Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Korona virüsü salgını hâlâ canları almaya devam ederken; yine Çin'de ortaya çıkan Hanta virüs panik havası yarattı. Nedir bu Hantavirüs ve yeni bir salgına sebebiyet verebilir mi? Siz Okuyucularımız için araştırma yaptıktan sonra önem arz ettiğini düşündüğüm bilgileri kaleme aldım.

**Öncelikle hepinizin, Hanta virüs salgını endişesinin yarattığı panik havasından çıkmanızı istiyorum.Bu yüzden merak edilen en önemli bilgiyi hemen sizlere vermek istiyorum.

Çünkü: Makalemin devamını rahatlamış olarak okumanızı istiyorum.  

*Hantavirüs eski dünya tipidir ve insandan insana bulaşmamaktadır. Kovid-19 gibi pandemi yapması ve küresel bir salgın söz konusu değildir.

*Genelde Amerika kıtasında görülmektedir ve Hanta virüsün 45 civarında çeşidi bulunmaktadır.

*Hanta virüsün en az 20 çeşiti insanlarda enfeksiyon etkeni olmaktadır. Korunmada en etkili yol aşılama olarak görülmektedir. Halen aşı bulma çalışmaları devam etmektedir.

*Ülkemizde de ilk Zonguldak-Bartın bölgesinde 2009 yılında klinik olarak doğrulanan Hanta virüs vakaları olmuştur. Ülkemizde bulunan kemirici ve böcek türleri göz önüne alındığında; PUUV, DOBV, SEOV, Saaremaa virüsü, Tula virüsü ve Seewis virüsünün bulunabileceği öngörülmektedir.

*Fareler,bazı kemirgenler hantavirüs(HPS) taşıyıcısıdır. Enfekte kemiricilerin idrar,dışkı, tükürükleri ile teması ve solunmasıyla insanlara bulaşıyor.

*Hastalığın belirtileri: ani ateş,karın ağrısı, ishal,iştahsızlık, baş ağrısı,baş dönmesi, kızarıklık, yorgunluk,kas ağrılarıdır. Hastalığın ilerleyen dönemde ki belirtileri: Akciğer ödemine bağlı olarak öksürük ve nefes darlığıdır.Nadiren kulak ve boğaz ağrısı semptomlar da görülebilmektedir.

*Ev hayvanları(kedi, köpek...) ve çiftlik hayvanları(inek,koyun, tavuk...) kemiriciler ile temas halinde olurlarsa onların taşıyıcılığını yapabilirler.

*Kemirgenin insanı ısırmasıyla geçişi nadirdir.

*Farelerin kendileri virüsten etkilenmedikleri için laboratuvar deneyleri ile yeterli bilgi edinilememektedir.

*Hanta virüs enfeksiyonunun spesifik bir tedavisi yoktur.Hastanın hayatı fonksiyonları desteklenmektedir.

*Hanta virüs enfeksiyonu önlemek için yerleşim yerleri ve çevresinde kemirgenler bulunmamalıdır.

*Evde kemirgenler beslenmemelidir.Evde kedi besleyenler kedilerinin enfekte olmuş bir kemirgen yediğinde yada temasında evlerine bu enfeksiyonu taşıyabileceğini unutmamalıdılar.

*Kemirgenlerin olduğu yahut olma ihtimalinin olduğu yerlerde çalışanlar eldiven,maske ve dezenfektan kullanmalıdır.

*Rögar kapakları iyi kapanmalıdır.

*Yaşam alanlarının temizliğine dikkat edilmelidir.

Saygılarımla, esenlikler diliyorum.