Kötü insanların bir gün iyi olabileceğine, insanların değişebileceğine inanır mısınız? 

Mucize Doktor’un son bölümünde; insanlık için güzel bir soru vardı, bundan ilham alarak Instagram hesabımda bir anket yaptım ve yukarıdaki soruyu sordum: %51 ile ‘Evet’ dedik. Bu oran, özellikle dünyanın geçmekte olduğu şu yoğun ve ağır dönem düşünüldüğünde, oldukça yüksek sayılabilir çünkü ‘Evet’e eli gideceklerin bile dönemsel duygu yüküyle ‘Hayır’a yöneldiklerini düşünüyorum.

Bana gelince, yolculuğumda bir yerlerde, yaşamakta olduğum tecrübeleri ‘iyi’-‘kötü’ diye nitelendirmeyi bıraktığım gibi insanları da o şekilde sınıflandırmaz oldum. Bu nedenle, ‘iyi’-‘kötü’ insan ayrımının, kendi tecrübelerimizi sınıflandıran zihin yapımızın bir ürünü olduğunu düşünüyorum. Tecrübelerimizin, yolculuğumuzun içinde, birbiri ile etkileşim içinde birer parça olduğunu bildiğimizde, herhangi bir parçayı ele alıp sınıflandırmak ya da bundan bütüne gidip insanlığı yargılamak mümkün olmuyor.  

Bizlerin, anne rahmine aynı öz ile düştüğümüze inanıyorum. Başta annemizin hamileliği boyunca sağlığı, tecrübeleri ve bizimle iletişimi olmak üzere, içine doğduğumuz çevre ile etkileşimlerimiz, bizim tecrübelerimizi oluşturmaya başlıyorlar. 

Sizce, kaç yaşımıza gelince gerçekten tecrübelerimizi irdelemeye ve işlemeye başlıyoruz? Kanımca hayatımızın bir yerlerinde yaşımızdan bağımsız ve biriktirdiğimiz tecrübelerle alakalı olarak, tecrübelerimizi irdelemeyi, idrak edip işlemeyi öğreniyoruz. Sonra ‘şu an’ki tecrübelerimiz üzerinde bambaşka bir gücümüz ortaya çıkıyor. İşte bu, yaşı herkese göre değişen, dönüşümün gerçekleştiği nokta. 

Dönüşüm açıldıktan sonra hayatımız üzerinde en büyük rolü oynayan ise “Emek” -emeğimiz-. Ham, işlenmemiş, ilk farkındalık, üzerine yeteri kadar ‘emek’ verilmediğinde, kendimizi gerçekleştirmemizin önünde kocaman bir engel olabiliyor. Oysaki farkındalığın hüznü, acısı, utancı, pişmanlığı, özlemi vb. içinde ilerlemeye devam etmek, kendimize emek vermek daha tatmin dolu ve bilgece bir hayat için kendi karanlığımıza da evrenin saklı kalan her köşesine de tutulmuş en güzel ışık.