CEREN DEMİRBÜKEN


İTÜ ARI Teknokent tarafından kurulan Türkiye'nin ilk tematik Enerji Teknokenti'nin resmi açılışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından gerçekleşti.

Türkiye'nin ilk Enerji Temalı Teknokent Binası, tükenen doğal kaynaklar nedeniyle büyük değer haline gelen yeni enerji teknolojilerinin, Türkiye'deki Ar-Ge üssü olarak faaliyet gösteriyor.

Enerji Temalı Teknokent Binası, Türkiye'de bünyesinde Enerji Enstitüsü olan tek üniversite İTÜ ile beraber, enerji odaklı projelerin geliştirileceği sinerjik bir ekosistem olarak kurgulandı.

Açılıştan sonra konuyla ilgili yaptığı konuşmasında Taner Yıldız, ''Enerji verimliliği ve tasarrufu üzerine çalışmalar yapıldığını vurguladı. Yıldız, "Tarafımızca tespit edilmiş 15 milyar liralık sayılı, rakamlara dayalı tasarruf edilebilecek bir kapasitemiz var. Keşke tasarruf edilebilecek kısım daha az olsaydı. Bizim, 2023 yılına kadar her yıl bu rakamı tasarruf edebileceğimiz rakamları tüketmemiz lazım. Buna inanıyorum" diye konuştu.

''Dünyayı kirletenler temizleyecek''

Yıldız, dünyada 7,5 milyar ton yıllık kömür tüketildiğini, bunun yarısının ise Çin'in tüketiminden kaynaklandığını söyledi. Her hafta sonu bir kömür santralinin devreye alındığını dile getirerek, "Türkiye'nin toplam tüketimi 106 milyon ton. Dünyayı kirleten bizler değiliz, temizleyenler de ancak kirletenler olacaktır. Biz kirletmeyeceğiz. Pek çok teknoloji gelişti, akışkan yataklı kömür santralleriyle birlikte çevreye uygun üretim yapma imkanı çıktı'' açıklamalarında bulundu.

Toplantının ardından Bakan Yıldız, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca,  İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman ve beraberindekiler, burada bulunan firmaları gezerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yıldız, bazı proje sahiplerinin birebir görüşme isteğini de kabul etti.