Merhabalar sevgili dostlar,

KURABİYELER,evlerimizin mutfaklarında olmazsa olmazlarımız..en çok aranan atıştırmalıkların ilk sıralarında yer alan hamur işi..

Gelin kurabiyenin öyküsüne şöyle kısaca bir göz atalım.

Kurabiyenin ilk kez 7.yüzyıl da İran da yapıldığı düşünülmektedir.Bölgedeki şeker kullanımından kısa süre sonra ortaya çıktığı,yazılı olarak 10.yüzyıl da ,KİTAB AL- TABİH de raslanmaktadır.Osmanlı Mutfağına girmesi 15. yüzyılda olduğu düşünülmektedir.Ve hatta Osmanlı Mutfağının kendine has bilinen kurabiyesi İncirli Kayısılı Kurabiye tarifi de kayıtlar da görülmektedir.

Seyahat yiyeceği olarak düşünülerek hazırlanan kurabiyeler,aslında ilk kez şans eseri bulunmuştur.Fırın ısısını ayarlamak amacıyla ekmek hamurlarının küçük parçalar halinde pişirilmesi sonucu doğmuştur.

17. ve 18.yüzyılda ise profesyoneller tarafından hazırlanmaya başlanmış olsa da ,19.yüzyıl da ise evler de daha çok pişirilmeye başlanmıştır.

Zaman içinde Dünyaya yayılan ve her Ülke kendine has malzeme ilaveleri ile geliştirmiş ve kendi isimlerini vererek bugün bilinen bir çok kurabiyeye imzalarını atmışlardır.

Çok fazla çeşiti ile günümüzde de çok sevilerek tüketilmektedir.

Bugün bizler de yine sevilerek tüketilen hindistan cevizi dolgusu ve üzerine gezdirilen şerbeti ile yumuşak ve lezzetli bir kurabiye hazırlıyalım.

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN:

125 gr yumuşak margarin

1 ad yumurta sarısı

1 orta boy kahve fincanı zeytinyağ

1 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı mısır nişastası

2 yemek kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2,5 su bardağı (klasik su bardakları) Un

HAZIRLANMASI:

Un,kabartma tozu,kakao ve vanilya hariç diğer malzemeleri bir kase içinde güzelce karıştırın.

Ve diğerlerini ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde ederek hamuru 1/2 saat dinlendirin.

ARASINA:

1 ad yumurta beyazı

2 yemek kaşığı pudra şeker

1/2 su bardağı hindistan cevizi

HAZIRLANMASI:

Bütün malzemeleri bir kase içinde karıştırın ve hamur kıvamına getirin.

ŞERBET İÇİN:

1 su bardağı toz şeker

1,5 su bardağı su

HAZIRLANMASI:

Şeker ve suyu bir tencereye alarak kaynatın ve ılık hale getirin.

Şerbetiniz 250ml olacaktır.

ŞEKİL VERME:

Hamurunuzu 22 ad parçalar olacak şekilde (ceviz büyüklüğünde)yuvarlayın.

Hazırladığınız hindistan cevizi karışımını da 22 ad toplar halinde yuvarlayın.

Hamuru avuç içiniz de açın ve ortasına hindistan cevizi karışımı yerleştirdikten sonra tekrar yuvarlayın.

Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.

175 derece de ısıtılmış fırında takribi 15 dakika pişirin.

Kurabiyeleri bir başka tepsiye aktarın ve ılık halde ki şerbeti üzerlerine gezdirin.

Arzuya göre üzerlerini yine hindistan cevizi yada bir başka kuruyemiş ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sevgiyle..