İş Sanat çocuklara yaz boyunca sanat sevgisi aşılayacak hareketli ve ücretsiz atölyeler hazırladı.
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde düzenlenen atölyelerde farklı yaş gruplarından minik sanatseverler müzenin güncel sergilerini geziyor, koleksiyondaki eserler ve sanatçılarından ilham alarak kendi tasarımlarını ortaya koyuyor. ‘Zühtü Müridoğlu’ndan İlhamla Yaratıcı Heykel Atölyesi’ ‘Geçmişten Gelen Misafir’ ‘Kartpostallarda Saklı İstanbul Hatıraları’ ve ‘Benim Kumbaram’ isimli atölyeler ücretsiz olarak takip edilebilir.
Zühtü Müridoğlu’ndan İlhamla Yaratıcı Heykel Atölyesi
Bu atölye ile çocuklar müzede yer alan heykel çalışmalarını keşfedecek, sanatçıları tanıyacak ve kullandıkları teknikler hakkında fikir sahibi olacak. Sergi turunun ardından çocuklar, heykeltıraş Zühtü Müridoğlu’ndan ilham alarak alüminyum folyo ve tel kullanarak kendi heykel çalışmalarını üretecekler.
Geçmişten Gelen Misafir
Bu atölye ile çocuklar, bu kez resimlerin arka planına odaklanarak sanatçıların resimlerinde yarattıkları mekânları keşfedecek. Ziya Keseroğlu’nun Enteriyör isimli eserinden İbrahim Çallı’nın Gül Koklayan Kadın isimli eserine; Eşref Üren’in iç mekân resimlerinden Osman Hamdi Bey’in kendine özgü tekniklerle oluşturduğu eşsiz eserlerindeki mekânlar detaylıca incelenecek. Sergi turunun ardından çocuklar bu kez Osman Hamdi Bey’i, hayallerindeki mekânları tasvir ederek kendi resimlerine davet edecek.
Kartpostallarda Saklı İstanbul Hatıraları
Bu atölyede çocuklar, “İstanbul’un Resmi” sergisini gezerek keyifli bir İstanbul turuna çıkacak. İstanbul’un simge yapılarını tanıyacak, İstanbul’a özgü pek çok unsuru keşfedecek. Çocuklar sergiden ilhamla İstanbul anılarını kendi kartpostallarına işleyecek, sevdikleri birine göndermek üzere kendi kartpostallarını tasarlayacak.
Benim Kumbaram
Bu atölyede çocuklar ile Edip Hakkı Köseoğlu’nun Kumbaralı Çocuk eserinden yola çıkarak 1928 yılında çocuklara tasarruf alışkanlığı kazanması için dağıtılmaya başlanan İş Bankası’nın ikonik kumbarasını konuşacaklar. Tasarruf, birikim, emek, zaman, sabır gibi kavramları odağımıza alacak; sergideki eserlerden ilhamla kendi kişisel kumbaralarını tasarlayacaklar.
ADİLE NAŞİT FİLMİNİ ÇAĞAN IRMAK ÇEKECEK
Hababam Sınıfı’nın Hafize Ana’sı, Şabaniye’nin cefakar validesi, Neşeli Günler’in Saadet’i, kuzucukların Adile Teyze’si oldu. 11 Aralık 1987 yılında henüz 57 yaşındayken kaybettiğimiz usta sanatçı Adile Naşit’in hayatının anlatan filmi Çağan Irmak çekecek. ‘Issız Adam’ ve ‘Babam ve Oğlum’ gibi duygusal filmlerin yönetmeni Çağan Irmak’ın imzasını taşıyacak filmin senaryosunu ise edebiyatçı Nermin Yıldırım’ın kaleme alacağı duyuruldu. ‘Adile’ filminin çekimlerine 2025 yılında başlanacak. Filmin detayları ve oyuncu kadrosu henüz netleşmedi.
1930 yılında dünyaya gelen Adile Naşit çocuk yaşta tiyatroya başladı. Muammer Karaca Tiyatrosu’yla yoluna devam eden sanatçı 1947’de ‘Yara’ isimli ilk sinema filminde rol aldı. 1948’de rol aldığı ‘Lüküs Hayat’ oyunuyla tanılırlık kazandı. 1961’de ailesiyle Naşit Tiyatro’sunu kurdu. 1976’da ‘İşte Hayat’ filmindeki rolüyle Altın Portakal’da ‘En İyi Kadın Oyuncu ödülünü’ kazandı. 1981’de TRT’de ‘Uykudan Önce’ programını sundu. Hababam Sınıfı’ndaki Hafize Ana rolü ve Münir Özkul’la karşılıklı oynadıkları filmlerle ülkenin kalbinde yer etti.
BEYOĞLU SİNEMASI’NIN KURUCUSU TEMEL KERİMOĞLU HAYATINI KAYBETTİ
Gerçek bir sinema aşığı, işletmeci, yapımcı. Sinemanın ene önemli merkezlerinden biri haline gelen Beyoğlu Sineması’nın kurucusu Temel Kerimoğlu hayatını kaybetti. Vefat haberini Antrakt Sinema Gazetesi sosyal medyadan duyurdu. Paylaşımda Beyoğlu Sineması’nın kurucusu duayen sinema işletmecisi, Kara Film’in ortağı Temel Kerimoğlu tedavi gördüğü hastanede İstanbul’da hayatını kaybetti ifadesi kullanıldı. Kerimoğlu’nun ardından Sinema Yazarları Derneği de bir taziye mesajı yayınladı. Kurduğu sinemayı büyük fedakarlıklarla yaşatmayı başaran Kerimoğlu ‘Sis ve Gece’ ‘Çinliler Geliyor’ ve ‘Kilit’ filmlerinin de yapımcılarındandı. İstiklal Caddesi’nin simgelerinden olan Beyoğlu Sineması 1989 yılında Halep Pasajı’nda Şahin Kaygun’un ‘Dolunay’ filmiyle perdelerini açtı. 1994 yılında Avrupa Birliği tarafından oluşturulan Eurimages Avrupa Sineması üyeliğine Türkiye’den kabul edilen ilk sinema işletmesi oldu. 1990 yılından başlayarak başta İstanbul Film Festivali olmak üzere çeşitli film festivallerine ev sahipliği yaptı. 2022’de maddi zorluklar nedeniyle bir süreliğine kapılarını kapattı. Geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından devir alınıp yenilenerek sinemaseverlere tekrar kapısını açtı.
SEZEN AKSU’DAN BİR HATIRA ORMANI DAHA
Sezen Aksu dostlarının adını hatıra ormanlarıyla yaşatmaya devam ediyor. Aysel Gürel’den Onno Tunç’a, Adile Naşit’ten Uzay Heparı’ya Atilla Özdemiroğlu’ndan Meral Okay’a hayatına derin izler bırakan yol arkadaşları için Sezen Aksu TEMA Vakfı aracılığıyla Hatıra Ormanları oluşturmaya devam ediyor. Sanatçı son olarak 1986 yılında hayatını kaybeden yakın dostu Egemen Bostancı anısına Kilis Yeniyurt sahasında beş bin fidanlık bir hatıra ormanı oluşturdu. 70’li yılların önemli önemli organizatörlerinden Egemen Bostancı Hisseli Harikalar Kumpanyası, Şen Sazın Bülbülleri, Neşe-i Muhabbet gibi büyük ilgi gören müzikallere imza atmıştı. Egemen Bostancı adına Orman Genel Müdürlüğü ve Tema Vakfı işbirliğiyle tesis edilen sahaya gül fidanlar dikildi. Sezen Aksu 2008 yılında Şerif Yüzbaşıoğlu, Onno Tunç ve Uzay Heparı adlarına Antalya Döşemealtı sahasına dört bin fidan, Manisa Salihli Gökköy sahasına beş bin fidan bağışlamıştı. Aksu 2005’te Aysel Gürel anısına Balıkesir Kepsut, 2018’de Adile Naşit anısına Denizli Sundurlu, 2019’da Meral Okay anısına Tekirdağ Kızılcaterzi , 2021’de Atilla Özdemiroğlu anısına Gaziantep Atmalı sahalarının her biri için beş bin fidan bağışladı. 2022’de Oğuz Aral anısına Kırklareli Osmancık sahasına altı bin fidan, 2023’te Yaşar Gaga anısına Kırklareli Celaliye adasına beş bin fidan dikildi. Bugüne dek bu katkılarıyla hazırlanan dokuz farklı Hatıra Orman’nda toprakla buluşan fidan sayısı 45 bine ulaştı.
SOKAK HAYVANLARINI UYUTMA DÜETİ
Sezen Aksu ve Ceylan Ertem sokak hayvanlarının uyutulmasına karşın duyarlılığı arttırmak amacıyla düet yaptı. İkili Minik Serçe’nin klasikleşmiş ‘Beni Unutma’ şarkısını ‘Bizi Unutma’ olarak uyarladı.
Sahiplenilmemeleri halinde sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda devam ediyor.
Sanatçılar Sezen Aksu ve Ceylan Ertem teklif görüşmeleri öncesi hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesine karşı 'Bizi Unutma' isimli bir şarkı yayınladı.
SHAREN STONE TÜRKİYE’YE GELECEK
Temel İçgüdü, Casino gibi yapımlarla adını Hollywood’un unutulmaz isimlri arasına yazdıran Sharon Stone Altın Küre’nin bu yıl ilk kez vereceği Küresel İkon Ödülü’nü almak için Türkiye’ye geliyor. Sinemada uluslararası kapsayıcılığı teşvik etmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri dışında gerçekleşecek törenin ilkini Bodrum ev sahipliği yapacak. 28 Temmuz’da Türkiye’ye gelecek olan 2 Ağustos’ta gerçekleşecek törende ödülünü alacak.
Gala gecesi ilk kez Türkiye’de gerçekleşecek. Titanic Luxury Collection Bodrum’un ev sahipliği yapacağı galaya birçok ünlü ismin katılacağı duyuruldu.
EMINEM YENİ ALBÜMÜYLE ZİRVEDE
Babası tarafından 18 aylıkken terkedildi. Annesiyle birlikte küçük bir karavanda yaşam mücadelesi verdi. Sonunda Grammy Ödüllü bir dünya yıldızı haline geldi. Eminem yine zirvede. Eminem yeni albümü ‘The Death of Slim Shady’ ile müzik listelerinde birinci sıraya yerleşti. Bu sayede şarkıcı listelerde 11. kez listeye yerleşmiş oldu. Detroitli şarkıcı kötü şöhretli alter egosu Slim Shady’nin ölümünü konu edinen albümde tam 19 şarkı var. Eminem bu çalışmanın kavramsal bir albüm olduğunu ve şarkıların sırayla dinlenmesi gerektiğini söylüyor. Rapçi albümün ilk klibini ‘Houdini’ isimli şarkıya çekti. 2002’deki single’ı ’Without Me’ye gönderme yaptığı şarkısının klibi 120 milyon kez izlendi. 25 yılı aşkın kariyerinin 12. albümüne imza atan 52 yaşındaki rapçi 2000’li yılların en çok satan sanatçılarından biri olma ünvanını elinde tutmaya devam ediyor.