Makarna denildiğinde hepimizin aklına Uluslararası mutfaklara bakıldığında İtalya gelir.Geçmiş dönemlerden günümüze makarnayı bulan ve ilk yapan toplumun kimler olduğu için yapılan araştırmalar henüz makarnayı ilk yapan toplumun kimler olduğuna ulaşılmasa da,1292 yılında Marco Polo'nun Çin'i ziyareti sonrasında İtalya'ya döndüğünde spagetti ve yapılışı ile ilgili bilgi getirdiği kayıtlarda yer almaktadır.

Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara,yazılara ve kaynaklara  baktığımızda makarna Eski Yunan ve Romalılar tarafından,Çinliler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir.Tarihsel kayıtlar,Çinlilerin M.Ö yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir.

20.yüzyıla kadar makarna İtalya başta olmak üzere Arap Yarımadası ve Çin'de üretilmeye ve tüketilmeye devam etti.Daha sonra teknolojinin gelişmesiyle iyi kalite makarna üreten İtalyan'lar makarna ihracatına başladı.

Ülkemiz de ise ilk makarna üretimi 1922 yılında İzmir 'de Türk Makarna Fabrikası''adıyla Hasan Tahsin Bey tarafından kurulmuştur.

Günümüzde hemen her ülke de üretilen ve tüketilen bir ürün olana ''makarna'',hazır paketler içinde çokça tercih edilse de hali hazır da İtalya yine de bir çok farklı ürün ilaveleri ile el yapımı makarna tüketmeyi tercih etmektedir.

Ülkemizde de Anadoluya baktığımız da hamur işleri arasında bir çok yöremiz de ''ERİŞTE''adıyla makarna hazırlanmakta ve yazın kesilip kurutulan erişteler kış için kilerler de yerini almaktadır.

Son günlerde tv programlarından kaynaklı İtalyan makarna yapımı revaçta olduğuna göre bizde bugün tortellini hazırlayalım.

Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • HAMUR:
  • 2 ad yumurta
  • 1 su bardağı ıspanak püresi
  • tuz
  • 2 su bardağı +2-3 yemek kaşığı un (kontrollü ekleyin,un markaları değişkenlik gösterebilir)
  • İÇ DOLGUSU:
  • 2 ad haşlanmış patates
  • 30 gr izmir tulumu yada keçi peyniri
  • ÜZERİNE:
    1 yemek kaşığı tereyağ
  • Cheddaer ,izmir tulumu yada keçi peyniri (tercihe göre)
  • Fesleğen
  • HAZIRLANMASI:
  • Ispanak püresini hazırlamak için yıkayıp hazırladığınız ıspanakları kaynar su içine 2 dakika bırakın ve soğuk suya aktardıktan sonra suyunu iyice süzün ve rondodan geçirerek püre haline getirin.
  • Diğer malzemeler ile karıştırarak ele yapışmayan sert bir hamur elde ederek üzerini örtün ve yarım saat dinlendirin.
  • İç malzemesi içinde haşlanan patatesleri rendeleyerek peynir ile karıştırın.
  • Hamuru 1/2 cm kalınlığında açın.
  • 3x3 cm kareler halinde kesin.
  • Üzerine 1 tatlı kaşığı iç malzemesini yerleştirin ve önce üçgen daha sonra uçlarını arkada birleştirerek şeklini verin.
  • Kaynamış bol suda hamurları takribi 8 dakika pişirin.(hamurlar piştiğinde suyun üzerine çıkacaktır)
  • Tabağa aldığınız tortellinilerin üzerine eritilmiş tereyağ,istediğiniz bir peynirin rendesi ve fesleğen yaprakları gezdirin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...