Kitap Dünyası

İSTİKLÂL HARBİ'NDE MEVLEVÎLER VE BEKTÂŞÎLER

Akademisyen yazar Hülya Küçük’ ün uzun araştırmaların sonucu olan yeni eseri “Arşiv Belgeler Işığında İstiklâl Harbi’ nde Mevlevîler ve Bektâşîler” Nefes Yayınevi’ nden çıktı. İstiklâl Harbi, necip milletimizi tarih sahnesinden silmeye yönelik saldırılara verilen bir cevaptı ve sûfîler de bu mücâdeleye ilgisiz kalmamışlardı. Kitap, Abdülhalîm Çelebi’den Zekiye Hanım’a ve Hasan-Âli Yücel’e dek birçok Mevlevî’nin; Cemâleddîn Çelebi’den Didâr Hanım’a ve Rıza Tevfik’e dek birçok Bektâşî’nin bu harpteki tutumlarıyla ilgili belgeler sunarken sizi Tarih’ten Tasavvuf’a, Tasavvuf’tan Kadın Çalışmaları’na dek büyük bir alanda yolculuğa çıkarmaktadır. Profesör Hülya Küçük’ün, Tasavvuf Tarihi ve 1918-1930 arası Türk Tarihiyle ilgili birçok araştırması mevcuttur. Elinizdeki kitap daha önce yazarın doktora tezi olarak yayınlanan The Role of the Bektāshīs in Turkeyʼs National Struggle (Brill, Leiden, 2001) ve bunun ilaveler içeren Türkçesi olan Kurtuluş Savaşında Bektâşîler (İstanbul, 2003) adlı çalışmalarının, Mevlevîliği de çalışmanın ana konusu yaparak ATASE ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleriʼnden yeni belgeler ışığında yeniden yazılmış hâlidir. Çalışma, bir bakıma, daha geniş bir perspektif ve kaynaklar hakkında daha kılı kırk yarıcı bir tutumla konuyu bir doktora çalışmasının sınırlarından çıkarmayı ve yeni bulgularla zenginleştirici materyal sunmayı amaçlamaktadır. Mevlevîlik ve Bektâşîliği ayrı ayrı ciltlerde değil de aynı kitap içinde birlikte ele alınmasının sebebi, bu iki önemli Türk tarîkatinin tarihimiz boyunca birbirlerinden ayrılmaz şekilde birlikte anılmaları ve İstiklâl Harbi yıllarında da TBMMʼdeki iki başkan yardımcısının birinin Mevlevî Postnişîni Abdülhalîm Çelebi, diğerinin de Bektâşî Şeyhi Cemâleddîn Çelebi oluşudur. Bundan dolayı çalışmada zaman zaman iki tarîkatin İstiklâl Harbi yıllarında ve tâkip eden yıllardaki nüfûz ve faâliyetleri karşılaştırılacaktır. Çalışmanın sonunda, özelde Gâzi Mustafa Kemâl’in, genelde ilk Cumhuriyet hükûmetinin bu iki tarîkate karşı tavrı konusunda bilgiler de bulunmaktadır.

Mutluluğu Yaratmak

CANEV TATAR’DAN “MUTLULUĞU YARATMAK” RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI!

Libros logosuyla çıkan kitap insana dair pek çok duyguyu konu ediyor. “Kalbindeki Cevap” ve “Kalbindeki Cesaret” isimli kitaplarıyla çocukların sevgisini kazanan Canev Tatar, bu kez yetişkinler için hazırladığı özgün çalışmasıyla karşımıza çıktı. Bu kitap okuru mutlu olmak, paylaşmak, korkular, ilişkiler, an’da kalmak ve bir olmak üzerine, yalın ve essiz bir yolculuğa çıkarıyor. Mutluluğu, yaratıp, yaşayabileceğimizi gösteriyor.

Sayfa Sayısı: 216

Tür: Kişisel Gelişim

YAZAR Canev Tatar HAKKINDA

Kıbrıslı Türk bir ailenin kızı olan Canev, İstanbul’da doğdu. Çocukluğundan beri kendini çizerek ve yazarak ifade etmeyi seviyor. İngiltere’de University of the Arts London, Animasyon bölümünden mezun oldu. Yazıp resimlemiş olduğu Altın Kitaplar Yayınevi’nden yayımlanmış iki çocuk kitabı var. Şu an Kıbrıs’ta yaşıyor. Yazıp çizdikleri ile sevginin mesajlarını yaymak ve dünyayı daha güzel bir yer haline getirmek için çalışıyor.

Medya Dünyası

Yılın En İyi Gezi Programı Belma Belen’le Geziyoruz

25.Kez Düzenlenen Motif Bilim Vakfı Ödülleri geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Son Başbakan Eski Meclis Başkanı Binalı Yıldırım’ın da Onur Ödülü aldığı törende Yılın En İyi Gezi Programı ödülünü Belma Belen’in hazırlayıp sunduğu Belma Belen’le Geziyoruz programı kazandı. Belma Belen le Geziyoruz her pazar saat 14.00de Beyaz Tv de izleyiciyle buluşuyor Programda il ve ilçelerin tarihi doğal güzellikleri yöresel yemekleri ve kültürü başarılı ve güzel sunucu Belma Belen in kendine özgü keyifli sunumuyla anlatılıyor. Belma Belen Ödül için “Motif bilim Vakfı'na kanalım Beyaz tv ye değerli ekibime ve aileme teşekkür ediyorum. Zor bir iş yapıyoruz. Sıcak soğuk demeden yollardayız.2020 yılına ödül ile girmek güzel. Bu bizim motivasyonumuzu daha da arttırdı. Gezi programı bir kültür programıdır. Program yaptığımız yörelerin kültürünü ekrana taşıyoruz .Bunda başarılı olabiliyorsak ne mutlu bize diye konuştu. Belma Belen gecede şıklığı ve güzelliğiyle de dikkat çekti. Yapımcılığını ve sunuculuğunu Belma Belen’in üstlendiği Ödüllü program Belma Belen’le geziyoruz her Pazar saat 14.00’da Beyaz Tv’de!

Suel Pala İle Kitap Telvesi

Başarılı yazar eğitimci ve sunucu Suel Pala’nın hazırlayıp sunduğu Kitap Telvesi her Pazar 15.00’da Kanal 23’te. Kitap Telvesi son derece özgün bir kültür sanat programı. Kültür sanatı edebiyata bağlayan pek çok farklı olayı kitaplar üzerinden konuşarak izleyiciye ulaştırmaya çalışan bir program. Suel Pala’nın kendine özgü tarzı ile sunduğu programda bazı haftalar güncel kitap tanıtımları yapılarak Suel Pala kitap tavsiyelerinde de bulunuyor . Kitap telvesinde zaman zaman da gelmiş geçmiş mutlaka okunması gereken kitaplar özetlenerek izleyenlerde okumaya kültüre dair farkındalıklar arttırılmaya çalışılıyor. En güncel konu ve konuklarla da yine ucu kitaba dayanan sohbetler yapılıyor. Her Kitap ayrı bir dünya felsefesi ile her kitapla başka bir yolculuğa çıkılıyor. Programın asıl amacı kitaplara, okumaya, yazmaya verilen önemin ve değerin artması.. Kitap okumanın kişilere katacağı sayısız faydaları göstermek. Kitap Telvesi Pazar 15.00’da Kanal 23’te bu özgün programı mutlaka izleyin.

Bilimden Sağlığa

“Bilimden Sağlığa” merak edilen sorulara yanıt vermeye devam ediyor

Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesinin bilimsel ve uzman desteğiyle hazırlanan ÜLKE TV "Bilimden Sağlığa" programı, multidisipliner anlayışla merak edilen birçok konuya açıklık getiriyor. Sağlıktan eğitime, nörolojiden teknolojiye, psikiyatriden kalp sağlığına, psikolojiden beyne kadar çok farklı konuların uzmanları tarafından ele alındığı programda merak edilen sorular yanıt buluyor.

Her hafta cumartesi-pazar, 11.10’da ÜLKE TV ekranlarında canlı yayınlanan programın sunuculuğunu cumartesi günleri Gazeteci- yazar Şaban Özdemir, pazar günleri ise Gazeteci-Yazar Uğur Canbolat üstleniyor.

Sağlam Kafa Sağlam Vücut

İzleyicinin oldukça yoğun ilgi gösterdiği programda "Sağlam Kafa Sağlam Vücut" mottosuyla sağlık ve eğitim başta olmak üzere toplumda en çok merak edilen konular tartışılıyor. Programda aynı zamanda beyin, nöroloji, psikiyatri, psikoloji, kalp sağlığı, teknoloji, girişimcilik, AR-GE, kariyer gibi birbirinden güncel, yaşama dair birçok konu alanında uzman isimlerle ele alınıyor.

“Alanında uzman isimler soruları cevaplıyor"

Programa Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi kadrosundan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Prof. Dr. Sevil Atasoy, Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, , Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Prof. Dr. Sinan Canan, Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Doç. Dr. Korkut Ulucan’ın da aralarında bulunduğu alanında önemli isimler soruları cevaplıyor.

Kim Kimdir

Ezgi Nur Çakar

Ezgi Nur Çakar 18 Mayıs 1997’de Diyarbakır’da doğdu. İlköğrenimin ardından asıl yapmayı istediği iş olan medya ve iletişime yönelen Ezgi Nur Çakar çok genç yaşta bu alanda eğitimi tercih etti. Önce Lisede Türk Telekom Lisesi Radyo ve Televizyon Bölümünü tercih etti. Daha o yıllarda Diyarbakır TRT’de Staj çalışması yaptı. Ardından Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü tercih etti. Halen bu bölümde son sınıf öğrencisi olarak eğitim çalışmalarını sürdürmektedir. Liseden başlayan iletişim eğitiminde Cumhuriyet Gazetesi Spor Departmanı ve A Spor’da staj çalışmaları da yapan Ezgi Nur Çakar Başkent İletişim Akademisinde Spikerlik , sunuculuk ve diksiyon eğitimi de adlı. Liseden beri Basketbol oynayan lisanslı basketbolcu olan Ezgi Nur Çakar medya ve iletişime dair çalışmalarını çok yönlü olarak sürdürmektedir. Ezgi Nur Çakar bu mesleğe dair yeteneği , çok yönlülüğü , liseden beri aldığı bu alandaki eğitimi , birikimi ve kendine özgü sunumu gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Ezgi Nur Çakar tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.