Toplumsal yanılgılarımızdan biri değil mi? hastalıkla ölümü birbirlerine çok yakın ve alakalı görmek. Gelişen bilim dolayısı ile bilimsel çalışmalar içinde insan sağlığını, ruhsal ve fiziksel olarak kendisine uğraş edinmiş tıp branşı. Hastalıklar, arıza hallerimiz, kırılma, çatlama, eksilme, korozyona uğrama şekillerimiz. Tıp bilim dalı içinde uğraş veren hekimlerimiz, milyonlarcası, insanın yaşamı içinde sağlıklı ve mutlu yaşaması için yol ve yöntemler bulmaya çabalıyorlar. Olası eksik ve yetersiz hal ve durumlar için de çareler üretmeye azimle kararlı haldeler. İçinde bulunduğumuz günler ve gündemimiz korona virüs etkileri, kaybettiğimiz canlar ve biran önce bu beladan kurtulabilme uğraşları. “Ömer Özkan” Prof Dr Ömer Özkan, Türk plastik cerrah, ilgililer hatırlar ki dünya da ender başarılardan ilklerdendi, yüz nakli operasyonunu gerçekleştirdi ve başarılı bir sonuca ulaştı.

Dünya da ilklerden ya da ilk olarak kadavradan rahim nakli yapan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi “Derya Sert”in anne olmasına vesile oldu. Elbette ki çok sevindiğim ve Türk doktor ve ekibinin bu başarısı kıvanç duyduğum bir hadise. Bu bir koşma yarışması değil ki benim destek verdiğim kişi birinci gelirse sevineyim. Futbol müsabakası da değil, taraftarı olduğum takım galip gelirse şen şakrak halde sevince boğulayım. Bir kadının çocuk sahibi olması, bir çiftin evlat sahibi olması elbette sevindirici bir olay, gelişme.

Sevinç duyup, gururumla harmanladığım, bilimsel bu çalışmanın daha ne çok kapıların açılacağına işaretçi olması, yol yöntem teorik çalışmaların, pratikte gerçekleştirilip hayata geçirilmesi. Ölüme çare bulunacağı kanaatini hiç taşımadım, hayalini dahi kurmadığım gibi saçma bulurum dahi diyebilirim. İnsanların yaşadığı süre boyunca tüm eksik, yetersiz, hasarlı hallerden kurtulup, insan gibi, insanca bir hayat sürmeleri, kelimelerle izahı mümkün olmayan bir sevinç kaynağı benim için. Milyonlarca kronik rahatsızlığı, hastalık ya da kronik hal almış eksiklikleri olanlar için dahi bir umut, enerjilerinin artma sebebi.

Umut yaşamımızın vazgeçilmezi, Türk Bilim Adamı Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibinin bu başarısı ve Tıp dünyası için çok önemli kamçılama, ışık verme, umutsuz hallere ışık verme, tekrar dene deme şekli. Övgüyle bahsettiğim Prof. Dr. Ömer Özkan’ı tanıyalım mı?

“Ömer Özkan” kimdir? Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı. Türkiye’de ilk yüz naklini, Dünyada ilk kez kadavradan rahim naklini gerçekleştirdi.

Ömer Özkan, 31 Aralık 1971 tarihinde Ankara, Haymana’da doğmuştur. Ankara’nın Haymana İlçesi’nde oturan manifaturacı baba Mustafa Özkan ve ev hanımı annenin 6 çocuğundan birisidir.

İlkokulu ve ortaokulu Haymana’da bitirdi. 1988 yılında Ankara Bahçelievler’deki Cumhuriyet Lisesi’nden mezun oldu. 1995 yılında da Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden doktor olarak mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda 1995 yılında başladığı uzmanlık eğitimini 2001 yılında tamamladı.

Ömer Özkan, dünyada mikro cerrahi konusunda en ileri iki ülke olan Japonya ve Tayvan’da 6’şar ay kaldı, Avrupa Plastik Cerrahi Derneği’nin verdiği bursla da Almanya’nın Münih kentinde 3 ay çalışma yaptı. 2004 yılında Japonya’da 6 ay Tokyo Üniversitesi’nde Perforator Flepler ve Supermikrocerrahi, 2005 yılında 6 ay Tayvan IShou Universitesi, E-Da Hastanesi, 2006 yılında 3 ay Almanya Münih’te Bogenhausen Technical University, EURAPS Young Plastic Surgeons’da fellowluk yapmıştır.

2004 yılında yardımcı doçent, 2006 yılında doçent oldu. Aralık 2011 tarihinde profesör oldu.

Prof.Dr. Ömer Özkan’ın ekibinde olan eşi Yrd.Doç.Dr. Özlenen Özkan’da Plastik Cerrahi Uzmanı olup aynı zamanda Antalya Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanıdır.

Prof. Dr. Ömer Özkan 2013 eylül ayına kadar 4 yüz nakli, ilk çift kol ve kadavradan rahim naklini gerçekleştirdi.

Akdeniz Üniversitesi’nde uzman olarak çalışan Ömer Özkan, 2002 yılında asistan olarak işe başlayan Özlenen Özkan ile tanıştıktan 5 yıl sonra hayatını birleştirdi.

Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesinde görevli Plastik Cerrahi Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Özlenen Özkan ile 2007 yılından beri evlidir. Zeynep Lara (d.2010) ve Lidya Naz (d.2013) adlı iki kız çocuğu vardır.

Ödülleri :

2002 – PSEF (Plastic Surgery Educational Foundation) Scientific Essay Contest Junior Basic Science Ödülü,
2005 – EURAPS Young Plastic Surgeons Scholarship bursu
2007 – Akdeniz Üniversitesi Teşvik ödülünü aldı.
2012 – Türk Sağlık Sen tarafından ‘yılın hekimi’ ödülü verildi.

..

Bir Dünyalı, İnsan, Türk milletinin bir ferdi, neferi olarak, göğsümü kabartarak Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibini ayakta alkışlıyorum, sevgi, saygı ve selamlarımı gönderiyorum.