İnsan insanın yurdu olmalı.
Yıllardır edebiyatla uğraşan, emek veren biri olarak; bıkmadan, usanmadan bakış açıma yenilikler katarak yoluma devam ettim. Adımlarımı attığım her yol asfalt değildi elbette: Ç’akıl taşlarını temizlemek gerekiyordu, yalın ayaklarım yürürken kanamasın diye. İncitmeden fakat incinerek hep yoluma devam ettim.
Evet, sevgili dostlar,
Zamanın ne getireceğini hiçbirimiz bilemeyiz. Ama seçimlerimiz bizi adresimize götürüyor. O adreste kendinizi güvende ve huzurlu hissediyorsanız ne ala. Yıllardır hem kendimi hem yarasıyla kanadığım insanları yazdım. Bazen kelimeler dilimde cam tozu oldu. Yazdım, yine de yazdım. Yirmi yıl boyunca bıkmadan, usanmadan. Zira yazmasam nefes alamazdım. İyilikle bakmayı yeğledim varoluş büyüsüne. ‘İnsan insanın kurdu değil, yurdu olmalı’ dedim hep. Kitap çıkarmak geçmedi aklımdan pek. Zira yayınevlerinin yazarlara sunduğu şartlar akıl alır gibi değildi. Genelleme yapmıyorum lakin yazar üzerinden elde edilen rant, el insaf dedirten cinstendi. Üstelik edit yapılması gereken sayfalar maalesef düzenlenmeden yayımlanıyor, yayınevleri kendi yazarına hile yapıyordu. Birçok yazar dostumun bu konudaki çilesini bizzat gördüm. Tüm bu olumsuzluklar varken kitap çıkarmayı arka plana attım.
Esra ALGAN; yıllarını edebiyata vermiş, eğitimci, yazar ve aynı zamanda girişimci kadınlardan. Kendisi, İz Bırakan Kalemler Yazar Topluluğu’nun kurucusu.
İz Bırakan Kalemler; Toplum bilinci ile hareket eden, edebi dilin kullanımını ilke edinmiş, evrensel bakış açısına sahip yenilikçi, girişimci, genç ve aktif kadrosuyla; edebiyat, sanat ve sinema, sosyal-kültürel alanlarda yazarların kendilerini geliştirebilecekleri bir oluşumdur.
En önemlisi; yayınevi olarak edinilen amaç, yazarların değerlerinin bilindiği, eli kalem tutanla iz bırakan kalemlerin farkının ortaya konulduğu, edebiyata ve sanata değer verildiği bir toplum oluşmasına katkı sağlamaktadır.
Peki, nasıl bir araya geldi bu oluşum?
2020 Eylül ayında yayınevleri tarafından mağdur edilen birçok yazarın bir araya gelerek oluşturduğu İz Bırakan Kalemler, yine aynı yazar topluluğu tarafından kurulan yayınevinde yazarlara edebiyat dünyasının kapısını aralayarak bu dünyada onları yalnız bırakmıyor. Güçlü kalemlerin önünü açarak onlara kendilerini ifade etmeleri için ortam sağlıyor. Tüm sosyal platformlarda yer alan İz Bırakan Kalemler, yazarların kendilerini tanıttığı, canlı yayınların yapıldığı, edebiyat söyleşileri ve şiir gecelerinin düzenlendiği bir yazar topluluğundan çok daha fazlasıdır. Kadroda hepsi birbirinden değerli yazarlar umut ve sabırla bu zincirin birer halkası olmuşlar.
Kadıköy’de tek bir çatı altında edebiyat ve sanat dünyasına hizmet vermeyi amaçlayan oluşum; yayınevi, kitap kafe, edebiyat ve sanat atölyeleri, seslendirme ve yapım stüdyosu, reklam, medya, menajerlik hizmetlerini barındırmaktadır.
Zayıflığın insana kattığı eksikliği reddeden bu oluşum büyük düşünmenin denklem olmadığını safi niyetle ortaya koyuyor.
Safi niyetle diyorum zira Esra ALGAN toplam 44 kalemi kallavi şairi bir araya getirerek, İZ BIRAKAN KADINLAR kitabını 8 Mart 2021’de derleyip piyasaya çıkardı. Üstelik gelirini kadına yönelik şiddetle mücadele eden çeşitli STK’lara bağışlanmak üzere planlayarak.
İZ BIRAKAN KADINLAR kitabı; kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini ve kadının toplumdaki önemini vurgulayan şairlerin şiirleriyle emek verilip derlendi. Fakat kitabın gereken ilgiyi görmemesi üzücü!
Esra Hanım, inandığı günleri inandığı insanlara gösterip, evvel refik, bade’l tarik desturuyla haritasını çizmiş, kanatlanmış güneşe doğu zaman zaman alazlanan kanatlarını yenileyerek. Kadın girişimcilere hayranlık duyduğum, “Sesimizin gür çıkması gerekiyor,” dediğim bir süreçte, Esra ALGAN ve İZ BIRAKAN KALEMLER’le yolum kesişti. Sosyal medya hesaplarında bulunmanın keyfiyle öksüz kalan boşluklarını dolduracağım hayatın. Bu kadroya dâhil olmama sebep olan, aynı kemik kadronun Kırmızı Mürekkep kitabı yazarı Halit Şengit Bey’e tüm içtenliğimle teşekkür ediyorum.
Bu kadroya dâhil olmanın heyecanıyla, annesi olduğum mısralarımın rahiyasını bir çocuk telaşıyla içime çekip, o gökyüzünde bir çift kanatta ben takıp, emek ve düşle yoğrulmuş bu yolun yoldaşı olmanın huzuruyla mutluyum.
İnançla
İnatla
İyiye
Doğruya ve güzele…