KİTAP DÜNYASI

 

Yaşamaklar

“İki eksik bir tamam eder mi?"

Kırgın Anlatıcı adlı öykü kitabı 2017'de yayımlanan genç yazar Caner Almaz, ilk romanı Yaşamaklar ile Everest Yayınları’nda.

Aynı düşüncelerle aynı yöne bakıp aynı şeyleri hissederken bile yalnızlığın ağırlığından kurtulamayan Kenan ve Füsun, geçmişin kırıklarını onarıp hayatın çatlaklarını kırılgan bir inançla doldurmaya çalışırken birbirinde teselli bulamamanın çaresizliğiyle yüzleşiyor. Berikinin hikâyesinden sızan acı ötekinin ayağına dolanıyor; ötekinin ruhunu kemiren hasret berikinin kanadını kırıyor. Sevmek yetmiyor; koca dünya bir ev, iki eksik bir tamam etmiyor: Her tanrı bir gün gömülüyor.
Caner Almaz, beraber yürünen yolların, bugünün ilacını geçmişte arayanların, herkesten çok kendisiyle konuşanların, hevesleri korkularında boğulanların, mağdur edildikçe zalimleşip bağışladıkça kendine kalanların hikâyesine taze bir nefes katıyor ilk romanıyla: “Nasıl oluyor bu yaşamaklar, insanlar hayatı nasıl atlatıyor?”
“İçim ağrıyordu, bunu kimseye anlatamazdım. İş çıkışı anneme uğradım. Yatağında bir tüy gibi, öylesine narin yatıyordu. Baş ağrılarından şikâyet etti. ‘Anne,’ dedim, ‘Füsun gitti.’ Bana uzun uzun baktı. Öyle şefkatle baktı ki ağlayasım geldi. ‘Gitmemiştir oğlum, içinde bir yerlere saklanmıştır. Öyle kolay gidilir mi?’”

Herkes Unut Dedi

Orbay Göksu’nun Herkes Unut Dedi adlı kitabı Kitapita yayıncılıktan çıktı.  Kitap, iki gencin tutkulu bir aşk hikâyesinin sona ermesinin ardından başlayan sırlı polisiye olaylar dizisini ele alıyor. Gökhan ve Dilay adındaki kahramanların ayrılmasının ardından başlayan sırlı olayların ortaya çıkmasıyla birlikte, ayrıldığı sevgilisi Gökhan’ ın gizli bir el ile tüm karanlıkları aydınlatmasıyla devam ediyor.

Küçük bir bölümü Orbay Göksu’ nun bizzat başından geçen bu olayın sürpriz sonu bizzat yazdığı öyküde saklıdır. Gerçek isimler ve mekânlar saklı tutulmuş, sinematik üslupla kurgulanmıştır.

Yazar Orbay Göksu Kimdir?

Orbay Göksu, 07 Eylül 1978 tarihinde Erzurum’ da dünyaya geldi.
İlkokulu Erzurum’ da, ortaöğretim ve lise eğitimini Sakarya’ da bitiren Orbay Göksu, Yüksek Öğrenimini İktisat Fakültesi, Adalet alanında tamamladıktan sonra Sosyoloji ve Fotoğrafçılık-Kameramanlık alanında da henüz natamam eğitim almıştır.
İş hayatında birçok firma ve kuruma danışmanlık hizmeti vermektedir. Evli ve 2 çocuk babası olup, mesleki hayatında başarılı olmasının yanı sıra edebiyat ve sanata ilgi duymakta yoğunlukla sosyolojik makaleler olmak üzere, pastoral ve olay öyküleri yazmış ancak yayınlamamıştır.

Kitabın İsmi: Herkes Unut Dedi
Yazar: Orbay Göksu
Konusu: Aşk / Dram / Polisiye Roman
Sayfa Sayısı: 142

Müzik Dünyası

Aşka davet eden bir şarkı “Kalk Gel”…

Sevmenin ve sevdiğini söylemenin çok kıymetli olduğu bir dönem yaşıyoruz. Hayatlarımızdaki bunca sıkıntı ve üzüntüden bizi uzaklaşaracak olan tam da bu: Sevgiyi aşkı gücümüz yettiğince haykırmak! “Kalk gel yoksa durumum cidden beter, Sev çok sev yoksa bu can bedenden gider...” Ödüllü yazar Yalçın Tosun’un sözleri, Tolga Görsev ‘in bestesi ve aranjesiyle doğan kıpır kıpır bir şarkı "Kalk Gel". Özlem Ertuğ’un farklı, iç okşayan ses rengi ve yorumuyla da defalarca dinlemek isteyeceğiniz şarkılardan biri olmaya aday.  İzmirli sanatçı Özlem Ertuğ, müziğe 5 yaşında piyano çalarak başlamış ve şarkı söyleme tutkusunu aldığı eğitimlerle sürdürmüştür. Londra’da London Music School'da  şan, caz  ve pop içeren müzik eğitimleri programlarını tamamlamıştır. Türkiye’ye döndüğündeyse, uzun zamandır hayalini kurduğu ilk teklisi için çalışmalara başlamıştır. Nihayet, çok sayıda sanatçının albüm çalışmalarına imzasını atan Tolga Görsev ile yolları kesişmiş ve bu güzel şarkı, ilk tekli olarak, Tolga Görsev Music Productıon tarafından Özlem Ertuğ yorumuyla dinleyicilerin beğenisine sunulmuştur. Şarkının kayıtlarında, gitarlarda Erdem Sökmen, perküsyonlarda Cengiz Ercümer, yaylılarda İstanbul Strings olmak üzere Türkiye'nin en yetkin müzisyenleri eşlik etmişlerdir. Mastering ise Emre Kral tarafından tamamlanmıştır. Derin solunan nefes gibi bir şarkı "Kalk Gel", beklenmedik aşklar gibi iyi gelecek hepimize.

Şarkı: Kalk Gel Sanatçı: Özlem Ertuğ Söz: Yalçın Tosun Müzik / Düzenleme / Prodüktör: Tolga Görsev  Prodüksiyon Şirket: Tolga Görsev Music ProducRon

CEFİ BEST OF TAVERNA ALBÜMÜNÜN  YENİ TEKLİSİ ‘’ KÜLLENEN AŞK ‘I YAYIMLADI!

Uzun yıllardır dikkat çeken  sahne performansları ile geniş bir dinleyici kitlesine sahip olan , başarılı sanatçı Cefi ‘’ Best Of Taverna’’ albümünün ilk çıkışı  Küllenen Aşk ‘ı FaMu Yapım etiketi ile dinleyici ile buluşturdu. ‘’Best Of Taverna ‘’adlı albümü en sevilen meyhane ve taverna  şarkılarının yer aldığı , Cefi ‘nin yorumuyla  tekrar  yayımlandı.Albümün ilk çıkış  teklisi ‘’Küllenen Aşk’’ Cengiz Kurtoğlu’nun unutulmaz eseri. .Şarkının aranjesi Cüneyt Ertaç ‘a ,mix ve mastering ‘i Emre Kıral ‘ a ait. Video klip ; Habip Deniz yönetmenliğinde; Cefi ‘nin orkestrasındaki müzisyenleri ile sahne aldığı mekanda  canlı konser tadında çekildi.Şarkıya  Ünlü Yunan  klarnet virtüözü  Vasilis Saleas  klarneti ile eşlik etti. Cefi ‘nin Best Of Taverna albümünün ilk teklisi’’Küllenen Aşk’’ tüm dijital platformlarda yerini aldı…

CEFİ   BEST OF TAVERNA ALBÜM
İLK ÇIKIŞ TEKLİSİ / KÜLLENEN  AŞK
SÖZ -MÜZİK : CENGİZ KURTOĞLU
ARANJE : CÜNEYT ERTAÇ
MİX-MASTERİNG: EMRE KIRAL  ŞARKI   KÜLLENEN AŞK

Cevher “Der Gibi” ile Geliyor

Arabesk ve pop şarkılarına kattığı kendine özgü yorumlarıyla özellikle Youtube ve sosyal medyada ciddi bir hayran kitlesi bulunan Cevher’in yeni teklisi “Der Gibi” Benjamin Records etiketiyle tüm dijital platformlarda yayınlandı.


BİR AYDA BİTEN MASALSI KLİP

Sözleri ve müziği Cevher’e ait olan “Der Gibi”nin düzenlemesi Taner Çalık imzası taşıyor. Video klibinin yönetmen koltuğunda ise Teoman Topçu oturuyor. İzleyicisine adeta masal diyarında yaşanan bir görsel şöleni yansıtacak olan “Greenscreen” tekniğiyle çekilen klipte, üç boyutlu sahnelerin çizim çalışmaları ve post prodüksiyonu yaklaşık bir ay sürdü.

BENCİLCE SEVENLERE BİR BAŞKALDIRI

Cevher, yaptığı müziği “Yeni nesil arabesk, daha dinamik ve görsel olarak daha modern alışılmış kalıpların dışında” olarak tanımlıyor. “Der Gibi” şarkısını “Kendini her koşulda haklı görenlere bir başkaldırıdır aslında. Bu bencilce sevgiyi kabul etmeyenlerin ortak feryadı. Bencilce sevenlere bir başkaldırıdır” cümleleriyle özetliyor.
Der Gibi 2 farklı versiyonuyla Cevher youtube kanalında ve tüm dijital platformlarda!

Cevher – Der Gibi
Söz ve Müzik: Cevher
Düzenleme: Taner Çalık (Slap House Versiyon Düzenleme: Tarık İster)
Klip Yönetmeni: Teoman Topçu
Müzik Şirketi: Benjamin Records

Medya Dünyası

Şevin Ekinci İle Gerçek Ekonomi

Junior ekonomist olarak çalışmaya başladığı yıllardan beri medyaya ekonomi yorumları veren ve 2007 yılından itibaren Cnbc-e, Ntv ve BloombergHT gibi kanallarda konuk edilerek televizyon haberciliğinde de ekonomi yorumlarına yer verilmeye başlanan Şevin Ekinci, 2015 yılından sonra, medyada ekonomi haberciliğindeki eksikleri görerek koltuğun öbür tarafına geçmiş, 2016 yılında ekonomi ve sosyal politikalar konulu programlar yapmaya başlamıştır. 2 yıl boyunca “Finans Dünyası” adlı programla ekonomi ve finans dünyasının duayen isimlerini konuk ederek finansal okur-yazarlığı artırmak adına ekonomi ve finans dünyasına büyük katkılarda bulunmuştur. Bu süreç içerisinde bir yıl boyunca da “Kadın Başarısı” adlı program yaparak Türkiye’de yetişen nesli ve aileleri bilinçlendirmek, topluma katkı sağlamak adına; okuyan kadınların, çalışan kadınların ulaştıkları mertebeleri ve refah düzeylerini anlattıkları bir program hazırlayarak sunmuştur. 2019 yılında Ekotürk TV’de Hafta Başlarken ve Hafta Kapanırken programlarını hazırlayarak sunan Şevin Ekinci daha sonra kendi isteğiyle, programcı ve sunucu olarak yetiştiği Cem TV’ye geri dönerek burada bir sene boyunca hafta içi her gün “Paranın Nabzı” programını sundu. Şevin Ekinci, Temmuz ayından itibaren yeni kanalı Tele1 TV ekranlarında yeni programı “Gerçek Ekonomi” ile karşımızdadır. “Gerçek Ekonomi” hafta içi her gün saat 16.00’da siyaset dünyasından finans dünyasına birçok önemli ismi konuk ederek ekonomi medyasında fark yaratmaktadır. Halkın anlayacağı dilden, ekonomiyi basit bir dille ele almaya çalışan “Gerçek Ekonomi” ekonomiden hiç anlamayan birinin bile keyifle izleyebileceği, gündemdeki tüm gelişmelerden haberdar olacağı bir program.

Buket Önyürü’den Yeni Seri : ARCHAEOART COLLECTION BY BUKETARTS

Buket Önyürü her dönem çalışmaları ile dikkat çeken önemli bir sanatçı Buket Önyürü farklı konsept çalışmalarının ardından yeni resim çalışmalarıyla gündemde Buket Önyürü son çalışmalarıyla ilgili şöyle konuştu : Mağara döneminde ilk insanlar çevrelerinde olup biten olayları incelemiş, gözlemlemiş. Bu araştırmalarını, izlenimlerini mağara duvarlarına yansıtmaya çalışmışlardır. “İlk insan bir avcı toplayıcı ya da alet yapıcı değil bir sanatçıydı.” Arkeolojik belgeleri dikkate aldığımızda ilk insanın balta yapmadan önce çamurdan idoller yapmış, sopayla savunma aleti yapmadan  önce düz  çizgiler çizmiş. Paleolitik dönemde insanlar sadece etrafta gördüklerini mağara duvarlarına çizmekten öteye geçerek perspektifi de olan renkleri kullandıkları, sanat yapmışlardır.
Hem bir Arkeolog hem de Sanatçı(Ressam) kimliğimle nonfigüratif bir seri yapmaya karar verdim.

“ARCHAEOART COLLECTION BY BUKETARTS” isimli soyut eserlerden oluşacak yeni serimde Bilimsel ve sanatsal kimliğimden esintiler hissedeceksiniz. İNANNA, ARİNNA GÖBEKLİTEPE ve daha devamı geliyor... Arkeolog olarak yıllar içerisinde edindiğim birikimlerimi gün gelip sanatla birleştirebileceğim hiç aklıma gelmezdi. 2020 yılını pek iyi anmayacağımız kesin olsa da Sanat ve yaratıcı fikirler oluşturmak konusunda bana çok olumlu katkılar sağladı. Bu yeni sanat eseri koleksiyonum Arkeolog (Bilim) kimliğimle , Ressam(Sanat) kimliğimi bir araya getirdiğim ARCHAEOART’ın eserleriyle sizleri tanıştırmak istedim. Unutmamalıyız ki ;Kültürlerini kaybeden toplumlar, özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını da kaybeder. Kültürel değerlerimize sahip çıkmalı ve gündemde tutmalıyız Umarım beğenirsiniz”

BALKAN FESTİVALİNDE MÜESSER KURT RÜZGARI ESTİ

15. Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali kapsamında 'Sevdalinka' defilesi düzenlendi. Kültürpark Uzun Havuz'daki etkinlikte, birbirinden özel yöresel kıyafetler sergilendi.  Ünlü Balkan  tasarımcısı Müesser Kurt'un hazırladığı 35 kıyafet, 15 manken tarafından gösterime sunuldu.Ünlü koreograf Asil Çağıl koreografisiyle İzmir ve İstanbullu taçlı mankenlerin görev aldığı defilede, Zeliha Çal,Simge Ünal, Nil Özseçen,Açelya Kartal, Derya Ekşioğlu,Melisa İmrak,  Melike Yalnız, Türkan Geyik, Melissa Aslan,Duygu Çakmak ve Pınar İnce podyuma çıktı.

TAÇLI GÜZELLER İZMİR’DE

Balkan kadınının zarafetini, estetik algısını ve birleştirici gücünü yansıtan oyalar, kumaşlar ve dokumaların hikayelerini ve yaşanmışlıklarını  birleştirdiği koleksiyon izleyenlerce ayakta alkışlandı.Defilenin makyajları Banu Saadet Make up team, makyajları BalckWhite Cadde Kuaför ekibi tarafından yapıldı.Finalde ise katkılarından dolayı Derya Modaevine ve Adnan Omaç’a teşekkür edildi.

HANKA PALDUM KONSERİ
Festival kapsamında Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen konserde ise Bosnalı sanatçı Hanka Paldum, şarkılarını barış ve kardeşlik için söyledi. Meydanda toplanan yerli yabancı izleyiciler, Paldum'un sevilen şarkılarıyla coşarken, halay ve danslarla ünlü şarkıcıya eşlik etti.