Sosyal varlık olarak bireyin her biri  çevre olarak, yetiştirilme tarzı olarak, kök aile olarak birbirinden farklılık gösterir. Örneğin;  pre-modern (gelenekçi), modern, post modern yapı ailemizde, çevremizde ve bizde var olmakla beraber bizler aslında bu üç yapının karma modelini de taşıyor olabiliriz.

Hepimizin çevresinde gelişen ve farklılaşan ilişkilerimiz var. Eşimizle, ailemizle, çocuklarımızla, iş arkadaşlarımızla, çevremizle iyi ilişkiler içinde olduğumuz zaman kendimizi daha iyi ifade eder aynı zamanda kaliteli ilişkiler kurarız ki bu da bizim daha mutlu bir birey olmamıza yardımcı olur.  İlişkilerimizde ne kadar tatmin bulabiliyorsak yaşamdan aldığımız zevk o kadar artar diyebiliriz. Her ilişkinin kendine ait bir dinamiği vardır. Bu dinamik ise karşılıklı iletişime dayalıdır. Doğru iletişim kurabilmek her ilişkinin temelinde yatar ve tüm yaşantımızı etkiler.

İlişki koçluğu veya ilişki yönetimi çalışmalarıyla hayatımızı daha iyi yönetebilir aynı zamanda iletişimimizdeki hataları, doğruları, çatışmaları fark ederiz ve böylece ilişkilerimizin kalitesi artar. Kişilerin farklı sorunlarla baş etme becerileri, ailelerine, çevrelerine, bilişlerine göre farklılık gösterir.  İlişki dinamiklerinin oluşturulması, daha huzurlu bir ortama sahip olabilmek, daha iyi iletişim kurabilmek için kullanılan bir yöntemdir. Aile bir sistemdir. İlişkilerde bir tarafta bir sorun varsa bu mutlaka döngüsel olarak tekrarlanan bir yapının varlığını gösterir. Birey olarak kendimizi değiştirirsek ailedeki, ilişkilerdeki yapıda değişir. Bunların birlikte dinamiklerine bakmak gerekir.

Genellikle,  danışmanlara bir ilişkide sorun olduğu zaman başvurulur. Ancak, bir kişiyle hayatımızı birleştirmeden önce, ya da o kişiyle ilişkimizi bir sonraki düzeye taşımadan önce de çalışma yapmak göremediğimiz bütün parçayı görmemizi sağlar. Böylece, kişiler birbirlerinin farklılıklarını dikkate alarak ilişkide uyumu yakalayabilir ve farkındalığını artırabilir. Bir kişinin kişisel gelişim alnında kendisini geliştirmesi sonucunda ilişkisi ve her alanda iletişimi de daha iyi olacaktır. Çünkü iyi bir ilişkinin en önemli yanı kişinin kendisini tanıması, kendi özelliklerinin ve beklentilerinin farkında olmasıdır. Bu da, hayata kattığı anlamı ve değeri farklılaştırır. Bu durumda da karşısındaki kişinin hayata bakış açısını daha rahat anlayabilir. Hayatında dengede olmayan alanları fark eder. Çünkü hayatta en iyi enstrüman dengedir.

Hangi alanlarda çalışılabilir;

İletişim, dinleme, anlama, iletişim çatışmaları,

Kişinin ne istediğini tam olarak bilememesi, genellemeler, çarpıtmalar, düşünce hataları.

İlişkide aradığını bulamaması, vb konularda çalışılabilir. Çünkü ilişkilerde ve iletişimde hep aynı döngüyü yaşıyorsak orada bir sorun var demektir. Biz mutlu olursak, ailemiz, eşimiz ve dolayısıyla daha mutlu bir toplum oluruz.

Başka neler mümkün…