Merhabalar sevgili dostlar,

Ispanak'lar manav reyonlarında arzu endam ediyorsa bizler de bu faydalı sebzeyi her şekilde kullanarak tüketmeye başlayalım. Hemen her çeşidi ile sevile ''ISPANAK'ı bugün KİŞ olarak hazırlamaya ne dersiniz?

KİŞ NEDİR diyorsanız, şöyle kısaca geldiği yere doğru bir gidelim.

QUİCHE LORRAİNE (kiş loren), Fransa-Almanya (Prusya) sınırında ki ALSACA (Alsas)-LORRAİNE (Loren) bölgesinden aldığı ve Lorraine'lilerin tütsülenmiş domuz eti, Alsace'lıların da soğan kullanarak yaptıkları bir yemek olarak bilinmektedir. Daha sonraki yıllarda içine peynir kullanılarak yapıldığı bu sevilen lezzet, önce Fransaya daha sonra diğer ülkelere, her bölgenin özelliği ve alışkanlıklarına göre çeşitlendirilerek yapılarak yayılmıştır.

KİŞ (Quiche) geniş bir malzeme yelpazesiyle pişirilebilmesi sebebiyle, kahvaltı, öğle yemeği, atıştırmalık yada başlangıç olarak tercih edilen ve fırında pişirilen tuzlu tart çeşitidir.

Hamurunda ve iç malzemesin de kullanılan her tekniğin ve yöntemin bir sebebi vardır. Gramaj kullanmanızın avantajı ise, yanılma payı bırakmadan hamuru tam istenildiği şekilde hazırlıyabilmeniz..

Hamurunun kıyır kıyır olması, bunun yanı sıra iç malzemelerinin dengesi, üzerinin sosu, ön pişirme dediğimiz şekilde fırınlanması ile istediğiniz ve olması gereken bir kiş hazırlamanız mümkün...

Ispanak ve keçi peynirli olanı ise sanırım en çok tercih edileni..

Bu hafta muftaklarınızdan enfes kokusuyla güzel bir kiş hazırlıyalım..

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

HAMURU:

• 300 gr un

• 125 gr soğuk tereyAğ

• 2 ad yumurta

• 2 yemek kaşığı soğuk su

• 1 çay kaşığı tuz

İÇ MALZEMESİ:

• 2 bağ ıspanak

• 1 ad kuru soğan

• 4 yemek kaşığı zeytinyağ

• 100 gr küp doğranmış keçi peyniri

• 1 çay kaşığı karabiber

SOS:

• 100ml süt yada krema

• 1 ad yumurta

• Tuz, Karabiber

HAZIRLANIŞI:

• Un ve soğuk tereyağını mikserle un haline gelene kadar karıştırın. Bu işlemi süratli bir şekilde hazırlayın. Mikser kullanmayacaksanız parmak uçlarınızı kullanarak unu tereyağ ile ufalayın. Tereyağ kum halinde unun içinde kalsın.

• Yumurta, tuz ve soğuk su ekleyerek hamur kıvamına getirin.

• Üzerini strech'le kapatın ve 1/2 saat buzdolabında bekletin.

• Tart kalıbını tereyağ ile yağlayın ve hamuru eşit olacak şekilde kalıba yerleştirin.

• Hamurun üzerine çatal ile delikler açın.

• Bir yağlı kağıt yerleştirin ve ağırlık yapması için üzerine fasulye yada başka bir bakliyat yerleştirin.

• 170 derece de ısıtılmış fırında ön pişirme için 10 dakika pişirin.

• Gelelim iç malzemesine; Ispanakları yıkayın ve suyunu süzerek doğrayın.

• Kuru soğanı küçük doğrayın.

• Tavaya zeytinyağını alın soğanları kavurmaya başlayın.

• Soğanlar yumuşayınca ıspanakları ekleyin ve 5 dakika kavurmanız yeterli.

• Ateşten indirin, tuzunu, karabiberini ve keçi peynirini ekleyerek karıştırın.

• Biraz ılık hale gelince ön pişirme yaptığınız tart hamurunun üzerindeki yağlı kağıt ve bakliyatları aldıktan sonra iç malzemesini eşit yerleştirin.

• Şimdi bir kase içinde sos malzemelerini karıştırın. Ve Ispanağın üzerine dökün.

• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 35 dakika pişirin.

• Mutfağınıza harika bir koku yayılacaktır.

• Fırından çıkarın ve servis tabağına alarak dilimler halinde ikram edebilirsiniz.

• Afiyet olsun.

• Tarifimizin Neşem Çelik /YouTube Kanalında videosu bulunmaktadır.

• Sevgiyle..