Kurban Bayramı iki dini bayramımızdan bir tanesidir. Bu bayramı usulüne uygun bir şekilde geçirmek, imkânları olan Müslümanların kurban kesip dağıtması dini borcumuzdur.

Kurban bayramının ilk günü sabah erken saatlerde erkekler bayram namazını kılıp ibadetlerini yerine getirmek için camiye giderler. Bayram namazlarının önemi Allah katında çok daha fazladır. Daha sonra maddi durumu iyi olan Müslümanlar kurban keserler. Kurban bayramı bol rahmetli günlerdir. İnsanlar iyilik yaptıkça kalplerine iyilik sevgi doğar. Kurban kesme işlemi dinimizde tüm Müslümanlara verilmiş bir emirdir. Böyle bir emrin daha güzel yaşanması için dinimizce kurban kesildiği günler bayram olarak kabul edilmiştir. Her sene kurban bayramı 4 gün olarak kutlanmaktadır. Kurban kesildiğinde dağıtımın doğru ve adil bir şekilde yapılması önemlidir. Kesilen kurbanın 1/3'ü fakirlere, 1/3'ü akrabalara ve 1/3'ü kendilerine ayrılması gerekir. Kurban etinin bir kısmı ile evde kavurmalar yapılıp oruç tutanlar orucunu kavurma ile açarlar, eve gelen misafirlere ikram ederler. İslam dininde kurban Allah'a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen kurban edilen hayvan demektir. Kuranda geçen İbrahim Peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak kurban kavramı çok daha genel bir adanmışlığı Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını ifade etmektedir.

Dilerseniz ilgili kurumlara da banka EFT yoluyla bağış yapılabilir. Bankalar bağış yapılan yardımlardan EFT ücreti adı altında masraf almamaktadırlar. Bağışlayacağınız bir hisse kurban açlık sınırındaki ihtiyaç sahiplerinin umudu olacaktır. Kurban hayattır unutmayalım.

Kurban kesemeyen Müslümanlar büyüklerini, akrabalarını ve komşularını kurban kesenlere göre daha erken ziyaret ederler. Küs olanlar barışarak aralarındaki sorunları giderirler. Barışmadılarsa yakınları tarafından barıştırılırlar. Hasta olanlar ziyaret edilir. Mezar ziyaretleri arefeden yapılmadıysa bayramda mutlaka yapılır. Çocuklara harçlık verilir tıpkı Ramazan Bayramında olduğu gibi. Böylece akrabalık duygusu daha da çoğalır ve ortamı huzur güzellik mutluluk alır. Erdemli insanlara yakışan da budur zaten.

Nice bayramlara erişmek üzere. Küçüklerin gözlerinden, yaşıtlarımın yanaklarından, büyüklerimin ellerinden öper esenlikler dilerim.

Haftaya Perşembe görüşmek üzere hoşçakalın Sevgili Dostlarım...