İnsan ki ne iş yaparsa yapsın, yaptığı işin, kariyerinin zirvesine çıkmak ister. Zirvesine çıkar ya da çıkamaz, önemli olan bu mücadeleden, gayret etmekten an olsun uzak kalmamasıdır. İnsanız madem, insanlıkta kariyer merkezimiz, odaklanmamız gereken en önemlisi, en değerlisi, zirvesine ulaşırız mı muamma, sürekli mücadele içinde olup bu uğraştan uzak kalmamak en muazzamı değil mi? Yaratılışımız itibarıyla insan olarak var edilmişiz, ilk payemizi almışız. Milyondan çok fazla canlı türü var, hayvan üst başlığı yanın da ağaçlar, çiçekler, nebatın çokça türü, insanız biz, insan yaratılmışız. Yaptığımız iş dalında, kariyerimizde zirveyi hedefleyip çabalarken, insan olmakta, insan kalmakta, insanlığın zirvesine doğru yol almakta muazzam ve vazgeçilmezimiz olmalı.

İlahi dinler, inanç birlikteliğinde ki mesajlar nedir, bakalım. İslamiyet, Hristiyanlık, Musevilik, Budizm, vahiy yoluyla insanımıza bildirilen temel kurallar da, tarihsel birlikte yaşama halleri, şamanizm’de de, Kızılderililerin kurallarında da, insanımızın iyi niyetli birlikteliklerinde de, örgütlenmelerinde de nedir bildirimler, bakalım.

Dürüst ol diyor,

Çalma diyor,

Öldürme diyor,

Paylaş diyor,

Adaletli ol diyor,

Üret diyor,

Saygılı ol diyor,

Merhametli ol diyor,

Affedici ol diyor,

Anlayışlı, kibar, zarif ol diyor,

Temiz, düzenli, disiplinli ol diyor,

Yetinmeyi bil diyor,

Hak yeme diyor,

Gayet açık, gayet anlaşılır, temelde ki kural ve istekler alenen belirgin. Oku dinle öğren ve mutlak bu öğretileri hayatına tatbik et, uygula diyor. Bu anlatımların tümü; insan yaratılmışsın, insan kal, insanlığı yücelt içeriğinde değil mi? Eksik, yanlış, sapmalara, saptırmalara gerek ne var. Farkına vardın, öğrendin, sindirdin, neşeyle, mutlulukla yaşamaktasın, teşekkür etmek minnet duymak istiyorsun, dua et, ibadet et, sorun ne, sıkıntı ne, engel ne.

İnsan olmak sadece doğuşta ki tanımlama değil, insan olmak insan ömrünün tümü için bir adlandırma, süreci sahiplenip insan kalabilme yetisi. İnsanın sadece kendisi, birey olarak etkisinden ibaret değil, iyilik ve kötülüklerin tümüne sebep olabilme, tetikleme, engelleme becerisi.

Türk, Kürt, Lâz, Çerkez, Alevi, Sünni, Gürcü, Abaza, Pomak, Ateist, kadın, erkek, sağcı, solcu, ilerici, gerici, aydın, yobaz, küçük, büyük, zengin, fakir, güzel, çirkin, sağlam, engelli ve daha nice nice tanımlamalar mevcut. Nasıl her insanın bir ismi var ayrıştırılsın tanınsın diye, yerine göre evcil hayvanlarımıza dahi ad koyuyor, isimlendiriyoruz. Genel tanımlamalar, grup oluşturmalar, iklimsel, coğrafik, tarihsel farklılıklar öylesine çok.

İnsanız biz, yerde, gökte, suda, yaşarken de, yaşamdan sonra da, insan yaratılıp insanca yaşamak, insan olup bizden sonrası için de insanlık bırakmak, yaşamanın, ömrün, ötesinde ne gayesi olabilir ki? Aidiyetimiz İNSAN Olmak, payelerin en muazzamı, İnsan kalmak kaydıyla. İnsan olarak yaşantımıza; bilimi, kültürü, sanatı, adaleti, hakça düzeni, paylaşmayı, güzel olanı artırmayı, çaba göstermeyi, mücadele etmeyi katmak kaydıyla. İnsan ömrüne bu aleni uğraşı alarak yaşamışsa, yalpalama, kaydırmalara, bir kereden bir şey olmaz gibi saçmalıklardan uzak, etik değerleri hep uygulamışsa, işte insanlık kariyerinin zirvesi.

Mir Murat Demir