Aile bireyleri karşılaştıkları sorunları en yakın arkadaşlarıyla paylaşması oldukça yaygın bir durumdur. Akıl vermek, problem analizi ve ne olması gerektiği konusunda Güzin ablalar reçete vermekten geri durmazlar. Güzin ablacılık aile ilişkilerini çıkmaza sürükleyebilir.

İnsanların başkalarının aklına değil, doğru bakış açısını yakalamış, farkındalığı artmış, iletişim becerileri kazanmış olmaya ihtiyaçları vardır. Özelikle çatışma yönetimi yeteneğini kazanmış olması önemlidir. En kaotik sorunların dahi en basit şekilde çözülebildiği, krizlerin fırsata dönüştüğü anları yaşayabilen aile bireylerinin Güzin ablaların vereceği akla ihtiyaçları hiç olmayacaktır

İnsanlar kendi sorunlarının çözümü için ihtiyaç duyduğu tüm kaynaklara kendi içinde sahiptirler. Ruhsal, zihinsel sorunları yoksa tüm insanların potansiyelleri onların sorunlarını çözebilecek güçtedir. Danışman, danışanı ile birlikte geçirdiği süreçte onların kendi potansiyellerinin farkına varmalarını, engellerinin bilincine erişmesini ve sorunlarını çözebilmelerini sağlarlar.

Aile bireyleri ait olmak özgür olmak dengesini kurmaları önemlidir.      

İnsanlar tek başına yaşamaya göre yaratılmamıştır. Yalnızlık bazen kendimizle baş başa kalma ihtiyacımız olabilir. Ancak insan ilişkisel bir varlıktır. Evlilik, ruhsal, bedensel ve sosyolojik doğamız için gereklidir. Kadın erkek birbirinin tamamlayıcısıdır

Evliliğe hazır mısın?

Ait olma özgür olma dengesini kurabilecek misin?

Kendi çıkarların ve ailenin çıkarları arasında denge kurabilecek misin?

Kendi ihtiyaçların ile ailenin ihtiyaçları arasında denge kurabilecek misin?

Çözüm Odaklı Olmak Nedir?

1)Soruna değil, Çözüme Odaklanın

Sorun yaşayan Çocuğunuzun, danışanın veya arkadaşınızın hatalı eksik yanlış taraflarına değil başarılı yetenekli taraflarına odaklandığımızda faydalı değişimlerinde ardından geleceğidir.

“Problemleri konuşmak” yerine “Çözümleri konuşmak” süreci kolay, zevkli ve verimli hale getirir. Örneğin, kekemelik sorunu yaşayanlara konuşmalarında kekemenin olmadığı bölümlerden oluşturulan film gösterilmesiyle, kekelemenin anlamlı ölçüde azaldığı gözlendi.

İngiltere de dil kursuna giden bir arkadaşım, "hiç bu kadar zevkli bir ders almamıştım. Kurs saatini iple çekiyorum " diyordu. Çünkü öğretmenler öğrencilerin hatalarının değil doğrularının altını çiziyor ve tebrik ediyordu.

Çocuğunuza, "senin şu davranışını seviyorum, bu dersinde oldukça başarılısın.." türü yaklaşımlar onların derse ve size olan sevgisi artacak daha fazla öğrenme isteği oluşacaktır.
Nitekim Aile Danışmanı olarak çalıştığım anlarda eşler problemlere çok fazla odaklıdırlar sürekli geçmişi yaşanmışlıkları olumsuzlukları dile getirirler. Onları dinlerim anladığımı hissettiririm. Problem analizine değil çözüme... Geriye değil ileriye soruna değil çözüme odaklanmalarını sağlamaya çalışırım. Unutmayalım beynimiz soru cevap şekliyle çalışır. Doğru sorular insanların doğru yere odaklanmasını çözüme yaklaşmasına yardımcı olur.

Sorularımıza dikkat edelim

Neden/niçin le başlayan, geçmişe, soruna odaklayan ve yargılayan değil, geleceğe ve çözüme odaklayan ne, nerede, nasıl, kim, kiminle, ne zaman,  ne kadar gibi sorular çözüme geleceğe yönlendirirken gelişen rahatlama zihinsel veriminde artış sağlar.

2) Problem yaşayanlar, problem yaşanmadığı anları, yani sorun yaşanmayan iyi alanları görmekte başarısızdırlar.

Danışanlar, çözüm getirmeye yardımcı olacak problemin yaşanmadığı, yeterli ve verimli olunan o anları ortaya çıkmasını sağlamaya çalışırlar. “Neyi iyi yaparsın?” En yetenekli olduğun alanlar nelerdir?” sorulara verilen cevaplarda ipuçları bulunur.

Sorulacak açık uçlu sorular(Ne, kim, nasıl, ne zaman, nerede, neyi ile başlayan sorular) onun kendi iç dünyasına yolculuk yaparak anlatma anında farkındalığı artacaktır.
Ancak unutmayın ki, Sorgulamaya neden olan "Neden veya niçin" ile başlayan sorular sormayınız.


3) Olumlu küçük değişikliklerin büyüyerek, büyük değişikliklerle yol açar.

4) İnsanlar kendi sorunlarını çözebilecek potansiyele sahiptirler

İnsanların, zihinsel ve ruhsal sorunları yok ise, kendi sorunlarını çözebilecek potansiyele sahiptirler. Yetersizlikler ve şikayet konusu olunan yerler yerine, güçlü yanların altı çizilerek bunları nasıl kullanacağının farkına vardığında, değişim oldukça hızlı olacaktır