Mutfaklarımızın vazgeçilmez atıştırmalıkları ''KURABİYELER''..

İster habersiz gelen misafirlerinize çayın yanında,isterseniz de sabah kahvenizin yanında sizlere eşlik etsin,çoluk çocuk hepimizin vazgeçilmez yiyeceğidir.

Kimi anneanneden ve anneden kalan tarifleri ile kimimiz de haydi bir değişiklik olsun diye yeni bir tarif deneyerek ama illaki pişiririz.

Ramazan ayında alınan ve deepfrez de sakladığınız hurmalarınızı değerlendirmek isterseniz sizlere yazacağım tarif tam da işinize yarayacaktır.

Kurabiyelere ve tatlılara belki de en çok yakışan meyvelerden biri de hurma'dır.

Heleki hurmayı da seviyorsanız bu tarif tam da size göre ..

Kısaca faydalarından da bahsedecek olursak;Cilt yaralanmalarını iyileştiren ve güçlü bir hafızaya sahip olmanızı sağlayan HURMA,kolesterole yardımcı olduğu gibi mikroplarla da savaşır ve yüksek lif oranı nedeniyle güçlü bağırsaklar ile kansızlık riskini düşürerek,kemik erimesine karşı da faydaları vardır.

O zaman bizlerde bu faydalı meyveyi sadece Ramazan ayında değil ,belirli zamanlarda kullanalım .

Gelelim tarifimize;bir çoğunuzun elmalı kurabiye yaparak verdiğiniz şekli bu tarifte de kullanacağız.Yani bohçanın sadece iki ucunu ortada birleştirerek,böylelikle içinde ki hurma da dolu dolu ağızlara gelecektir.

Haydi buyrun ,malzemeler ile başlayalım ve hep birlikte kurabiyemizi pişirelim.

  • MALZEMELER:
  • 3 tepeleme dolu yemek kaşığı oda ısısında yumuşamış tereyağ yada margarin
  • 1/2 çay bardağı (ajda bardak) sıvıyağ
  • 1 /2 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 ad yumurta
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 su bardağı un
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • İÇ MALZEMESİ:
  • 25 ad orta büyüklükte çekirdeği çıkarılmış hurma
  • 1 orta boy çorba kasesi iri doğranmış ceviz
  • ÜZERİNE:
  • Pudra şekeri
  • HAZIRLANMASI:
  • Hamuru hazırlamak için önce sıvı malzemeler olan,tereyağ,sıvıyağ,yumurta ve yoğurdu bir kase içinde krema kıvamı olana kadar karıştırın.
  • Nişastayı ,vanilyayı ekleyin.
  • Unu ve kabartma tozunu ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Her zaman söylediğim gibi un marka ve kalite olarak değişkenlikler gösterir.Onun için hep temkinli eklemenizi tavsiye ediyorum.
  • Hamurunuzun üzerini strechle kapatın ve 1/2 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Hamur dinlenirken iç malzemesini hazırlıyalım.
  • Hurmaların 10 dakika sıcak suda bekletin ve suyunu süzerek rondodan geçirerek püre kıvamına getirin.
  • Bir kaseye alın ve iri doğranmış cevizleri ekleyerek karıştırın.
  • Haydi şekil vermeye geçelim.
  • Hamuru iki yağlı kağıt arasında 1cm kalınlığında açın.
  • Kare bisküvi aparatı ile (4 nolu aparat) bastırarak kesin ve kare parçalar elde edin.
  • Hamurların ortalarına uzunlamasına hurmalı cevizi yerleştirin.
  • Ve sağ ve sol sivri ucu ortada birleştirin.
  • Tepsinize yağlı kağıt sererek kurabiyelerinizi yerleştirin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 15 dakika pişirin.
  • Kurabiyelerinizin beyaz kalmasına dikkat edin.
  • Fırından çıkardığınız tepsiyi soğuması için bekletin.
  • Daha sonra üzerine pudra şekeri serperek servis tabağına alın.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...