Başbakan Binali Yıldırım ABD’de deki 2. gün temaslarını sürdürüyor. Gazetecilerle sohbet eden Yıldırım ABD ile ilişkiler sorulduğunda ‘’ Sorunlar artık geride bırakılmalı, geleceğe odaklanmalıyız. ‘’ dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'de kaldığı otelden Thomas Jefferson Anıtı'na yürüyüş geçekleştirdi. Yürüyüş sırasında verdiği molada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Washington'da alınan geniş güvenlik önlemlerine ilişkin "Bir talebiniz oldu mu?" sorusu yöneltilen Yıldırım, olağanüstü düzeyde, devlet başkanı seviyesinde bir güvenlik uygulaması yapıldığını söyledi.

İşte Sohbetin Önemli Satırbaşları:

‘’ Yeni Sisteme Uyum Yasaları Bakımından Ele Alınabilir. ‘’

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin seçim barajına ilişkin açıklamaları sorulan Yıldırım, "Açıkçası ben açıklamadan net olarak 'seçim barajı düşürülebilir' diye bir şey anlamadım. Söylediği, MHP'nin seçim barajı problemi yok. Eğer seçim kanunlarında değişiklik yapılacaksa oturup bunu karşılıklı görüşüp yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum çerçevesinde çıkarılacak kanunlar bakımından ele alınabilir." ifadelerini kullandı. 

Yıldırım, "AK Parti'nin bir öngörüsü var mı seçim barajına ilişkin?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Barajın yüzde 10 olarak muhafaza edilmesinin esprisi ne? yönetimde istikrar. Yönetimde istikrar açısından barajın yüzde 10 olarak devam etmesi düşünülebilir. Ancak temsilde adalet noktasında seçim sistemi topyekun değiştirilecekse o zaman bütün bu meselelerin birlikte ele alınması gerekir."

"ABD ile ciddi sorunlarımız var"

ABD ziyaretindeki yapacağı temaslarda hangi konuların gündeme geleceğine ilişkin soru üzerine Yıldırım, şunları kaydetti:

"Görüşmemizde esas itibarıyla, Türkiye-Amerika arasında ikili ilişkilerimizdeki geldiğimiz durum ve bundan sonra ne yönde hareket edeceğimiz, Bunları iki müttefik ülkenin başbakanı, başkan yardımcısı, başkanvekili konumunda şu anda bütün açıklıkla konuşacağız. Amerika ile ilişkilerimizin mükemmel düzeyde olduğunu söylememiz doğru olmaz. Ciddi sorunlarımız var. Bu sorunların artık geride bırakılması, geleceğe odaklanılması yönünde düşüncelerimizi muhatabımıza aktaracağız. Ayrıca bölgesel konularda da ele alacağımız meseleler var.

Suriye'de, Irak'ta yaşananlar, terör örgütüyle mücadelede ABD'nin özellikle DEAŞ mücadelesindeki politikası ve buna yönelik bizim itirazlarımız, bunların hepsini gündeme getireceğiz. Aynı şekilde FETÖ'ye yönelik darbenin arkasında olduğuna hiç şüphemiz, tereddütümüz olmayan bu örgütün başının yargılanması ve iade sürecinin başlatılması konuları da gündemimizde olan konular arasında. Bizim tarafımızdan bütün her şey, eldeki bütün bilgiler, belgeler gönderildi.

PYD/YPG ve DEAŞ ile Mücadele

PYD/YPG ile birlikte DEAŞ mücadelesi konusunda Amerikalı yetkililerin, "Bu bir tercih değil, mecburiyettir ve bu birliktelik geçici, sadece DEAŞ'ı yok etmeye yönelik bir birliktelik. Ondan sonra biz kendi yolumuza, onlar da kendi yoluna gidecek." şeklinde sözlerini aktaran Yıldırım, "Biz bunun artık zamanının geldiğini görüşmelerde gündeme getireceğiz." dedi.

Vizelerin Kısıtlı Kabul Edilmesi

İki ülke arasında yaşanan vize sorununda ise ABD ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun muhatabıyla görüşmesinin olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bunu, olumlu adım olarak değerlendirmek lazım. Kısıtlıdan kasıt şudur, günde 400 vize verilirken, 100 tane verecekler, önceliklere göre verecekler. Aşağı yukarı böyle rakamlar. Bu bizim için de, Amerika için de geçerli. Uygulamalar birbiriyle eş değer.

ABD’nin başkentinde Başbakan için yoğun güvenlik önlemleri

Gün ortasında ise Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansında düzenlenen yemekli toplantıda kentteki kanaat önderleriyle Türk-Amerikan ilişkileri ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirdiği ziyarette yaşanan güvenlik sıkıntılarının tekrar etmemesi için ABD istihbaratı yoğun güvenlik önlemleri aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında aynı meydanda PKK yanlısı protestocular, Cumhurbaşkanı heyetine ve karşılamaya gelen Türk toplumuna fiili saldırıda bulunmuşlardı.

 

Başbakan Yıldırım, BAU International University’i Ziyaret Ettti

Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk Türk üniversitesi olarak 2013 yılında açılan ve Beyaz Saray’a 200 metre mesafesiyle şehrin merkezinde bulunan BAU Interntional University Başbakan Binali Yıldırım tarafından akşam saatlerinde ziyaret edildi.

BAU Global çatısı altında faatliyet gösteren BAU International University Türkiye’nin eğitimdeki en büyük yurtdışı yatırımı. İlk mezunlarını veren BAU International University başarılarıyla dünyanın saygın eğitim kurumları arasında yer almaya devam ediyor.

Başbakan Yıldırım, Bahçeşehir Global Eğitim Ağı Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, BAU Global ABD CEO’su Ahmet Köse, BAU International Üniversitesi Rektörü Sinem Vatanartıran'dan üniversite faaliyetleri hakkında bilgi aldıktan sonra sınıfları gezdi ve öğrencilerle fotoğraf çektirdi. Yıldırım: ‘’ ABD yasalarına göre kurulmuş bir Türk üniversitesinin olmasından dolayı mutluluk duyduğunu ve nice başarılara ulaşmasını diledi.

Başbakan Yıldırım’a ABD’ye temaslar için birlikte geldiği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Beray Albayrak, AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, İstanbul Milletvekilleri Volkan Bozkır, Mustafa Şentop, ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç eşlik etti.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisini’nin (SETA DC) düzenlediği kapalı oturumda Başbakan YIldırım, Washington’daki düşünce kuruluşlarından uzmanlar, akademisyenler ve diplomatlarla görüş alışverisinde bulundu.

Son ziyaretinde ise şbakan Yıldırım akşam saatlerinde Diyanet Amerika Merkezi’ni gitti ve müslüman temsilcileriyle bir araya geldi.Yıldırım burada yaptığı konuşmada FETÖ konusunda uyarılarda bulundu, destek istedi. 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları Amerikalı Müslümanlara aktaran Yıldırım, FETÖ'nün algı oyunlarına dikkat çekti. 

Muhabir: Anıl Sural
Fotoğraf Editörü: Rona Doğan