Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma Türk ceza Kanunumuzun 80. Maddesinde yer alan İnsan Ticareti suçundan bahsetmek istiyorum. Bu suç zorla çalıştırmak için fuhuş yaptırmak için vücudundaki organların verilmesini sağlamak için işlenebilir. Burada Fail aslında kendine bir maddi menfaat elde etmek için bu suçu işler. Bu suçu işlerken mağdura tehdit baskı cebir şiddet uygulayabileceği gibi nüfusunu kötüye kullanabilir ve böylece mağdurun rızasını alabilir. Veya kinin çaresizliğinden yararlanarak işleyebilir

Bu suçu işlerken mağduru ülkeye sokabilir. Ülke dışına çıkarabilir. Bu suç işlenirken ülke dışına çıkarma ülkeye sokma şeklinde işlenebileceği gibi ülke içinde de işlenmesi mümkündür. Yani siz örneğin Mardinden İstanbul’a hırsızlık için bazı gençleri aldınız getirdiniz ve gençlere hırszılık suçu işletiyorsanız siz insan ticareti suçu işlemiş olursunuz. 

Çocuk Ticareti TCK 80. Madde 3. Fıkrada düzenlenmiştir. Siz 18 yaşını doldurmamış bir çocuğu   zorla çalıştırırsanız fuhuş yaptırırsanız esarete tabi kılarsanız bir yerden bir yere sevk ederseniz. TCK 80. MADDE 1. Fıkradan ceza alırsınız. Burada siz çocuğun rızası vardı deseniz de bunun yasal önemi yoktur. 

İnsan Ticareti suçunu işlediğinizde 8 yıldan 12 yıla kadar ceza alırsınız ve 10 bin güne kadar adli para cezası alırsınız. Eğer bu suç işlenirken tüzel kişiler kullanılmışsa tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirinebaşvurulabilir.

İnsan Ticareti suçuna teşebbüs mümkündür. 

Peki göçmen kaçakçılığı ile insan ticareti suçu arasındaki ayrım nedir? Avukat hanım diye soracak olursanız. Aradaki niyettir. İnsan Ticaretinde bu suçu işleyen kişiler kişileri fuhuş çalıştırma amaçlı  bu suçu işler. Göçmen kaçakçılığında maddi menfaat için bu suç işlenir. 

İnsan ticareti  suçunda zor kullanılır. Göçmen kaçakçılığında zor kullanılmaz.   

İnsan ticareti suçunda adli para cezasına çevirme  gibi bir durum olmaz. Hagb kararı da  olmaz. Cezanın ertelenme durumu da olmaz.

İnsan ticareti suçunda şikayete tabi değildir. Uzlaştırmada mümkün değildir. İnsan  ticareti suçunda dava zamanaşımı 15 yıldır. Bu suçtan ağır ceza Mahkemesinde yargılanırsınız. 

Bu konudaki sorularınızı 0  532  508  90  45 Nolu irtibat telefonumuza bildirebilirsiniz.