Bir ortamdan ayrılma aşamasında olan herhangi bir kişi sen gelince gitme fikrinden vazgeçebiliyor ise, sen sevilen önemsenen birlikte olunmak istenen kişisin diyebiliriz.

Ya da tam tersi sen bir ortama girince insanlar biraz daha geride mi duruyorlar. Ya da sen bir ortama gittiğin zaman 1-2 kişi, “hadi bana müsaade” deyip kalkıp gitmek mi istiyorlar. Belki de insanların senden uzaklaşmasına neden olan davranışlar sergiliyorsun.

İnsanlar senden neden uzaklaşırlar?

1.Kibirli olmak en itici davranışlardan biridir. Kibirli isen senin konuşman reklamlar kuşağı olarak algılanır. Her zaman bir şeyleri nasıl iyi yaptığından giydiğin şeyin ne kadar pahalı olduğundan gittiğin lokantaların ne kadar güzel ve pahalı olduğundan bahsedersin.     

Kendini hep gündem de tutarsın. Bu durum diğerlerini rahatsız eder. Sürekli kendisinden bahseden biri diğerleri için rahatsızlık vericidir. 

Ör: Bana, “hoş geldin” dediğiniz zaman arabama da hoş geldin demeniz gerek, çünkü o araç oldukça pahalıdır" sözleri  kişinin diğerleriyle arasında mesafe konulmaya başlanır. Kibirli davranışlarını önlemen gerek.

2.Şikayetçi insan tipinde olmak iticidir. Hepimiz  yaşadıklarımızla ilgili bazen şikayetlerimiz olur. Ancak sürekli şikayet eden durumdaysan, her zaman ve her konu hakkında şikayet ediyorsan, beraber oturduğun arkadaşlarınla hep olumsuz şeyleri konuşmak istiyorsan arkadaşların kırmamak ya da saygısından dinlerler ama bir süre sonra senden uzaklaşmak isterler

3. Birde hep rekabet içinde olanlar vardır. Böyle insanlar her durumu, her olayı yarış haline getirirler. Bir arkadaşı bir şey satın aldığında kendisinde daha iyisinin var olduğunu anlatma ihtiyacı hissederler. Ya da sınavda iyi bir not aldı ise, diğeri daha iyi not aldığını ifade eder. Ya da bunu vurgulama ihtiyacı hisseder. Rekabet içinde olmayı hastalık haline getirenler her olay ve durumdan rekabet durumu çıkarmada otomatikleşmişlerdir. Rekabeti tarz haline getiren kişiler neden iticidirler? Çünkü rekabet hali arkadaş ortamının atmosferine uymaz. Rekabet hali ego sorununa işaret eder.

4.Patronluk taslamak iticiliktir. “Benim dediğim olacak, ben ne dersem o tartışma istemem. Benim ne yaptığım oldukça önemlidir. Ben birisiyle dost isem sizde dost olun küsmüş isem sizde küs olmalısınız.” der ve itici davranışlardan biriside budur.

5.İnsan ilişkilerinde en önemlisi de dürüst olabilmektir. Dürüst değilsen, yalan söylüyor çok fazla söz verip tutmuyorsan etrafında çok fazla insan kalmaz. Dürüst olmayan, sahtekar insanları kimse yanında istemez.  Arkadaşlık bir tarafa insan olmanın temel koşullarından biri de dürüst olmaktır.

6.Kaba olmak iticiliktir. Alay eden, küçümseyen diğerlerinin yanında rencide eden kişilerdir. Kaba insanlar istenmeyen el şakaları yaparlar. Karşı taraf bundan rahatsız da olsa kötü şakalar yaparlar.

Çevrendeki en yakın samimi olduğun arkadaşına, “bende gördüğün olumsuz bir şey var mı? Ya da, “değiştirmemi istediğiniz bir davranışım var mıdır?"  Alacağımız geri bildirim bize fikir verecektir.

Özetle: Kibirli, Şikayetçi, Rekabet içinde olan, Patronluk taslayan, Dürüst olamayan, Kaba olansanız eğer o zaman siz geri durulanlardansınız; siz gelince ortalık tenhalaşır, yalnız kalırsınız ki, bu durum acıtıcı değil midir?

Dışa dönük, yardım seven, mütevazı, nezaketle davranan, kibar, paylaşımcı ve empatik davranan bir kişi sürekli kendisini güncelleyen ve duygusal zekası yüksek olan, öğrenmeyi önemser ve o insan sempatik ve güvenilirdir.

Güven, sevgi ve sağlıklı iletişim...

İnsanlar sevdikleri, güvendikleri ve kendilerini yanlarında iyi hissettikleri kişilerle duygu, düşünce ve sırlarını paylaşmaya ihtiyaç duyarlar...
Bu sırrı bilenler; değiştirmek, yararlı olmak veya yararlanmak istediklerinin sempatisini ve güvenini kazanmanın yolunu ararlar. 
ABD'de zanlılardan tüm sırları almak isteyen polisler, onlara dostça ellerini uzatır tokalaşır en az üç saat güven ve sempati kazanma konusunda tüm öğretilenleri uygularlar...