Değerli  okurlarım  bu makalemde  sizlere  Türk ceza  Kanunumuzun  29 . maddesinde  yer  alan   haksız  tahrik ceza  indiriminden  bahsetmek  istiyorum.  Hangi durum  ve  şartlarda haksız  tahrik  ceza  indiriminden yararlanırız. Bir kiş kendisine yapılan haksız  bir   eylemin  meydana  getirdiği   hiddet  veya şiddetli elemin  etkisi altında  suç  işlerse  bu  durum  ceza sorumluluğunu  azaltan bir ceza  indirimi  nedenidir. Ve böyle bir durumda kişi  ceza  indiriminden  yararlanır. Size dönük haksız bir  fiil olacağını  farzederek  düşünerek  böyle bir inançla  suç  işlerseniz  ceza  indiriminden haksız  tahrik  indiriminden yararlanamazsınız.  Sizin bu ceza indiriminden yararlanabilmeniz  için öncelikle  size  yönelen bir  haksız  eylem olmalı. Somut  bir eylem  size karşı  gerçekleşmeden  siz  suçun mağdurunun  “Bana haksız bir  eylem yönelteceğini  düşünerek bu suçun işledim diyemezsiniz. Yani ortada size yönelen somut  bir  hareket  eylem  fiil  olmalı.  Bu  sizin haksız takrik indirimi alabilmeniz için olmazsa  olmazdır.

Ayrıca  haksız  tahrik  teşkil  eden  eylem  bizzat  size  yönelmiş  olmalı .  Ancak  bazı durumlarda  sizin  1.  Derece   yakınınıza  ya  da  çok  değer  verdiğiniz  bir  kişiye yönelen  eylem sizde  öfke  yaratacak boyutta  ise haksız tahrik  indirimi  uygulanabilir. 

Ayrıca  şunu  da belirteyim eğer siz  bu  haksız  tahrik  teşkil  edecek  eylemin oluşmasında 1. Derecede  rol  sahibi iseniz  bu  durumda  siz  haksız tahrik indirimi yani  TCK  29 .  Maddeden yararlanamazsınız .

Haksız tahrik  teşkil  eden  eylem  sizde öfke ya  da  şiddetli  bir  elemin   tesiri  ile hareket  etmelidir.Zaten  siz  bu  öfke ya  da şiddetli   elemin  etkisi ile  hareket  etmiş olmalısınız.

İlk  haksız  hareketin kimden  geldiği  kimden  kaynaklandığı çok  çok önemli rol oynar. Dava dosyanıza biz ceza Avukatı olarak baktığımızda ilk  haksız  hareket  sizden gelmişse  ceza indiriminden yararlanamayacağınızı söyleriz. İlk haksız hareketin sizden kaynaklandığı tam belirlenemez  ise  haksız tahrik  hükümleri  sizin lehinize de uygulanabilir.

Ama kural şudur şunu  söyleyebilirim. İlk  haksız hareketin mağdurdan gelmesi gerekir. 

Ağır haksız  tahrikde tahrik  ağır  ve şiddetli  olur.  Hafif haksız tahrik  de  tahrik önemsiz  hafif  şekilde  olur  .

Siz  haksız  tahrik  olmadığı halde  haksız tahrikin  olduğunu  farzederek  yanılabilirsiniz bu  durumda  haksız tahrikden yararlanabilecek misiniz ?Evet tabiî ki  yararlanacaksınız .

Haksız tahrik  durumunda     Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işlerseniz  , ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmidört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanız dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.

Bu konudaki  sorularınızı   0  532  508 90  45 nolu  irtibat telefonuma  bildirebilirsiniz.

AV. NEVİN  ÖMEROĞLU  DEMİREL   AĞIR  CEZA  AVUKATI   İSTANBUL BAROSU