Dünya Atletizm Birliği (World Athletics) tarafından altın kategoride yer alan ve dünyada kıtalararası koşulan tek maraton unvanını taşıyan İstanbul Maratonu'nun bu yıl 43'üncüsü gerçekleştiriliyor.  Anadolu Yakası'nda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 250 metre gerisinden başlayan N Kolay 43. İstanbul Maratonu'nun startını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Ertan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Başkanı Fatih Çintimar ve Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur verdi. 

Halk koşusu öncesi konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ülkemiz için, huzur için, dünya için, yeşilin korunduğu güzel bir dünya için koşacaksınız. Sizleri İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Hanımefendi'yle ve Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'yla selamlamaktan büyük onur duyuyorum. Hepiniz hoş geldiniz" şeklinde konuştu. 

Maratonun İstanbul'a şans getirmesini dileyen İmamoğlu, "Dünya'nın en güzel coğrafyasında iki kıtayı birleştiren başka eşi benzeri olmayan muazzam bir koşuya eşlik etmeniz bizi çok mutlu ediyor. Ellinci yılına doğru giden bu koşuyu başlatanlara minnet duyuyoruz" dedi. 

"2036 OLİMPİYATLARI'NI İSTANBUL'A ALMAK İSTİYORUZ"

Olimpizim ruhu için koşulduğunu belirten İmamoğlu, "2036 Olimpiyatları'nı İstanbul'a almak istiyoruz. Devletimiz, milletimiz ve şehrimizle her bileşenle Olimpiyatların bu şehirle buluşacağını biliyoruz. Hep beraber başarabiliriz ama insanla başarabiliriz. Onun için birlikte çalışmalıyız" ifadelerini kullandı. 

1923,2023,34

Maratonu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başlattı. Kılıçdaroğlu'nun göğüs numarasının "1923", Akşener'in "2023", İmamoğlu'nun "34" olması ise dikkat çekti.

İstanbul Maratonu saat 08.45'te tekerlekli sandalye yarışı ile başladı. Organizasyonda, 09.00'da 42K Elitler ve 42K yarışının startı verildi. 15K koşusunun başlangıcı 09.15'te yapıldı. Organizasyonda halk koşusunun startı ise 09.45'te verildi. 40 bin kişin katılım gösterdiği organizasyonda geçtiğimiz yıl koronavirüs salgını nedeniyle düzenlenemeyen 15 kilometre koşusu ile 8 kilometre halk koşusu bu yıl koşulacak. 54 atletin mücadele ettiği maratonda erkeklerde 2.09.44 ile parkur rekorunu elinde tutan Kenyalı Daniel Kipkore Kibet, kadınlarda ise Frankfurt Maratonu'nun eski şampiyonlarından 2.21.59'luk derecesi bulunan Etiyopyalı Mamitu Daska mücadele ediyor. N Kolay 43. İstanbul Maratonu'nda ayrıca erkeklerde Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda mücadele eden Yavuz Ağralı'nın haricinde Mert Girmalegese, Mestan Turhan, Halil Yaşın, Hüseyin Can, Bekirhan Kabadayı, Ömer Alkanoğlu, Ahmet Alkanoğlu ve Üzeyir Söylemez, kadınlarda ise elit grupta Dilan Atak, Fatma Karasu, Derya Kaya ve Gülbahar Çetin mücadele ediyor.