HIRS, herhangi bir şeye karşı doyumsuz, tutku halini almış karşı konulmaz bir çekimdir. İnsan hırslanınca tutkuyla istediği şeyi elde etmek ister.  Hırsın zararlı etkisinden korunmak için bu duyguyu azme dönüştürmek gerekir. HIRS yok edilemez çünkü herkeste hırs vardır ama aşılabilir. İşte hırsı aşmak için azim duygusunu devreye alabilirsiniz. 

Hırs, eksikliği veya fazlalılığıyla bir şekilde insan hayatında tehdit oluşturur çünkü hırs yıkıcı bir duygudur. Kişinin hem kendisine hem çevresine zarar verir.

 Çocukluğumuz boyunca eğitim, iş bulma konusunda cesaretlendiriliriz. Sadece yeterli zenginliğe sahip olma, yeterli derecede çalışma konularında öğütler alırız. Ancak ortalama bir miktar para kazanmada hırsa dair birşey yoktur çünkü hırs sahibi kişi ortalama değil hep daha fazlasını,  hatta en fazlasını ister. 

HIRS,  hedeflere ulaşma konusunda itici bir güçtür. Hırsı aşmak ve hırstan özgürleşmek için Hırstan kaçmamalı, onu gözlemlemeli ve alışkanlıklarınızı, düşünme biçimlerinizi değiştirmelisiniz. HIRS yapay bir olgudur, eğer bunu anlarsanız hırsın geçici olduğunu da bilirsiniz. 

HIRS olmadığında insan gerçekten eğlenmeye ve hayatın tadını çıkarmaya başlar.  Doğaya baktığınızda Doğada hırs denen birşey olmadığını görürsünüz. 

Bir insan hırsı bırakınca gerçek mutluluğa ulaşır çünkü mutluluğu engelleyen şey hırstır. HIRS aşılınca mutluluk da nefes alış verişleri gibi sürekli ve doğal  hale gelir. 

Hırslı insanlar hiç birşeyin imkansız olmadığını bilirler, onlar için her şey mümkündür. Hırslı insanlar herşeye yapabilirim olarak başlarlar. Onların konuşmalarında “ yapamam “ kelimesi olmaz. Onlar her zaman başarabileceklerine inanır. HIRS, bir şeyi elde etmek için duyulan güçlü arzudur. 

Hırslı insan hiç bir zaman mutlu ve tatmin olmaz. Tutkuyla istediği şey gerçekleşse bile derhal başka bir şey arzular ve onun pesinden gider. O yüzden hırs,  insanın mutlu olmasına izin vermez. 

Hırslı insan hep geçmiş ve gelecektedir. Şimdinin tadını çıkarmaz. Bitmiş geçmiş ve henüz gelmemiş gelecekle ilgilenir. 

Hırslı insan başarmaya, kazanmaya hedefidir ve bunun için ne yapılması gerekiyorsa onu yapar. Bu yolda birçok engelle yüzleşse de bunun bedelini ödemeye hazırdır.

Ayrıca hırslı insanlar ne kadar yenilgiye uğradıklarını önemsemeden sürekli ilerlemeye ve kendilerini zorlamaya devam ederler. Onlar , başarıya ulaşmak ne kadar uzun sürerse sürsün ellerinden geleni yaparlar. Daha çok sürece değil, sonuca odaklanırlar. 

Hırslı insanlar başarıyı bir seçenek değil, zorunluluk olarak görürler. Başarıyı bir zorunluluk, sorumluluk, kararlılık ve verilen söz olarak görürler. Hırslı olmayanlar ise daha rahattırlar.

Hırslı insanlar zorluklar ne olursa olsun her zaman başarılı olacaklarına inanırlar.

Herkes hırs duygusuna sahiptir, o yüzden hırs devreye girdiğinde ondan kaçmayın ve özgürleşmek için onu azme dönüştürün. Çünkü azim, zararsızdır.