1960’lar Standford Üniversitesi kampüsünde bir anaokulunda yapılan deney. Küçük bir odanın içinde sadece bir masa ve sandalye var. Masa üzerinde tabağın içinde tek lokum var. Sırayla sandalyeye oturtulan çocuklara; “iki seçeneğiniz var. İsterseniz bu lokumu hemen yiyebilirsiniz. Ya da 15 dakika bekleyip 2. Lokumu da hak edersiniz”. Çocuk odada lokumla yalnız kalır. Araştırmacılar çocukları gizli bir bölmeden izlerler. 4 yaşında çocukların önlerinde şekerlemeyle 15 dakika yemeden durması oldukça zordur. Çocukların üçte biri iradeli davranıp beklerken, üçte biri hemen lokumu yer kalan üçte biri de bir düre direndikten sonra dayanamayıp tabaktaki şekerlemeyi yer.
İradesi güçlü olanlar çift lokumu kazanan çocuklar ileri ki yaşamları izlendiği zaman görülür ki onlar çoğunlukla en başarılı olanlar. Sıkıntılara dayanma güçleri fazladır stres altında çökmedikleri, baskı altında iş görebildikleri, zorluklarından kaçmak yerine üzerine gidebildikleri, yüksek öz güven sahibi oldukları, güç anlarda inisiyatif alabildikleri, fiziksel sağlıklarının daha iyi olduğu, onların ileri ki yaşlarında aynı iradeli davranışı sergileyebildikleri, öğrenmeye karşı hevesli oldukları gözlenmiştir. Onlar etkileyicidirler, idare edenlerdir.
Tek lokumcu çocuklar; iradesi zayıf çocuklar, yaşamlarında sıkıntılı psikolojik yapı sergilemişler. Sosyal yönden daha fazla iletişim sorunları yaşayan, inatçı kararsız, çabuk pes eden tahammülsüz kendisini değersiz gören stres altında mantıklı davranma yeteneğini kaybeden, güvensiz, kıskançlığa daha meyilli, duygu kontrol sorunları yaşayan, kavgaya provakasyona yatkın, çabuk ajite olan kişiler. Onlar tepkiseldirler idare edilirler.

*Beynimiz ve irademiz
Beynimiz vücudumuzda ki enerjinin %20 sini tüketiyor.  Enerji seviyemiz düştükçe mantık yürütmek, iradeli davranmak, plan yapmak, konuya odaklanmak gibi konulara enerji harcaması zorlaşmaktadır. En fazla enerji harcatan konu iradeli davranmaktır. Bu yüzden uzun vücut enerjimiz azaldığında beynimizin ilk kesinti yaptığı alan seçimlerin yapıldığı iradenin kullanıldığı iradi denetim gücümüz olmaya başlıyor. İradenin yerine gelmesinde enerji sağlayan glikoz önemli olmaya başlıyor. Glikoz; balda ve tüm meyvelerde bulunan basit bir şekerdir. Hücrelerimizin enerji kaynağıdır. Vücudumuzdaki enerji seviyesi azaldıkça irade gücümüz zayıflar. Bu yüzden dikkatimiz daha çabuk dağılır ve daha kolay kandırılırız. Reklamcılar muhakeme yeteneğimizin düştüğü zayıfladığı anları kollarlar. Hitler’in propaganda bakanlığı siyasi sloganlarını insanların zihinlerinin en yorgun olduğu anlarda radyoda yayınlıyordu. İrademizin en güçlü olduğu anlar; bedensel ve ruhsal olarak en güçlü olduğumuz anlardır. Sabah, öğle ve akşam saatleri kendimizi kontrol seviyemiz aynı değildir. Akşam işinden evine dönenlerin en yorgun anları en fazla tartışmanın çıktığı en iradesiz davrandığımız anlardır. Aile Danışmanı olarak yaptığım gözlemler en fazla kavga bu saatler de oluşuyor. Özellikle kadınlara, eşiniz eve girdiğinden itibaren yemekten sonra içtiği çay hem kan şekeri yükselir hem de rahatlatırken eşiniz en hoşgörülü en sevimli anlarını yaşar. Sorunlarınızı yemekten ve çayınızı içtikten sonra biraz dinlenmiş iken en uygun nezaketli ve saygılı bir şekilde dile getirin…
*Her şeye rağmen irademizi güçlendirmek elimizdedir.
Araştırmalar göstermiştir ki çocukların zevki erteleme,  iradeli davranma kapasiteleri bir kısmı genetik, yani doğuştan gelirken diğer yarısı ise yaşam koşullarıyla ilgili. Alınan eğitim ortamın kültürü, görgüsü gibi çevresel nedenlerden etkilenmekte. İnsan her ne kadar  irade konusunda kötü bir genetik mirasa da sahip olsa kendini kontrol öğrenebilen, geliştirilebilen bir beceridir. “Dürtü Kontrol” da denilen irademiz, kendimizi kontrol edebilmemiz kaslarımız gibi üzerinde çalışılarak güçlendirilebilmektedir.

*İrademizi nasıl geliştirebiliriz?
1- İrademizi bozan nesneyle karşı karşıya olduğumuz anlarda dikkatimizin başka yerlere kaydırılması, olumlu güzel şeylerin düşünülmesi. 
2- Her alanda tutarlı olmak irade gücünü arttırır. Konuştuklarımız davranışlarımız arasında fark oluşması olan tutarsızlık güvensizliği güvensizlik iradesizliğe neden olur.
3- Yiğitliğin onda dokuzu kaçmaktır. 
Örneğin, sigarayı bırakmaya çalışıyorsanız, sigara içilen ortamlardan kaçının, diyet yapacaksanız abur cubur şeyleri eve sokmayın. Tetikleyicilerin, iradenizi zorlayanların farkında olun. Zorlayanları görmeyin, duymayın ve hissetmeyin. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki iradesi en güçlü olanların irade güçlerini kendilerini krizden çıkarmak için değil, kriz yaratan durumlara uzak kalmaya çalıştıkları gözlemlenmiş
4- Kaynak olacak hayallerinizi güçlendirin
Sigara içmediğinizden dolayı kazanacaklarınızı oldukça güçlü bir şekilde yaşayın. İdeal kilolu halinizi net görün. Daha fazla kitap okuduğunuz zaman güçlenen bilge yönünüzün size ve etrafınıza ne kadar aydınlık sağladığınızı en güçlü hayal edin ve temel hedef haline getirin. Sigara içen bol kilo alan okumayan sağlıksız zavallı kendisine faydası dokunmayan halinizin resmiyle en ideal olanın resmini yan yana getirin
5- Hedefinizi gerçekçi bir dille ifade edin.
 Çok abartılı hedef motive edicilikten uzak kalır. Yani, şu gün yürüyüş yapacağım. Şu kitabı alıp okuyacağım.  Ayda sadece iki öğün tatlı yiyeceğim… vb Hedef; net, detaylı ve gerçekçi olmalı
6- Stres irade gücünü tüketiyor.
Mutsuz, zihni yorgun ve kafası karışık insanlar daha kolay baştan çıkarabiliyor. İyi uyku, doğru beslenme, sağlıklı yaşam, gerçekçi beklentiler, stresin azaldığı yaşamlarda irade gücü en yukarılardadır. Akşam yorgun saatlerimiz irademizin düştüğü saatlerdir.
7- İrade gücünüzü verimli kullanın
İrade gücümüz tükenen bir kaynaktır. Cep telefonu şarjı gibi aynı anda çalışan uygulamalar irademizi tüketirler. Aynı anda birçok soruna boğulmuş olmak ruhen yorulmamıza ve irademizin zayıflamasına neden olur…