İSTANBUL - Tasavvuf felsefesinin büyük alimi Mevlana Celaleddin-i Rumi, "düğün gecesi" olarak adlandırdığı ölümünün 742. yılında İstanbul'da da anılacak. Mevlana, 19 Aralık'ta Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenecek "Şeb-i Arus İstanbul" etkinliğiyle, Konya dışında da yad edilecek. 

Aşkın başkenti İstanbul, "Ben öldükten sonra mezarımı yerlerde aramayın. Ben ariflerin gönlündeyim" diyen, Konya'dan çıkıp sınırlar ötesine ulaşan hoşgörünün ismi Mevlana'nın ölüm yıl dönümü olan "Şeb-i Arus" törenlerine bu yıl dördüncü kez ev sahipliği yapacak. 

Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleriyle özetleyen, ilahi aşk yolculuğunu ise "Gel, ne olursan ol yine gel" dizeleriyle evrenselleştiren Mevlana, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla AdStation tarafından organize edilen Konya dışındaki tek Şeb-i Arus etkinliğiyle de anılacak. 

Ataköy'deki Sinan Erdem Spor Salonu'nda 19 Aralık'ta gerçekleşecek gecenin sunuculuğunu Ertem Şener ve Necip Karakaya yapacak. Gecede, sanatçılar Sami Özer, Serkan Kaya, Kutsi, Alişan, Yusuf Güney ve Erkam Aydar, Taşkın Sabah Orkestrası eşliğinde ilahiler seslendirecek. İstanbul'da dördüncü kez düzenlenecek gecede, ilahi dinletisi, Mevlevi ayini ve semazenlerin gösterisiyle içsel yolculuğun kapıları açılacak.

AdStation Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Palazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şeb-i Arus töreninin ilk kez 2012'de Konya dışında kapsamlı bir şekilde yapıldığını belirterek, o dönemde birçok eleştiri aldıklarını söyledi.

Sürpriz sanatçılar ilahi okuyacak

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bazı ülkelerden devlet başkanları ve milletvekillerinin de katıldığı gecenin biletlerinin satışta olduğunu aktaran Palazoğlu, "Sadece Konya'ya değil, dünyaya mal olan Mevlana'nın anma gecesine çok yoğun ilgi var. Geçen yıl 15 bin kişi katıldı. Bu yılın biletleri de hızla satılıyor. Son güne kalanlar, bilet bulamayabilirler. Sadece İstanbullulara değil, Konya'ya giden herkese sesleniyoruz. Dört senedir de salon tam kapasite doluyor. Geceye yurtdışından da ilgi var. Bu yıl da yurtdışından çeşitli ülkelerin meclis başkanları, milletvekilleri ve din adamları ağırlanacak" diye konuştu.