CEREN DEMİRBÜKEN
İSTANBUL

Medyanın siyasetle ilişkisinin değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı.TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı'nın moderatörlük yaptığı etkinlikte, gazeteci yazar Altan Öymen ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Erinç konuşmacı olarak yer aldı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, ''Altan Abi Bab-ıAli'de 'abi' olarak adlandırdığımız nadir insanlardan biri. Anılarını biriktirip yazarak gazeteciliğe önemli katkılarda bulundu. Konuklarımızın üçünün de gazeteciliğe ayrı ayrı çok önemli katkıları var'' dedi. 
Turgay Olcayto' dan konuşmayı devralan TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, ''Altan Öymen benim gerçekten ağabeyim. Bizim ortaklığımız var Altan Abi ile'' diyerek beraber olan anılarına değindi. Altan Öymen, ''Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne bizi biraraya getirdiği için teşekkür ederim. Eski arkadaşlarımı gördüm burada'' sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.
''Türkiye'de aynı hatalar tekrarlanıyor''
Medya ve siyaset ile ilgili yaptığı konuşmasında Altan Öymen, ''Tek Parti döneminden demokrasi söylemleriyle gelen DP, ilk iktidara geldiğinde basına belirli bir özgürlüğü sağlamıştı. Fakat, 1954'te çıkarılan Basın Kanunu ile İspat Hakkı demokrasinin kılıcı haline geldi. 1950'de getirilen Basın Kanunu daha liberal bir kanundu. 1957'ye doğru, muhalefet partilerinin seçimden önce beş dakika konuşma hakları vardı radyoda bu kaldırıldı. Daha sonra, basında muhalefete karşı bir sertleşme başladı. Demokrasiyi istiyoruz fakat kullanamıyoruz. Çünkü demokrasiye karşı yabancıyız'' açıklamalarında bulundu. Öymen günümüzü değerlendirirken, ''Demokrat Parti döneminde de gazeteciler yargılanırdı. Ancak yargılama bitmeden gazetecilerin tutuklanması söz konusu değildi. Demokrat Parti döneminde vergi cezaları gibi medya kuruluşlarını batırabilecek ağır cezalar da uygulanmazdı. Şimdi gazeteciler tutuklu yargılanıyor, vergi cezaları kesiliyor. Türkiye'de aynı hatalar tekrarlanıyor'' diye konuştu.
''Gazetecilik dördüncü gelmeye başladı''
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Erinç ise konuşmasında, ''Eskiden Kim dergisi vardı. Kim dergisi yasaklandı yerine Mim çıktı. Daha sonra Kim'i ararsan Mim'de bulursun diye bir espri oluşmuştu. Demokrat Parti ile bugünkü iktidarın en önemli benzerliği basına uyguladıkları baskılar. İktidarlar hep yaptıklarının övülmesini ister, eksiklerin dile getirilmesinden rahatsız olurlar. DP döneminde de daha sonraki dönemlerde de iktidarlar bu tutumlarını sürdürdü. Bugünkü iktidar döneminde ise bu tutum tavan yapmış durumda. Ne yazık ki, bugün gazetecilik, siyaset, sermaye, tarikat üçgeninden sonra dördüncü gelmeye başladı'' sözleriyle medya siyaset ilişkilerini aktardı. Düzenlenen toplantıya, TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer ve Sekreteri Haşmet Yavuz, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Sekreteri Engin Köklüçınar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.