Düzen ve istikrar, spor programlarında başarı sağlamanın öncelikli şartları arasında yer alıyor. Kişiye sağlıklı yaşam ve zindelik sağlayan sporun, tam bir hayat felsefesi haline gelmesi ve insan yaşamında önemli bir yer tutması gerekiyor. Peki haftada kaç gün spor yapılmalı ?

Spora yeni başlayan herkesin ilk dört ila beş haftası, vücudu spor yapmaya adapte etme programlarıyla geçer. Vücuttaki kas kütlesinin uyanması, spor ezberi kazanması, akciğerlerin ve cildin spor temposuna uyum sağlaması için uygulanan adaptasyon süreci, sporcunun en hassas olduğu dönemdir. Bu nedenle adaptasyon sürecinde herhangi bir sakatlık olmaması adına haftada 3 kez spor yapmak idealdir. Özellikle ilk 2 haftada adaptasyon programınızı haftada 3 kez uygulayabilir, 3. haftadan sonra vücut gücünüzde belirgin bir artış varsa haftalık spor rutininizi 4 güne çıkarabilirsiniz. Programınızı artırmadan önce antrenörünüze danışabilir ve uzman görüşü alabilirsiniz.  

Sağlıklı ve hafif bir rutin oluşturmak ya da herhangi bir nekahat dönemini atlatmak amacıyla uygulanan spor türleri, genel olarak hafif sporlar olarak isimlendirilir. Hafif yürüyüş, tempolu yürüyüş, hafif koşu, düşük tempoda yüzme gibi spor türlerinin uygulanma aralıkları, ağır sporlardan farklıdır. 

Hafif Yürüyüş: Günde 15 ila 20 dakikalık yavaş bir yürüyüş, kas kütleleri ve kalp ritmi açısından en güvenli sporlardan biridir. Bu nedenle hafif yürüyüşlerinizi haftada 5 ila 6 kez gerçekleştirebilirsiniz. 

Tempolu Yürüyüş: Tempolu yürüyüşün insan vücudundaki etkileri sporcunun yaşı, kilosu ve sağlık geçmişi gibi konulara göre farklılık gösterebilir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz ve riskiniz bulunmuyorsa haftada 3 ila 4 kez tempolu yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz. 

Hafif Koşu: Depar, kros gibi yüksek efor isteyen hareketlerin uygulanmadığı hafif koşu, vücunuz için son derece faydalı olabilir. Eğer aksini gerektiren bir sağlık sorununuz yoksa sürelerini 15 ila 20 dakika arasında sınırlı tutmak şartıyla, haftada 4 kereye kadar hafif koşulara çıkabilirsiniz. 

Düşük Tempolu Yüzme: Yüzme sporu, vücudunuzun rahatlamasına ve çok sayıda organınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir. Zorlayıcı hareketlerden ve yüksek tempodan uzak bir şekilde yüzmeyi tercih ediyorsanız, bu rutininizi haftada 3 kere tekrar edebilirsiniz.

Fitness sporuna yeni başlayan ve seviyesini yükseltmek isteyen çok sayıda sporcu, haftada kaç gün fitness yapması gerektiğini sorgular. "Fitness kaç gün yapılmalı?" sorusunun cevabı ise bizzat sporcunun seviyesinde saklıdır. 

Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. 

Eğer fitness sporunu fazla kilolarınızdan kurtulmak için uyguluyorsanız, kilonuz belli bir seviyenin altına düşene dek haftada 3 gün yapmaya devam etmeniz önerilir. Daha fazlası kalbinizi ve kaslarınızı zorlayabilir. 3 günün altında spor yapmak ise kilo verme sürecinizi yavaşlatabilir. 

Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini tamamladıysanız  spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz. Eğer kardiyo ve kas geliştirme ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 4, sıkılaşma ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 5 kereye kadar spor yapabilirsiniz. 

Spor programınızı uygulamadan önce doktorunuza danışıp herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığını öğrenmeniz, doğru egzersiz sıklığını belirlemenize yardımcı olabilir. ..

Hayatınızdan sporu eksik etmemeniz temennisiyle ...

Sporla ve Sağlıcakla kalın....