Artık bu hafta sonu bütün ülkede seçimler yapılmış olacağından, mahalli yönetim birimlerinin belirlenmesi yanında alınacak sonuçların ülkede bir genel seçim gibi değerlendirileceği aşikar.
Ancak daha önceki seçim sonuçlarında da yaşadığımız gibi siyasi partilerin, kendileri inanmasa bile aldıkları sonucun bir başarı olduğunu izah yarışına girecekleri de ortada.
Genel seçim havası içinde geçen bu seçim kampanyaları sürecinde ben, hepimizin her gün İstanbul’da yaşadığımız olumsuzluklardan bazılarını dile getirmeye çalıştım. Bugün de İstanbul’un çöp ve temizliğine değinmek istiyorum.
İstanbul’un çöp ve katı atıklarının toplanmasında yıllardır, daha modern usul ve vasıtaların kullanılmadığının her halde farkındasınız. Bilindiği gibi evlerde atıklar hiç bir tasnife tabi tutulmadan çöp kutu ve konteynırlarına, oradan da çöp kamyonları ile kent dışına belirlenen alanlara götürülüyor ve orada ayıklanarak değerlendirilmeye çalışılıyor ve imha ediliyor.
Bu sistem içinde ne yazık ki evlerden, işyerlerinden gelişigüzel toplanan çöpler ve diğer atıklar, çoğunun kapağı olmayan veya varsa da kapatılmayan çöp kutu ve konteynırlarına dolduruluyor. Sabahın erken saatlerinde şişe, kağıt, kutu vs toplayanlar özensiz bir şekilde çöpleri karıştırırken yol ve kaldırımları da kirletmektedirler. Bu saçılan atıklar arasında kağlığımız açısından son derece zararlı maddelerin bulunabilir olması yanında hiç ilaçlanmayan ve temizlenmeyen çöp kutu ve konteynırlarından çevreye pis kokuların yayılması konuya ayrı bir önem de kazandırmaktadır. Ayrıca bu çöp kutu ve konteynırları zararlı sinek, sivrisinek ve hastalık taşıyan diğer canlılar için uygun bir ortamı da yaratmaktadır. Hele lokantaların, marketlerin ve bazı işyerlerinin yollara, kaldırımlara bıraktıkları çöplerin hali ve görüntüsü inanın içler acısıdır ve güzelim İstanbul’a hiç yakışmamaktadır.
Tabii bunların dışında uygun havalarda, sahillere piknik için akın eden İstanbullular, piknik sonrası bu alanları alabildiğine kirli bırakmakta ve bu konuda sanki birbirleriyle yarış halindedirler. Kimse uyarı ve ikaz yazılarını dikkate almadığı gibi bir görevli bulmak da imkansızdır.
İstanbul’un çöp ve temizlik düzen, sistem, teşkilat ve vasıtalarının daha fazla vakit geçmeden modernize edilmesi kaçınılmazdır.