Merhabalar sevgili dostlar,

Ekmekler sofralarımız da vazgeçilmez yiyeceklerin baş köşesinde yerini mutlaka alır. Bu yıl salgın nedeniyle yapılan sokağa çıkma yasakları nedeniyle de bir çoğumuz ekmeklerini kendi mutfaklarında pişirdiler ve çeşit çeşit lezzetli ekmekler, çıtır çıtır sıcak olarak sofralar da yerini buldu.

Bu ekmeklerden birisi de sütlü ekmeklerdi, Japonların tarifi ile hazırladığımız sütlü ekmek biraz çörek tadında olması ile bizim fırın ekmeklerimize pek benzemese de yumuşacık ve harika lezzeti ile denemeye değer.

Haydi buyrun bu hafta yumuşacık bir ekmek hazırlıyalım.

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 350 gr Un (3,5 su bardağı)

• 45 gr (2 yemek kaşığı) toz şeker

• 1 çay kaşığı tuz

• 200ml ılık süt 

• 30 gr ( 1 yemek kaşığı) hafif eritilmiş tereyağ

• 1 paket (10gr) kuru maya

ÜZERİNE:

• 1 ad yumurta sarısı

• 1 tatlı kaşığı süt karışımı

HAZIRLANIŞI:

• Un ile toz şekerini karıştırın.

• Sütün içine mayayı karıştırın ve 10 dakika bekletin.

• Un ve şeker karışımına ekleyerek 10 dakika birlikte yoğurun.Hamurunuz yoğurdukça pürüzsüz bir kıvam olmalıdır.

• Hamuru tezgaha alın ve orta kısmına yumuşamış (hafif erimiş) tereyağını koyarak ,hamuru tekrar yoğurmaya başlayın.

• Hamur önce cıvıl gibi olsa da yoğurdukça kendini toparlıyacak ve tereyağını içine alarak şeffaf pürüzsüz yumuşak bir hale gelecektir.

• Hamurunuzun üzerini örterek 2 saat mayalanmaya bırakın.

• Mayalanan hamuru tezgaha alarak bir kez daha yoğurun.

• Tamamen pürüzsüz olan hamuru 3 eşit parçaya ayırın.

• Her bir hamur parçasını küçük bir dikdörtgen şeklinde açın önce aşağı kısmını üste doğru,sonra yukarı kısmı üstüne kapatarak bohça şekli verin.

• Uzun kek kalıbınızı bolca tereyağ ile yağlayın.

• Hamurların katlama yerleri aşağı gelecek şekilde kalıba yerleştirin.

• Üzerlerini örterek 1 saat bekletin.

• Ekmeğiniz kalıp içinde tekrar mayalanarak kalıbın üstüne doğru çıkacaktır.

• Yumurta sarısı ve sütü çırpın.

• Ekmeğinizin üzerine bolca sürün.

• 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 15-18 dakika pişirin.(üzeri nar gibi kızarsın)

• Ekmeğinizi fırından çıkartın ve avuç içinizle yada bir sprey ile üzerine su serperek bir mutfak havlusu örterek soğumaya bırakın.

• Tepsiye aldığınız ekmeğiniz yumuşacık ve enfes lezzeti ile inanın çayın yanında bile ikram edebileceğiniz çörek lezzetin de olacaktır.

• Hepinize afiyet olsun.

• Sevgiyle...

• Not:Tarifimizi Neşem Çelik /YouTube Kanalında izleyebilirsiniz.