İSTANBUL

UBM Türkiye Fuarcılık'tan yapılan açıklamaya göre, tekne tutkunlarına, beğendikleri tekneleri hemen test etme olanağı veren İstanbul Boatshow'da boyları 3 metre ile 40 metre arasında değişen 380 mega yat, motor yat, yelkenli tekne ve katamaranlar görücüye çıkacak. Bu yıl 80 bin kişiyi misafir etmesi hedeflenen İstanbul Boatshow, 150 bin metrekare alanda kurulacak ve 650'den fazla dünya markası katılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UBM Türkiye Fuarcılık Genel Müdürü Kerim Bertrand, İstanbul Boatshow'un Türkiye'deki en büyük ve ticaret hacmi en geniş fuar olduğuna dikkati çekerek, halen satılmış olan ve yapılan mega yatların dünyadaki zenginlerin yüzde 5'ine cevap verebildiğini ifade etti.

Bertrand, şöyle devam etti:

"Denizcilik Müsteşarlığı'ndan elde edilen bilgilere göre, küçük teknelerde 2013 yılı itibarı ile tersanelerimizde inşa halinde olan yaklaşık 500 adet tekne teslim edilmiş durumda. 2012 ve 2013'de lüks yat siparişlerinde, bir önceki yıla göre yüzde 88 artış dikkati çekiyor. Günümüzde yaklaşık 688 adet yat inşası sürüyor. 120-149 feet arası motor yat siparişleri yüzde 5 düşüş gösterirken, 150 feet üzerindeki motor yat siparişleri yüzde 15 artmış olup, yelkenli yatlar (sailing yacht) adet olarak yat tekne inşasının yüzde 8'ini oluşturuyor. Lüks yatta ilk 5 yapımcı ülke, İtalya, ABD, Hollanda, Türkiye ve İngiltere olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya genelinde 2005 yılında 103 adet olan 150 feet ve daha büyük motor yat sözleşmeleri 2013 yılında  artarak, 1878’e yükseldi. Bunların yüzde 33’ünü 200 feet ve üstündeki yatlar oluşturuyor. Normal yatlardan giderek, daha büyük yat yapımına yöneliş dikkati çekiyor. Türkiye, yat inşa sanayi kuralları ve standartları takip etmek, yeni zarif ürünler üretmek ve hatta Türkiye dışında inşa edilmekte olan yatlarla ilgili talepler üzerine sözleşmeler imzalamak yönünde atılım içinde. Sektörün geleceğini garanti altına alacak kalite ve güvenilirlik konuları en ön sıraları alıyor."