Günümüzde israf hayatımızı tehlikeye sokacak boyutlara ulaşmıştır,israf nedeniyle açlık artmakta kıtlık yaşanmakta çevre kirlenmekte hatta hayvanların nesli bile tükenmektedir.

İsraf bir kişinin ihtiyacı olduğundan fazlasını tüketmesi ve ihtiyacından olandan fazlasını alması anlamına gelmektedir. Peygamber efendimiz de bir hadisinde “Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz” diyerek israfın çok kötü olduğunu söylemiştir.

İsrafa hangi açıdan bakılırsa bakılsın kötüdür, hem bireysel hem de toplumsal olarak boşa harcanan emektir nimettir paradır zamandır, bizlerin aşırı olarak tükettiği herhangi bir şey belkide başkalarının temel ihtiyacıdır.İnsan empati duygusuna sahip olmalı yemeyen aç kalan, bir ayakkabı kaban alamayan  insanları düşünerek çok zengin bile olsa asla israf eden biri olmamalı, kullandığımız eşyamızı çok eskidi için değiştirmemiz gerekirken modası geçti ya da sıkıldık deyip değiştirmek olmamalı.

Giysilerimiz çok fazla hatta çoĝunu giymediĝimiz halde ,kampanyada indirimde diyerek almak israf deĝilmi?

Kullandığımız cep telefonu bozulmadan yeni modeli çıktı diye almakta doğru değildir, bizim ihtiyacımız telefonu haberleşme aracı sosyal medyayı kullanmak internete giriş yapmak deĝilmi?

Peki öyleyse modası değişti diye devamlı telefon değiştirmek boş yere para harcamak israfa sebep olmak niye ki?

İsraf eden insanlar genelde malının kıymetini bilmeyenlerdir,çünkü elinde olan herhangi bir kıyafeti yada eşyayı gereğinden fazla gitmemek  kullanmamak o şeyin varlığının kıymetinin bilinmemesi anlamına gelir.

Mutfakta ihtiyaçtan fazla alınmış küflenmiş ekmek,dolapta unutulmuş bozulmuş çöpe atılmış yemekler, bozulmuş sebzeler meyveler. Kokmuş dolabı temizlerken boşa akan su, elektrik, hava soğuksa doğalgaz tüm bunlar paranızın çöpe gittiğini ve farkında olmadan alışverişte boşa giden zaman kaybı,düşünürsek en çok israf yapılan alanlardan biri de ne yazık ki mutfak.

Günümüz adeta bir tüketim çaĝı haline gelmiştir ama israfı önlemek için kişinin öncelikle ihtiyacı olduğu kadarını alması gerektiğini bilirse israftan kurtulur.

Haftaya Perşembe görüşmek üzere dostlarım...