İSTANBUL- Dünyadaki ve Türkiye’deki usta ritimcilerinin ve sevilen sanatçıların bir araya geldiği  "Ritmin Günü" geçtiğimiz gün Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşti. Coşkulu bir müzik şölenine dönüşen konsere İstanbullu sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

Okay Temiz’den her yıl farklı bir Tema

Konserlerini, “Ritmin Kalbi Afrika’da Atıyor” “Küresel Isınmaya Karşı Küresel Ritim”, “Dünyanın Başkenti İstanbul” gibi farklı temalar üzerinde kurgulayan Okay Temiz, bu yıl, etkisi gün geçtikçe artan, ülkemizce ulusal eylem planı olarak ele alınan “Kadına yönelik şiddete”  ritimle dikkat çekti.

Dünyaca usta sanatçılar Okay Temiz ile bu çok özel projede buluştu

Şiddetin yıkıcı etkilerine karşı tepkisini ritimle göstermek isteyen Okay Temiz’e konserde konuşan davulu ile Yamar Thiam, dört oktavlık sesi ile Yıldız İbrahimova, caz müzisyeni Şenay Lambaoğlu, Neyzen Burcu Karadağ ile birlikte dünyaca ünlü birçok müzisyen eşlik etti.

Dans performansa izleyiciden tam not

 Kendisine özgü koreografisi ile her sene seçilen özel temaya göre sahne alan dansçı Ninel Çam ve etkili üslübu ile Sara Mbaye izleyenlerden tam not aldı. Birbirinden değerli 25 kişiden oluşan ‘Okay Temiz Ritim Atölyesi’ performansı ile göz doldurdu. 13.Ritmin günü ile yaratılan sosyal farkındalık tüm izleyicilerin beğenisini topladı.

"Hüzün ve acı ritimlerde"

Sahnede izleyicilerle heyecanını paylaşan usta müzisyen Okay Temiz, “Bu akşam çok özel bir konser olacağından eminim ve çok mutluyum. Özgecanlara adadığımız bu konserimizi ‘Kadına Şiddete Hayır’ teması üzerinden işleyeceğiz. Bu akşam üzüntümüzü, acımızı, içimizdeki hissiyatımızı hep birlikte yaşayacağız. Gelen herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

“Okay Temizle büyüdük”

“Benim için en önemli müzisyenlerden biri Okay Temiz” diyen Gürkan Baltacılar,  “Benim bu tür müzik yapmamın tek sebebi kendisidir. 69 - 70 yıllarında ben çocukken televizyon yayınları olmayan ülkede deneme televizyonu açıldığı sırada evde ilk gördüğüm sahne Okay Temiz'in sahnesi idi. O yaştaki çocuğa etkisini siz düşünün. Dolayısıyla hayatım boyunca o müziğin peşinden gittim. Caz evrensel bir müzik ama bizim gibi evrensel köklü ülkelerin gerçek müziği daha başka bir yerdeki iyi ki de öyle. Okay Temiz'in yaptığı en önemli şeyde buradadır. Bu iki kültürün müziğini birleştirerek cazın içine Türk müziği koymamaktır. Bu dünyada sayılı yapılan bir şeydir. Brezilya’da Samba gibi. O bakımdan çok değer verilmesi gereken biridir. Okay Temiz'in ‘Deniz Altı Rüzgarları” bu sebeple yıllarca TRT'de ritim müziği olmuştur” hislerini paylaştı.

"Aciz insan şiddet uygular"

Bugüne gelecek olursak temamız, kadına şiddettir. Kadına şiddet konusu içinde onun besteleri olan ritimleri seslendireceğiz. Şiddetin altında yatan sebebin ben korku olduğunu düşünüyorum. Korkan hayvan ısırır, korkan erkek şiddete başvurur. Bu da acizliktir. Hiç bir zamanda hele ki kadına dünyanın en önemli varlığına düşünülmemesi bile gerekir. Ben zamanla bunun aşılacağına inanıyorum. Ayrıca bugün Okay Temiz'in doğum günü kendisine de nice güzel yaşlar diliyorum" şeklinde konuştu. 

Haber: Elif Günay