Merhabalar güzel insanlar, yaşanmışlıklarla dolu bir yazımla bugün nezih ve ulusal gazetemiz ÖNCE VATAN Gazetesinde ilk yazımla sizlerleyim. Sevgi ve saygı ile selamlıyorum her birinizi. Öncelikle Önce Vatan Gazetesi imtiyaz sahibi Abdullah Akosman Beyefendi’ye ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.   Başlığımızdan da anlaşılacağı üzere hikayemizin konusu sevda kokan iki muhteşem şarkı. İlki “Unutturamaz seni hiçbir şey, unutulsam da ben.” Nihavend makamındaki çok ünlü eser Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses olmak üzere pek çok sanatçı tarafından plâklara okunup, bugün de hala dillerdedir; zevkle çalınıp söylenmektedir. Diğer eser ise karcığar makamındaki “Unutmadım seni ben, her zaman kalbimdesin.”  Şarkısıdır. 

Yine yaşanmış hüzünlü bir aşk hikayesi ve kahramanlarımız Klasik Türk Müziği bestekârı Ekrem Güyer Beyefendi ve Klasik Türk Müziği ses sanatçısı ve bestekârı Müzehher Özerinç Hanımefendi. İki kıymetli sanatçı, Ankara Radyosu'nda tanışmışlar ve büyük bir aşkla 1944 yılında sevgilerini resmileştirerek evlenmişler. Ekrem Bey, “Unutturamaz seni hiçbir şey, unutulsam da ben” isimli meşhur eserini eşi Müzehher Güyer Hanım için bestelemiştir ve defalarca birlikte okumuşlardır.  Ekrem Bey, Müzehher Hanım’a duyduğu aşkı bu nihavend şarkı ile ölümsüzleştirir:

“Unutturamaz seni hiçbir şey, unutulsam da ben

Her yerde sen, her şeyde sen, bilmem ki nasıl söylesem

Bir sisli hazan kesilir, ruhum eğer görmesem

Neşemde sen, hüznümde sen, bilmem ki nasıl söylesem.”

Muhteşem dizeler gerçekten. Defalarca dinlemişizdir eminim. Benimle söylediğinizi duyar gibiyim…

Fakat kader yine ağlarını örüyordur. Mutlu giden bir evlilik, acı bir sonla nihayetlenmek zorunda kalır. Ekrem Güyer Bey on yıl sonra 1954 yılında geçirdiği mide kanamasından dolayı üç gün yoğun bakımda tedavi görür. Maalesef 19 Şubat günü hayata yenik düşer. 

Müzehher Hanım oğlu Metin ile tek başına kalmıştır. Bu acıya dayanamayarak o da eşi Ekrem Bey’e duyduğu özlemi bir şiirle anlatmaya çalışır:

“Unutmadım seni ben, her zaman kalbimdesin

Aylar, yıllar geçti, söyle sen neredesin

Anlaşıldı sen geri dönülmeyen yerdesin, sen geri dönmeyeceksin

Unutmadım, unutamadım seni ben, her zaman kalbimdesin.”

Bir gün radyoevinde Müzehher Hanım’ın elinde bu şiiri gören müzisyen ve sazende Şekip Ayhan Özışık Beyefendi sözlerden çok etkilenir ve dizeleri karcığar makamında besteler. Böylece de unutulmaz bu muhteşem şarkı dünyaya gelmiş olur. Nurlarda uyusun bestekârımız. 

Muhteşem iki şarkı birbirlerini çok seven kıymetli sanatçılarımız Ekrem ve Müzehher Güyer’ in sevdalarını bugün de hala yaşatmaktadır. Ne güzel değil mi aşklarının senelerce şarkılarla söylenerek anılması. Adeta ölümsüzleşmiş sevdaları. 

Ekrem Güyer Bey 12 makamda, 30 civarında şarkı bestelemiştir. Bazı eserlerinde neoklasik bir üslup ve Hacı Arif Bey, Hacı Faik Bey gibi bestekârların, diğerlerinde ise Muzaffer İlkar'ın etkisi fazlasıyla sezilir. “Hançer-i aşkınla ey yar gönlüm üzre vurma hiç”, “Unutturamaz seni hiçbir şey unutulsam da ben”, “Canan bilirim sen beni Nalân edeceksin” gibi şarkıları günümüzde de sevilmekte ve sık sık icra edilmektedir.

Müzehher Güyer Hanım ses sanatçılığı yanında birkaç şarkı da bestelemiştir. Bunlardan en ünlüsü “Baharım ilk aşkım, son ümidimdin benim” sözleriyle başlayan hicaz makamındaki şarkısıdır. Ayrıca birçok güfteye de imza atmıştır. Ali Erköse’nin muhayyerkürdi şarkısının “Viran olan kalbimde sevgilimi özlerim” ve hüzzam şarkısının “Ümitsiz bir bekleyiş hasreti var içimde” güfteleri Müzehher Hanım’ a aittir.

Müzehher Güyer Hanım radyodan emekli olduktan sonra Ankara’da ikâmet etmekteydi. Sanatçımız maalesef 4 Nisan 1998 günü kanserden vefat etti. 

Oğulları Metin Güyer Bey’de TRT Ankara Radyosu’nda ses sanatçısıydı. Kendilerini de çok yakın bir zamanda 28 Aralık 2019’da kaybettik. Babası, musikimizin unutulmayacak bestekârlarından Ekrem Güyer’in, “Unutturamaz seni hiçbir şey unutulsam da ben” isimli eserini yıllarca TRT ekranlarında yorumlamıştır.

Böylesine güzel bir aile; baba, anne ve oğul üçü de kıymetli sanatçılarımızdı. Mekânları cennet olsun inşallah. Nurlarda uyusunlar. Bizlere bu güzel eserleri bırakan Ekrem Güyer Bey ve Müzehher Güyer Hanım’a müteşekkiriz. Türk Sanat Musikimize en büyük armağandır şarkıları. Güftesinden bestesine kadar emeği geçen tüm sanatçılarımızı alkışlıyorum nezdinizde. 

Yazımın sonlarına hiç istemeden geldim bile güzel insanlar. Müzisyen olan Güyer Ailesini ve aşklarını birlikte andık. Yaşanmışlıkların dizelere aktarılması ve bestelenmesi çok güzel. Nesilden nesile bu muhteşem büyük sevda anlatılacak ve şarkılar hep icra edilecek. Bu dünyada eser bırakanlardan olmak daha da güzel olanı. Bir başka yazımla sizlerle tekrar birlikte olmak dileklerimle. Hoş kalın, hoşça kalın ve sevgiyle kalın. Saygılar…