Bütün uygar ülkelerde öncelik yayaların olduğu halde ülkemizde böyle bir kavram yokmuş gibi davranılır. Yayaların geçmesi için bazı yerlerde kaldırımlar dahi bulunmazken olanlar da araçlar tarafından işgal edilmiştir. Uzmanlar sadece cezaların artırılmasıyla değil, yasal düzenlemenin yeniden yapılması trafik yönetiminin tek bir kuruma bağlanması ile sorunun çözülebileceğini savunuyor.

Bu ülkelerde karayollarında kuşların, hayvanların da geçiş üstünlüğü vardır. Araba ile geri geri gitmek yasaktır. Sistemin düzenli işleyişi sadece yüksek para cezalarına değil kuralların çok etkili olmasına bağlıdır. Örneğin kırmızı ışıkta geçen tutuklanır. Karakolda tutulur, mahkemeye verilir. Para cezasından sonra ehliyet puanı düşülür ve sabıka kaydına işlenir. 

Yasalar eyalet ve federal kanunlar arasında eyalet kanunlarını ihlal edenler daha ağır cezalarla karşılaşabilirler. Hırsızlık, cinayet kadar ciddi bir suçtur. Suçlular ön kapıdan alınıp arka kapıdan serbest bırakılmaz. Mesela sığır hırsızlığının cezası, hırsızı çaldığı yerde asmaktır.

Belediye görevlileri yerlere sigara izmariti, çöp ya da sakız  atan kişilere ceza uygular. Yere atılan bir sakızın temizlenmesinin devlete maliyeti hesaplanır. Yere tükürürken yakalanan kişilerin verilen cezayı ödememeleri halinde daha yüksek yaptırımlar uygulanır. 

Bu ülkelerin birinde çoğunlukla Türklerin yaşadığı sınırlar içerisinde yılda ortalama 80 dolayında tüberküloz vakası görülmektedir.

Alkollü otomobil kullanan sürücülere de ciddi cezalar vardır. Mahkemeye verilir, hapis cezası, para cezası, rehabilitasyon merkezlerine sevk, alkol kelepçesi vb. ceza alır. Araç içerisinde alkol taşınması yasaktır. Alkollü içecekler açılmamış halde bagaj içerisinde taşınabilir. 

Alkollü araç kullanırken yakalanan şoförün ilk seferde 90 gün, ikinci seferde ise 180 gün ehliyetine el konulur. Üçüncü seferde ise aracı bağlanır. 1 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. 

21 yaşın altında alkol alımı ve tüketimi yasaktır. 21 yaş yaşın altındaki bireylerin alkollü halde işlediği suçlarda alkollü içeceği temin ettiği yerin sahibi aynı suçu işlemişçesine yargılanır. Kurulan komisyonların temel ilkesi,  gençlerin alkollü içeceklere meyil etmelerine mani olmak ve güvenli şekilde alkol ticaretinin oluşmasını sağlamaktır.