İSTANBUL- Türkiye'de ilk kez yapılan Pera Palace Hotel Jumeirah'ta gerçekleşen "Kara Hafta İstanbul" etkinliği'nin onur konuğu ise, Agatha Christie'nin torunu Matthew Prichard oldu. Etkinliğin ilk gününde onur konuğu olan Agatha Christie'nin torunu Mathew Prichard'ın da katıldığı açılışa, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan başta olmak üzere ünlü oyuncu Başak Sayan, oyuncu ve yazar Ayşe Erbulak, ünlü yazar Ahmet Ümit, Celil Oker, Leslie S. Klinger, Alexander McCall Smith iş, sanat ve edebiyat dünyasından birçok isim katıldı.

 

"Herkese teşekkür ederim"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Pera Palace Hotel Jumeirah Genel Müdürü Pınar Kartal Timer, "Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ve uluslarası çapta bir etkinlik olan Kara Hafta İstanbul'a, Pera Palace Hotel Jumeirah olarak ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca, Kara Hafta İstanbul etkinliğiyle, Pera Palace Hotel Jumeirah olarak, Jumeirah Group'un tüm dünyadaki en iyi halkla ilişkiler kampanyasına da, imza atmanın heyecanını sizlerle paylaşmak isterim. Etkinliğimizde yanımızda olan tüm destekçilerimize, yazarlarımıza ve basın mensuplarımıza teşekkür ederiz" dedi.

"Edebiyatta ön plandayız"

Pınar Kartal Timer'in ardından konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bu etkinlikle İstanbul ve Beyoğlu'nu bir kervansaraya benzettiğini belirterek, "8500 yıllık tarihinde İstanbul, her medeniyeti, dini ve kültürü yaşamış ve hala yaşamaya devam ediyor. Buranın hikayesi ve yaşanmışlığı çok fazla. Beyoğlu'nun sembollerinden biri de Pera Palace Hotel Jumeirah. Yaşanmışlıklardan birini de bu gece Pera Palace Hotel Jumeirah'ta anıyoruz. Beyoğlu Belediyesi olarak Pera Palace'ın yaşanmışlığını ve varlığını ön plana çıkarıyoruz. Beyoğlu'nun tarihine ciddi hizmetleri bulunan Pera Palace tüm çalışmalarında, Beyoğlu'nun da edebiyata ve tarihe verdiği önemi ön plana çıkarmıştır. Ben huzurlarınızda tüm Pera Palace yönetimine ve Kara Hafta İstanbul etkinliğine destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu. 

İstanbul, polisiye edebiyatına doydu

Açılış töreninin ardından Okumayı geniş kitlelere sevdiren polisiye edebiyatı konusu etrafında renkli bir şehir kültür aktivitesi olarak gerçekleşen bu etkinlikte sırasıyla Türkiye'nin en önemli polisiye yazarlarından Ahmet Ümit ve Celil Oker bulunurken, İngiltere'den Alexander Mc Call Smith, Amerikadan Leslie S. Klinger ile İtalya'dan Roberto Costantini de katılımı ile söyleşiler gerçekleşti. 

Dedektifler katili aradı

2 bin 500'ee yakın polisiye roman okuru katıldığı festivalde, Doğan Hızlan, Ahmet Ümit, Metin Celal, Adnan Özer ve Pınar Kartal Timer gibi ünlü isimlerin panelleri yapıldı.'Kadın Dedektifler', 'Katilin Peşinde', Agatha Christie’nin ünlü romanı 'Suç ve Ceza', 'Popüler Bir Tür Olan Polisiye' ve 'Roman Kahramanı Olan Dedektif' gibi sevilen romanların konuları masaya yatırıldı.

Romandaki kadınlar

Alexander McCall Smith, Esmahan Aykol ve Ayşe Eebulak 'Kadın Dedektifler' üzerine düzenledikleri panelde, "Dünyada neden bu kadar az kadın dedektif var?" sorusunun yanıtı arandı. Ardından Esmahan Aykol, Berlin'de Türk olmaktan ötürü yaşadığı sıkıntılara bir tepki olarak yazdığı ve 2003 yılında Almanca'ya çevrilen 'Bir Kati Hirşel Polisiyesi'nin serüvenini anlatırken, Alexander McCall Smith ise romanlarındaki kadın karakterlerinden bahsetti. 

Katiller hep mi suçlu?

Daha sonra düzenlenen panelde, Leslie S. Klinger, Algan Sezgintüredi ve Erol Üyepazarcı ile katillerin peşine düşüldü. 'Peki, katil her zaman suçlu mudur?' sorusuna yanıt arandı. Leslie S. Klinger’a göre, polisiye yazarlar yıllar geçtikçe suçun da altında bir sebep aranması gerektiğinin üzerinde durmaya başladılar. 

Agatha Christie'nin öldürme sebebi 

Dünyaca ünlü polisiye yazarı Agatha Christie kitaplarında birileri neden ve nasıl öldürüldü konulu panelde ise, Agatha Christie kitaplarını türkçeleştiren başarılı çevirmen  Çiğdem Öztekin'in moderatörlüğünde, Çiğdem Öztekin, Sevil Atasoy ve ünlü yazarın torunu Mathew Prichard ile geçmişe gidildi. "Agatha Christie ölüm cezasından yana mıydı bilinmez ama herkesin içinde bir şeytan olduğuna inandığı kesin" diyen Mathew Prichard ardından büyük annesi hakkında anılarını anlattı.

Panelin son gününde ise, Celil Oker son romanı 'Sen Ölürsün Ben Yaşarım'ı anlatırken, Ahmet Ümit 'Roman Kahramanı Olan Dedektif' üzerine konuşmalar yaptı. Türkiye'nin duayen polisiye roman yazarına göre, "Her kültür kendi polisiyesini yaratır" diyen Ümit, "Töre cinayetlerini İngiltere'de göremezsiniz, fakat seri cinayetler de Türkiye'de yoktur" şeklinde konuştu.

* İki gün boyunca polisiye roman okurlarına gizemli bir şölen yaşatan "Kara Hafta Istanbul" etkinliklerinin sonrasında katılımcı polisiye yazarlar kendi kitaplarını imzaladı.


Haber: Elif Günay