2018 yılını, kış ortasında güzel ve güneşli bir günle karşıladık. Yeni yılın ilk sabahı da Bostancı-Caddebostan arasında sahilde, bu güzel havada hoş bir yürüyüş yaptım. 

Yollar bomboştu ve İstanbul’un baş döndüren trafiğinden eser yoktu. İstanbul sessiz ve sakin muhteşem bir sabahla yeni yılı karşılıyordu. 

İstanbul 2017’yi de alınan etkili güvenlik tedbirleri içinde huzur ve güven içinde uğurlamıştı. Sade İstanbul’da değil bütün Türkiye; huzur ve güven içinde 2017’yi uğurlayıp, 2018’i kucaklamıştı. 

Ordumuzun, Kahraman polis ve jandarmalarımızın performansı ve aldıkları sonuç her türlü takdirin üzerindedir. 

Çok değerli okurlarım, Arap Baharından beri kan ve ateş içindeki Ortadoğu; yeni anlaşmazlıklar ve çıkar hesapları ile her gün biraz daha karmaşık hale gelmektedir. Mevcut sorunların çözülmesi ötelendiğinden ortaya yeni aktörler ve yeni sorunlar çıkmaktadır. 

Arap-İsrail mücadelesinde ilk başlarda bir arada olan Araplar parçalanıp, zamanla farklı gruplar oluşmadı mı? 

Ve Kuzey Irak’ta yeterli destek alamamasına rağmen Barzani’yi; gerçi hüsranla neticelense de, Araplar arası anlaşmazlıkların cesaretlendirdiği inkar edilebilir mi? 

Suriye için Rusya-Türkiye-İran mutabakatına, başta ABD olmak üzere diğer ülkelerin katkıları da, şimdiki gibi eğer böyle ortada kalacaksa bu mutabakatla gelecek çabalar Suriye için, bölge için acaba yeterli olabilecek mi? 

İsrail’in başkenti olarak Kudüs’e ABD büyükelçiliğinin taşınması konusunda da BM Genel Kurulu’nda alınan karara rağmen Araplar arasında tam bir mutabakat sergilenebildi mi? ABD ve İsrail ile bir kısım Arap ülkelerinin Kudüs için yeni plan hazırlıkları içinde oldukları ifade edilmiyor mu? 

Değerli okurlarım, şimdi de bir iç savaşa gideceği değerlendirilen sokak hareketleri, dört asırdır değişmeyen sınırları paylaştığımız kadim dost ve komşumuz İran’ın kapısına dayanmış gibi. Yaygınlaşmaya başlayan sokak hareketlerinin, başta ABD ve İsrail olmak üzere bir kısım Arap ülkelerinin teşvik ve desteğini aldığı da ortada. Ancak binlerce yıllık geleneği olan kadim komşumuzca; bu sokak hareketlerinin bir iç savaşa dönüşmeden kontrol altına alınmasının bölge ülkeleri arasında en çok Türkiye açısından önemi de apaçık ortada. 

Coğrafyamız kan ve ateş içinde alev alev yanmaktadır. Ülkemizde daha önce 2019’da yapılacağı planlanan seçimlerin 2018’e alınma ihtimalinin de siyasi ortamı hareketlendirdiği ve gerdiği de ortadadır. 

Yeni yılın ülkemize barış, huzur ve refah, bölgemize de istikrar getirmesi en halisane dileğimizdir. 

Hoş geldin 2018...