İSTANBUL-  Ani kalp durması geçiren kişinin hayatta kalma oranını %1’den %60’a yükseltebilecek ‘Ayaklı Can Kurtaran Mobil Sağlık Projesi’nin tanıtımı yapıldı. Düzenlenen sempozyumda, toplum temelli ilk yardımın güçlendirilmesi ve hastane dışında gelişen ani kalp durmalarında hayatta kalma oranlarının artırılmasına dönük yol haritasını göstermek ve akademik çözümler geliştirmek hedeflendi. 
Başta yönetmen Haydar Işık olmak üzere kamu spotunda yer alan Wilma Elles, Özhan Carda, Burçin Abdullah, Mustafa Kemal Dolaşır, Teoman Gelmez,  Fidan Kurt gibi isimler düzenlenen sempozyumda büyük ilgi gördüler.

“Sevdiklerimizi bulabilir”

Toplumsal bilinçlenmeye yönelik ciddi bir projenin kamu spotunu yapmaktan oldukça mutlu olduğunu belirten yönetmeni Haydar Işık, " Sokakta kalp krizi geçiren bir insana nasıl müdahale edebiliriz onu öğrenmemiz gerekiyor. Yarın sokakta düşen annemiz, babamız, sevdiğimiz insanlarda bu durumda olabilir. Bu sebeple böyle bir projenin içinde olmak gerçekten önemliydi. Destek veren tüm oyuncu arkadaşlarıma teşekkür ederim. Dilerim ki bu kamu spotu insanlar için etkili olur” dedi.

Ardından yıllar önce kalp krizi geçiren bir kişiyle karşılaştığını aktaran Işık, "O zamanlar açıkçası hayatında çok farkında değildim. Keşke o zamanlar böyle bir şeyler bilseydim, bir şeyler yapabilseydim. Bu, her zaman aklımda olan gözlerimin önüne gelen bir durumdu. Hayat kurtarmak ufak bir bilgiye bakıyor” şeklinde sözlerini bitirdi.

“Anne olunca daha çok anladım”

Kamu spotunda gönüllü olarak yer alan güzel oyuncu oyuncu Wilma Elles, ‘’ Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan bu kamu spotunda yer almak benim için çok gurur verici. Aynı zamanda ‘Hayatta Kal Derneği’ne de özellikle teşekkür ediyorum. Anne olduktan sonra sağlığın önemini daha çok anladım. Etrafımdaki insanlara, aileme, herkese kalp masajı nasıl uygulanır diye gösteriyorum, eğitim için tavsiyede bulunuyorum. Çok şükür ki ben kalp kriziyle karşılaşmadım. Maalesef babam bir kalp krizine çok yakındı ama hastaneye götürüldü. Ameliyatla düzenli bir hale geldi. Çok şükür şimdi durumu iyi” dedi.

“Bu tür bir olay yaşadım”

“Bir insanın hayatını kurtarmak tam anlamıyla bizim ellerimizde. Alacağımız bir eğitim ve telefonumuzdaki uygulama sayesinde en sevdiklerimizin hayatını belki de bizler kurtaracağız. Bu videoyu dikkatle izleyerek, paylaşarak ve çevremize izleterek bir çok kişiyi hayata döndürebiliriz” diyen oyunculardan Mustafa Kemal Dolaşır, “Üniversitede dağcılık kulübünün verdiği ilk yardım eğitimlerine ne işime yarar bilmiyorum diyerek katılmıştım. O eğitim de öğrendiklerim hayatımda 1 defa işime yaradı. 2002 yılında şehirlerarası yolda şahit olduğumuz bir trafik kazasına müdahale ettik. Benden başka maalesef ki ilk yardım bilen yoktu. Yaklaşık 10 dakika ambulans gelene kadar kalp masajı yaptım. Sonra hastanede öğrendik ki bu ilk müdahale olmasaymış, maalesef yaralı kişi şu anda hayatta olmazmış. Hastanede bunu öğrenen aile fertlerinin boynuma sarılıp teşekkür ettikleri anı sanırım bir ömür unutamam. O yüzden bence her bir insan bu eğitimleri muhakkak almalı. Sevdiklerimizin, çevremizdeki insanların ne zaman buna ihtiyaç duyacağını bilemeyiz” şeklinde başından geçer bir olayı katılımcılarla paylaştı.

“Teşekkür ederiz”

Kamu spotunda gönüllü olarak yer alan oyunculara teşekkür eden İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan'ın ardından İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Olgun, ‘’İşbirliği içerisinde bu sempozyumu gerçekleştirdik. Ani kalp durmalarında ilk yardımın çok büyük hayati önemi var ve bu öğrenilmesi çok zor bir ilk şey değil. Birkaç dakika içerisinde bu ilk yardımın en temel unsurlarını, kalp masajının nasıl yapılacağını hızlı bir şekilde ve özel eğitime ihtiyaç duyulmadan herkese öğretebiliyoruz. Bu hayat kurtarıcı bir konudur. Üniversite olarak bu eğitim sürecine katkı sağladığımız için çok mutluyuz’’ ifadelerinde bulundu. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akgül Yeşilada “Hasta odaklı eğitim verdiğimiz fakültemizde bu tarz eğitimlerinde öğrencilerimiz için öneminin farkındayız“ dedi.

“Sistemin iyi olacağına eminim”

“Ayaklı Cankurtaran” isimli mobil yazılımın ücretsiz bir şekilde telefonlara indirilebileceğini belirten Hayatta Kal Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mutlu Vural, ‘’Oradaki kayıtlı gönüllüler bir kalp krizi veya ani kalp durması durumunda olay yerine çok kısa bir sürede ulaşabilecek. İnsanlar ‘Ayaklı Cankurtaran’ ikonuna tıkladıklarında sistem önce 112’yi arayacak. Bu esnada yakında olan ve ilk yardım konusunda yetkili kişiler ile varsa otomatik kalp şok cihazları taranacak. Daha 112 ile görüşme tamamlanmadan Ayaklı Cankurtaranlar yardım için yola çıkacak. Bu sistem hastaya ambulans yoldayken kalp masajı yapılmasını ve elektroşok uygulayarak o kişinin hayatta kalmasını sağlamak açısından önemli. Ambulans geldiğinde ise hasta teslim edilecek’’ dedi. 

Etkinliğin sonunda 10 üniversite öğrencisine Sertifikalı İlk Yardım Eğitim hakkını hediye edildi.



Haber: Elif Günay