız dayatmasını yapacaklardır. Gelin görün; ki bu müstesna mekanın temizliği tüm uğraş ve itinaya rağmen sağlanamadı O mekanı temiz tutmak ve medeni bir ortam yaratmak asla mümkün olmadı.

Bu mekanları kirletenlerin başında bizim göz bebeğimiz öğrenciler gelmektedir. Onların her öğle saatinde yandaki bir marketten aldıkları bir bardak kola yada sözde meyve suyu ve de birkaç bisküvi ile karın doyurmaları bizim içimizi sızlatmakta, çoğunun muhtaç olduklarını bildiğimiz o fakir fukara ocağı aş evlerinden hakkı olmadan aş alan yada iftar sofralarında karın doyuran o malum, fakir olmayan inanç fakirleri, bir öğünde  3 - 5 lirayı bulamayan bu geleceğimizin emanetçileri gençlik gözümüzün içine baka, baka bizlere meydan okuyup çevreyi kirletmektedirler. 4207 Sayılı Kanun kapsamında kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi ve kanun hükümlerinin başarıyla uygulanabilmesi açısından ekiplerimizce yapılan denetimlerin yanı sıra toplum olarak konuya duyarlılığımız kendimiz ve sevdiklerimizin sağlığı için son derece önemlidir. 

Söz konusu mahallerde üzerine basa, basa geçtiğimiz yüzlerce sigara izmariti bundan böyle olsun bizlerin gözleminde görüntü kirliliği yaratıp yaratmayacağını da yaşayıp görmekteyiz denetimlerin daha etkili ve hızlı bir şekilde yapılması, izlenmesi ve raporlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından “Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi” geliştirilmiştir. Sistem, GPS teknolojisi ile çalışmaktadır. Tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu alanlarda gerekli denetimleri yapmak üzere oluşturulmuş denetim ekipleri, 7/24 saat sistem üzerinden gerektiğinde izlenebilmektedir. Ekiplerin hızları, hareket saatleri ve yerleri on-line takip edilebilmektedir. İstenilen zaman dilimine göre Türkiye geneli veya il bazında ihbar sayıları, yapılan denetim sayıları ve ihlal sayıları on-line görülebilmektedir.

Ülkemizde Dumansız dünyaya doya, doya bakıp bizde medeni bir Ülke olduk deme şerefine kavuşacağımız günleri özlemle bekler, bu kurallara uyacaklara da bu kuralları uygulayacaklara da görevlerinin idrak’ı içinde olmaları halinde minnet ve şükranlarımızı sunarız…