Merhabalar sevgili dostlar,

Kış aylarına merhaba dediğimiz şu günler de ''balık''sofralarımız da daha sık yerini almaya başlar.

Rize ve Trabzon başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde sıkça tüketilen bir yemek olan ''HAMSİLİ PİLAV''bizlere konuk olsun.

Tarihine baktığımız da ise Hamsili Pilav'a ait ilk tarife 1764 yılında yazılmış bir risalede rastlanmaktadır.

Balık sezonu açıldığında tezgahlar önce küçük sonra iri balıklarla dolup taşar.

Sağlığa pek çok faydası olan BALIK; hafızayı, kemikleri ve gözleri kuvvetlendirir.

Kalbi korur, Alzheimer riskini ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Mevsim geçişlerinde sıklıkla yaşadığımız enfeksiyonlara karşı da bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Balıkta en az bulunan C vitaminini de bol limonlu yeşil salata yiyerek kapatırız.

Küçük balıkları kılçığı ile yemek, balığın kılçığında bulunan yüksek miktarda ki kalsiyum ve fosfor, kemiklerin sağlığı ve dayanıklığı bakımından son derece önemlidir.

Her ne kadar küçük balıkları tava olarak pişirmeyi sevsek de, balık kızartıldığında ağırlığının yarısı kadar yağ çeker, besin değerini kaybeder ve kalori miktarını arttırır. Izgara yapmak, fırınlamak ve sebzelerle buharda pişirmek besin değerlerinin korunmasını sağlamaktadır.

Bugün ki konuğumuz ''HAMSİ'' olduğuna göre, şöyle kısaca faydalarına bakıcak olursak, yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı koruyan Hamsi, yapılan araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azalttığı görülmüştür. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum kemik ve dişerin gelişimin de önemli rol oynadığından özellikle bebek ve çocukların yemesi önemlidir.

Kısa da olsa bilgilendiğimize göre gelelim bu lezzetli yemeğin hazırlanması ve pişirilmesine. .

Hepinize kolay gelsin.


• MALZEMELER:
• 3 adet küçük toprak kaseler içindir.
• Arzuya göre bir orta büyüklükte yuvarlak kasede hazırlanabilir.
• 750 gr Hamsi
• 2 yemek kaşığı zeytinyağ
• Tuz ve Karabiber
 

• KASELERİ YAĞLAMAK İÇİN:

• Tereyağ
 

• HAZIRLANMASI:
• Hamsilerin kılçıklarını çıkarın ve yıkayarak bir süzgeçe alın.
• Zeytinyağ, tuz ve karabiber ile karıştırın.
• Toprak kaselerini tereyağ ile bolca yağlayın.
• Hamsileri (10-15 tanesini üzerini kapatmak için ayırın) önce alt kısımdan başlayarak, yanlardan sarkacak şekilde aralıksız olarak kaselere yerleştirin.
 

• İÇ PİLAV:
• 1 ad kuru soğan
• 1 ad ince pırasa
• 1 çay bardağı zeytinyağ
• 1 su bardağı pirinç
• 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
• 1 yemek kaşığı kuş üzümü
• 1 tatlı kaşığı tuz ve toz şeker
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1/2 çay kaşığı dolma baharı-tarçın ve kuru nane
• 6-7 dal dereotu ve maydanoz
• 1, 5 su bardağı su


• HAZIRLANMASI:
• Kuru soğanı küçük doğrayın, pırasayı ince olacak şekilde halka doğrayın.
• Pirinci  soğuk su içinde 10 dakika bekletin.
• Tencereye zeytinyağını alın ve soğanlar ile pırasayı ekleyerek orta ateşte kavurmaya başlayın.
• Fıstıkları ekleyerek kavurmaya devam edin.
• Fıstıklar pembeleşince suyunu süzdüğünüz pirinci, üzümü, tuzunu, şekerini ve diğer baharatlarını ilave ederek karıştırın.
• Suyunu vererek kapağını kapatın ve kısık ateşte demlendirin.
• Dereotu ve maydanozları ince doğrayın.
• İç pilavı ateşten indirdikten sonra ekleyerek karıştırın ve ılık hale getirin.
• Hazırladığınız kaselerin içine iç pilavı yerleştirin, önce yanlardan sarkan hamsileri ortaya toplayın ve ayırdığınız hamsilerle üzerlerini tamamen kapatın.
• 180 derece de ısıtılmış fırında hamsiler kızarana kadar takribi 30-35 dakika pişirin.
• Fırından çıkarın ve ilk sıcağı çıktıktan sonra servis tabaklarına ters çevirin.
• Yeşil salatası, limonu ile enfes bir hamsili pilav sizlerle...
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.