İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin de artık son virajına geldik. İnşallah Pazar günü İstanbul’da usulüne uygun bir seçimle Belediye Başkanımız da seçilir ve bu belirsizlik noktalanır. 

Şimdiye kadar yargı, gözetim ve denetim altında gizli oy-açık sayım ilkelerine göre ve yüksek katılımlarla yapılan seçimlerde, bu yıl yaşanan anlaşmazlıkların hiçbiri olmamıştı. Hem bu derin anlaşmazlıkların, hem de çok uzun süren mevcut seçim sistemi ve mevzuatının yeniden gözden geçirilmesi en halis dileğimizdir. 

***

Aylardır muhalif muvafık bütün Türkiye yerel seçimlere odaklanmışken özellikle Doğu Akdeniz’de ve Suriye’de su da uyumuyor, düşman da uyumuyor. Türkiye ve KKTC’nin karşı çıkmasına rağmen, GKRY pervasızca; ABD, İtalyan ve Fransız şirketleri ile ve ayrıca Mısır ve İsrail’le çeşitli anlaşmalar yapmakta. Son defa da bizim Baf’ın batısında arama ve sondaj faaliyetlerinde bulunan Fatih gemimizin bir kısım personeli hakkında tutuklama emri de çıkarabilmiş. 

Bu garip karara derhal, hem Türkiye hem de KKTC sert tepki verdi. KKTC Başbakanı Ersin Tatar “Hiç kimse haklarımızı yok sayamaz. Ya hakkaniyet ve adalet ölçüleri çerçevesinde anlaşacağız ya da onlar ne yapıyorsa biz de yapacağız” şeklinde kararlılığı ifade eden bir açıklama yaptı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da KKTC’yi destekleyen tarzda “GKRY’nin bu haddini aşan kararı şayet doğru ise bizim açımızdan hiçbir hükmü ve geçerliliği olmayacaktır. Bu cürette bulunduğu takdirde gereken cevabı vereceğimizden de kimsenin şüphesi bulunmamalıdır.” açıklaması yaptı. 

15 gün önce de bu konu ile ilgili olarak, İngiltere’nin Avrupa Bakanının, Rumların Kıbrıs açıklarında doğalgaz girişimlerinin uygun olmadığı mealindeki açıklaması zaten Rumları oldukça rahatsız etmişti. 

Uzunca bir süredir Rum-Yunan ikilisi ve işbirlikçileri için kararlılığımızın en açık, doğru ve kolay anlatım yönteminin, Denizkurdu-2019 Tatbikatının olduğu kanaatimi daha önce belirtmiş ve KKTC’nin yeni hükümetinin kurulmasının bu kanaati güçlendireceğini de işaret etmiştim. 

Nitekim Türkiye ve KKTC’nin bu kararlılığı üzerine ABD Dışişleri Bakanlığının da doğalgaz paylaşımının adil olması gerektiğini belirtmesinin, haklılığımızı güçlendirdiği kanaatindeyim. 

***

Değerli okurlarım, uzun yıllardan sonra Bükreş’te yapılan Avrupa Güreş Şampiyonası’nda güreşçilerimizin serbest, grekoromen ve kadınlar kategorilerinde toplam altı altın, iki gümüş ve yedi bronz madalya kazanmalarından sonra Futbol Milli Takımımız da; 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde ilk üç maçını ki, bunların biri de son dünya şampiyonu Fransa idi, hiç gol yemeden kazanarak hepimizi ziyadesi ile sevindirmişti. Her ne kadar Salı günü deplasmanda İzlanda’ya 2-1’lik bir skorla yenilse de, Milli Takımımızın halen grubunda üst sıralarda olması, uzun yıllar beklenen bir başarı olarak kabul görmüş ve bütün sporseverleri ümitlendirmiştir. 

Uzun süre başarıya adeta hasret olan Türk Ulusu, geçmişine yakışan ve Ulusça mutlu ve memnun olup göğüslerimizi kabartacak başarılar beklemektedir.