Bir şeyi yapmak, elde etmek için duyulan vazgeçilmez, tutkulu, heyecan verici arzu hırstır. HIRS aslında bir tutumdur. 

Hırslı insan sadece kendini düşünür,  başkalarını düşünmez.  HIRS, bir nevi hastalıktır. Azim ise insanı  yararlı eylemlere yöneltir. Azimli kişi başkalarını yakıp yıkmaz. 

Hırsı azme dönüştürmek için Dünya Değişim Akademisinde uygulanan Değişim programları uygulanmalıdır. İçsel simya yöntembilimi sayesinde nefes teknikleri uygulanarak bilimsel yöntemlerle hırs hastalığı dönüşür. O zaman hedefler gerçek olur, sağlıklı yaşam gelir ve insan yenilenmeye, gelişmeye, dönüşmeye başlar.

Istekler arttıkça arzuya, hırsa ve sonunda da ihtirasa dönüşür. Hırs, “ sahip olma isteği" ne de dönüşmektedir. 

HIRS dolu insan stresli ve gergindir. Korku, endişe, depresyon ve panik atak hırslı insanın özellikleridir. Hırslı insan hedefe ulaşınca kendini değerli, başarılı ve yeterli bulur. Fakat bir yandan gelen başarısızlık endişesi de yorgunluğa, uykusuzluğa, mutsuzluğa neden olur. 

HIRS dolu insan, yalnız kalacağından ve başkalarının gözünden düşeceğinden korkar. O yüzden de hırsın yanında hep korku vardır. Bu korku da huzursuzluğa neden olur. 

Hırslı insan kaygılarla başa çıkamaz o zaman ahlaki değerleri ve yasaları da çiğner. Hırslı insan harekete geçtiğinde kaygıları artar ve her zaman memnuniyetsiz olur. Hırslı insan yetinmek nedir bilmez. 

HIRS düşkünü insan, kendisini en becerikli, en başarılı olarak hayal eder. Bu da hayal kırıklıklarına ve acılara neden olur. Kişinin kendine verdiği değer ile başarısı arasında uçurum oluşur. 

Insan, içindeki hırsı ancak zeka yoluyla yenebilir. Aslında herkeste belirli ölçülerde hırs vardır. Bu hırs hiç bir zaman faydalı olmaz. Tek çare, hırsı azme dönüştürmektir. O zaman insan zarar verici hırslarından arınabilir. 

Hırsı yönetmek için hırs ve zeka birarada olmalıdır. Zekâ devreye girdiğinde hırs çekilir o zaman hırs yönetilerek azme dönüşür. Fakat hırs devrede olduğunda olaylara hakim olur, her şey kontrolden çıkar ve o zaman tam bir kaos yaşanır. 

Tekamül eden insan ise hırstan özgürdür.

 O, kendini değil hep başkalarını düşünür ve insanlığa hizmet eder. Tekamül yolundaki kişi, insanın doğasındaki hırsı tekamül aracına dönüştürür ve bu hırsı insanların tekamül yoluna erişmesi için kullanır. 

Tekamül,  insanın en önemli özelliklerden birisi olarak edindiği varoluşsal bilgeliği insanlığa sunandır. Tekamül insani tutkuyla bu uğurda çalışır ve hırsı azme dönüştürür. 

Tekamül eden insan, başkalarının da tekamül etmesi için çalışır ve sadece kendini değil, toplumu da değiştirerek dönüştürür. 

Böylece hırs kapıyı çalmaz..